Connect with us
"
"

Cultură

Recomandare Moldova.org / Dumitru Marian: Boala filmului și filmul de leac

Publicat

pe

Nu cred că e cineva cu acces la internet și cu respect față de sănătatea publică, care să nu poată afirma sus și tare că în ultimele 3 luni a văzut mai multe filme decât în ultimii 3 ani laolaltă. Chiar și cineaștii au nevoie din când în când să se oprească, să ia un loc și să privească ce au mai făcut alții, să te inspiri, să transpiri, să te bucuri, să plângi și apoi să-ți revii. Drept că, uneori, văzând câte un film moldovenesc…  de fapt, haideți să fim sinceri, nu doar uneori, dar tare des, cineaștii moldoveni lasă impresia că au stat în abstenență toată viața, ca să se poată bucura de propriul film. Și, ferească-te sfântul să nu apreciezi capodopera.

Apropo, ca să ne dăm seama unde suntem cu cinematografia moldovenească, pe timp de carantină, șeful cinematografiei naționale, căruia îi expiră mandatul, a venit cu niște ajustări de lege (neaprobate, deocamdată) ca să rămână un fel de Putin peste filmagiii mămăligari. Iaka derajava, take kino, cum s-ar zice (iertați-mi transcripția aproximativă).

Și, ca să revenim la film, cu toată importanța dovedită în vreme de restriște a cinematografiei în viața omenirii, ea, cinematografia, va ieși destul de șifonată din această criză a virusului. Și, totuși, o să încerc să descriu niște chestii tari care s-au întâmplat de la Wuhan încoace. Subiectiv, desigur, fără să mă dau analist și fără să promit o sinteză completă și irefutabilă. Dacă nu aveți chef de citit sau dacă vă simțiți lezați în vreun fel de limbajul prezentei înșiruiri de litere, mergeți la sfârșit, apăsați pe link și bucurați-vă de ce vedeți, e gratuit și unic.  

Așadar, prima ramură a cinematografiei (dacă vreți, putem polemiza dacă e sau nu e) care a ieșit în evidență, a fost industria porno. La început Italia, apoi Franța și Spania, dar pe urmă toată lumea s-a căpătuit cu pornhub fără perdele, vorba aia, mă rog, pornhub fără perdele e un pleonasm, dar omenirea a primit gratuit abonament premium, ceea ce înseamnă calitate 4k și fără publicitate. Iaca asta da penetrare de piață!

Mai slăbuț ca pornhub, dar, totuși, cu bani și mult peste așteptări, Netflix și-a tras 16 milioane de noi abonați în perioada izolării, de două ori mai mult decât prognozaseră ei pentru această perioadă, înainte să știe că va veni urgia. Și ca să nu crape de atâta bine (ceea ce le-am dori multor politicieni de la noi), Netflix a decis să dea și altora, astfel au creat un fond pentru susținerea industriei cinematografice în lume. Normal că primii sunt „neamurile”, astfel că o mare parte din bani s-a dus spre casele de producție care lucrau pe proiecte Netflix, dar s-a dat și altora. Ne bucurăm pentru ei și păstrăm abonamentul Netflix.

Pe de altă parte, în timp ce VoD-urile înfloreau, producătorii care și-au planificat premierele luni de zile, s-au trezit că nimic din ce au gândit nu mai e valabil. Netflix face filme „pentru televizorul de acasă” și modelul lor de business așa funcționează, dar există alte categorii de filme, de exemplu filmele de artă (art-house) care ajung întâi la un festival, două, zece, apoi la cinematograf și abia după ceva ani poate să ajungă pe online. Și oamenii care produc aceste filme, funcționează după alte algoritme, date brusc și ireversibil peste cap. Ca să nu ne ducem departe, vedeți ce zice Ada Solomon sau dacă aveți abonament la TIFF UNLIMITED vedeți ce zice și Cristi Puiu despre filmul lui – Malmkrog – lansat la Berlinale și băgat la cutiuță imediat după. Apropo, dacă tot ne-am dus pe pământ românesc, breasla de acolo s-a solidarizat ca niciodată, au scris petiții, au făcut interpelări, au venit cu propuneri către instituțiile statului, iar într-un final au avut o întâlnire de la care au ieșit cu ceva promițător, zic ei. Cel puțin, producțiile se reiau, iar ulteior se va interveni cu scheme de susținere. Bravo lor. 

Și totuși, cel mai mult, distanțarea socială a afectat evenimentele. Unul după altul, marile festivaluri au anunțat că nu se mai țin. Ca să rămânem în zona noastră, pe 29 mai, de exemplu, trebuia să înceapă Transilvania International Film Festival, de departe unul din cele mai faine evenimente cinematografice la care am fost vreodată și unul din reperele culturale ale României și ale lumii cinematografice europene.

