Un manager a cerut de la o familie de cetățeni ruși 37 mii euro pentru redobândirea cetățeniei române

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi despre expedierea în judecată a unei cauze penale în privința unui bărbat învinuit de trafic de influență. Bărbatul care era gestionarul unei companii private și partenerii acestuia au pretins și primit suma de 37 000 de euro de la o familie de cetățeni ruși pentru redobândirea cetățeniei românești.

Potrivit materialelor cauzei penale, cazul a avut loc la începutul anului 2016, iar învinuitul era gestionarul unei companii private ce activa sub paravanul prestării serviciilor de consultanță juridică. Acesta împreună cu partenerii săi susţineau că au influenţă asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatului României din Ucraina şi Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din România.

În schimbul banilor, învinuitul promitea să influențeze autoritățile române să accepte depunerea dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române de către cetăţenii Federaţiei Ruse și copilul minor al acestora, ce şi-au atribuit în baza unor acte cu o veridicitate nestabilită calitatea de subiecţi ce au pierdut cetăţenia română, şi o pot redobândi prin efectul repatrierii, inclusiv în lipsa acestora.

Mai mult, învinuitul își asuma ca dosarele solicitanţilor să fie lucrate în regim prioritar şi nu în ordinea înregistrării lor, aprobarea ordinului de acordare a cetăţeniei române, precum și depunerea fără rând a jurământului de credinţă faţă de Statul Român.

În urma realizării influenței promise, solicitanții au obținut cetățenia română, cu transcrierea actelor de naştere şi căsătorie în Registrul de stare civilă a României, şi perfectarea pașapoartelor române, cu ridicarea lor în luna august 2017.

De menționat că învinuitul nu și-a recunoscut vina. Dacă acesta va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Pe bunurile mobile și imobile ale acestuia a fost aplicat sechestru în mărime de 1 059 716 lei.

Procurorii anticorupție au deferit justiției, în luna iunie, cauzele penale în privința celorlalți patru complici ai învinuitului, la moment acestea fiind examinate în fond de instanța de judecată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.