Geplaatst door Dumitru Marian op Vrijdag 29 mei 2020

Aici puteți vedea cum arăta prima zi de festival pentru Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF, iar dacă vă imaginați fix așa câte un mesaj de la vreo 400 de oameni care participă în organizare și câteva zeci de mii care vizitau festivalul, o să vizualizați în gând o mică tragedie.

Și, totuși, la nivel global, ca și în alte domenii, au început să se solidarizeze oameni, companii, guverne, industrii și au început să apară zeci de inițiative, sute de linkuri utile, mii de filme online, iar asta mă face să cred că totul va fi bine. 

La final de monolog, vreau să vă dăruiesc activități pentru următoarea săptămână. Cea mai impresionantă inițiativă pe care am sesizat-o se numește WE ARE ONE (A GLOBAL FILM FESTIVAL) și este literalmente cel mai mare festival de film ținut vreodată, unde aveți acces la filmele care le-ar fi vizionat un grup de oameni norocoși, oaspeții câtorva festivaluri mari și foarte mari. VIZIONARE PLĂCUTĂ! 

Foto principală: TIFF Chișinău

Cultură

Cum să faci film într-o țară în care nu există industria filmului

Publicat

pe

PE SCURT

Cum să faci film într-o țară în care nu există industria filmului? Răspunsul l-am găsit la regizorul și fondatorul MILK films, Eugen Damaschin. Răspunsul este simplu și scurt: „nicicum!”. Eugen este autorul lungmetrajului „Beautiful corruption” și a documentarului „Moldova 89-91” și este cunoscut inclusiv pentru poziția sa civică.

Tânărul a povestit la Rockit care este drumul pe care trebuie să-l parcurgi pentru a obține finanțare pentru filmul tău.

PE LUNG

Potrivit lui Eugen Damaschin, calea pentru a obține buget pentru un film este complicată:

  • În momentul în care gândești scenariul, faci apoi un buget, tu presupui că ai putea putea să iei niște bani de la organizații care se ocupă cu bugetarea filmelor. Noi din păcate avem doar un singur sistem de acest fel și se numește Centrul Național al Cinematografiei cu bugetul anual de 5 milioane de lei, o sumă foarte mică pentru industria de film.
  • O altă opțiune este să te adresezi la donatori externi. Sunt foarte mulți donatori externi care au mulți bani și trebuie să-i cheltuie în țara noastră. Toți donatorii au un scop: să rezolve o problemă socială în țara noastră. Anume din acest motiv, când lansezi o idee, trebuie să analizezi foarte bine ce problemă rezolvi prin implementarea acesteia.
  • Mai mulți donatori oferă bani pentru diferite proiecte, pentru talk show, pentru reality show și alte produse. Trebuie de luat tot ce se oferă. Deci, snobismul și pudicitatea trebuie de dat la o parte. Filmul începe să trăiască după prima lansare. Dacă vrei să ajungi în lumea filmului, să trăiești în lumea ei, trebuie să accepți orice oportunitate ca tu să-l ai gata făcut. După asta te lansezi în festivaluri internaționale.

Potrivit regizorului, asta este singura cale în Republica Moldova de a obține un buget pentru film.

Enlarge

film
Eugen Damaschin (arhiva personală)

Mai mult, Eugen Damaschin povestește că abordarea corectă atunci când vrei să faci un film este să ai o idee bună, în care să fii foarte sigur, apoi să o împachetezi frumos și să povestești despre ea tuturor, încercând să găsești buget pentru realizarea ei. Acum Eugen lucrează la cinci idei de film.

Enlarge

71931054_1294407074077901_3422868143528214528_n
Eugen Damaschin la Rockit

Potrivit tânărului, viața de film începe înafara granițelor Moldovei. De asta s-a convins când a fost în septembrie anul acesta la Kiev și s-a înțeles cu un agent al unei case de vânzări să producă și să vândă un scenariu ale unor mini-serii pentru SUA. Asta este real. Lumea nu se mai divizează pe granițe, nimeni nu este interesat de unde ești. Pe toți îi interesează să vândă și să cumpere conținut calitativ”, a povestit Eugen Damaschin la Rockit.

Citește mai departe

Cultură

Fă un film de 7 minute într-un weekend și câștigă 5 000$

Publicat

pe

PE SCURT

Provocarea unui weekend! Tinerii cineaști au oportunitatea să facă un film de 7 minute în 48 de ore și să câștige premiul mare de 5 000 dolari, sau premiul „Simpatia publicului” în valoare de 1000 dolari.

PE LUNG

Evenimentul va avea loc la Chișinău pe 27-29 septembrie. Ultima zi de înregistrare este 25 august.

It’s time to apply for "48h Film Challenge. Way UP!"

It’s time to apply for "48h Film Challenge. Way UP!"The registration is open now and ends on 25 August 2019.The event will take place in #Chisinau on 27-29 September 2019.E timpul să aplici pentru "48h Film Challenge. Way UP!"Înregistrarea este deschisă şi se încheie pe 25 august 2019.Evenimentul va avea loc la Chişinău pe 27-29 septembrie 2019.https://form.jotformeu.com/91712697523362?fbclid=IwAR1Rlxk-lwKN2T0ppIEGO94ZuLSthCnyLJKbRvvlVGZ-SpmmJV95Z23jX_0

Geplaatst door 48h Film Challenge. Way up. op Maandag 12 augustus 2019

48h Film Challenge. Way UP!” – este un proiect prin care vrem să provocăm cineaștii să-și realizeze visul, dar și să-și verifice limitele. În doar 48 de ore va trebui să produci un film de ficțiune cu durata de până la 7 minute”, au anunțat organizatorii pe pagina de Facebook.

Echipa trebuie să fie compusă din maximum 6 persoane care să aibă un scenarist, director de film, operator de cameră și editor video. Directorii de film ar trebui să aibă cel puțin un proiect finalizat în portofoliul lor, iar criteriile de selecție sunt calitatea filmelor anterioare, motivația de a participa și originalitatea scrisorii de motivație. Regulile concursului „48h Film Challenge. Way UP!”, le puteți vedea AICI.

Concursul este destinat cetățenilor țărilor din Parteneriatul Estic: Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia sau Ucraina.

Citește mai departe

Cultură

Festivalul Internaţional „ClassFest” îți face poftă de film

Publicat

pe

De către

În perioada 7-12 mai 2019,  Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice organizează cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film „ClassFest”, secţiunea Cinematografie. Scopul festivalului este de a promova tinerii cineaşti, încuraja schimbul de experienţă şi relaţiile profesionale între absolvenţii, profesorii, profesioniştii diferitor şcoli cinematografice din ţări occidentale şi orientale, dinamizând dezvoltarea procesului cinematografic din Republica Moldova, familiarizând publicul larg cu filmele realizate de generaţia tânără de cineaşti, promovând valorile artei contemporane şi dialogul intercultural.

Filmele incluse în programul festivalului „ClassFest” sunt: documentare, ficţiune, docu-fiction, comedie, dramă, melodramă, horror, mistică, animaţie. După fiecare proiecție vor urma discuţii privind tema filmului, modul în care a fost realizat, alegerile, reacţiile şi deciziile personajelor, cu scopul de a-i stimula pe participanţi să-şi pună întrebări, să analizeze şi să dezbată.

ClassFest-ul este o zonă liberă de schimb de idei şi experienţe, în acest context tinerii şi viitorii cineaşti vor beneficia de o serie de evenimente speciale – masteclass-uri şi ateliere de creaţie focusate pe subiecte ce ţin de  rolul regizorului în filmul documentar, scenariul filmului documentar, clişeele de percepţie a secvenţelor de montaj în relaţia spectator-film, modernizarea instruirii regizorilor de film prin metode inovaţionale şi pe găsirea şi filmarea secvenţei potrivite. Atelierele vor fi coordonate de cineaşti şi regizori cu experienţă în arta cinematografică:  Ruben Grigoryan, regizor de film (Armenia), Assiya Baigozhina, jurnalist, cineast (Kazahstan), Andrei Kaminskiy, regizor de film (Rusia), Valentin Marchenko, regizor de film (Ucraina), Sven Zellner, fotograf, regizor (Germania). Nu vor lipsi din programul festivalier nici expoziţile de scenografie cinematografică, realizate de studenţii catedrei Studii teatrale şi Scenografie, expoziţile de fotografie propuse de studenţii Departamentului Multimedia, Moldova şi tecitalurile muzicale susţinute de studenţii departamentului Instrumente orchestrale ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Festivalul, organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, este susţinut financiar de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova. Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău susţine participarea reprezentanţilor şcolii din România. Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI sprijină participarea şcolilor de teatru din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazahstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Ucraina. Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă din Chişinău asigură participarea reprezentanţilor de la Institutul de Stat de Arte Scenice din Rusia. Institutul Polonez din Bucureşti asigură participarea studenţilor din Polonia. Centrul Cultural German Akzente din Republica Moldova şi Institutul Goethe din România susţin financiar participarea Universităţii de Televiziune şi Film (HFF München), Germania.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest 2019 va avea loc la Teatrul Geneza Art. Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor  desfăşura la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice, blocul I. Accesul la toate evenimentele organizate în cadrul festivalului este liber.

 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică5 ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social7 ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social14 ore în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

SocialO zi în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

CulturăO zi în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social2 zile în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031