Connect with us

Justiție

Procurorul general interimar a dispus inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat

Publicat

pe

PE SCURT

Procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus astăzi inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

PE LUNG

Astfel, fiind constatate erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror general – interimar Igor Popa din 23 iulie, astăzi, aceasta a fost anulată.

Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept, iar Procuratura va informa despre evoluţia investigaţiilor pe acest caz.

Precizăm că la finele lunii iunie ministrul de Interne, atunci și deputatul, Andrei Năstase a declarat în Parlament că a depus un denunț la Procuratura Generală prin care a denunțat tentativa de uzurpare a puterii în stat și a cerut procurorului general să inițieze o cauză penală în conformitate cu legislația, care ar duce la tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în această tentativă, conform articolului 339, al. 1, Cod Penal.

Pe 25 iulie Procuratura Generală a anunțat că a examinat denunţul lui Andrei Năstase şi, ca urmare, a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale pe motiv că nu există fapta infracţiunii de „uzurpare a puterii de stat”.

Instituția a spus că respectiva hotărâre a fost adoptată în urma analizei circumstanţelor faptice, aprecierea probelor administrate, fiind bazată pe raţionamente de ordin juridic.

Imediat după aceasta, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a reacționat la decizia Procuraturii Generale de a nu porni urmărirea penală pentru uzurparea puterii în stat, declarând că după această decizie „nu mai este niciun fel de îndoială că Republica Moldova a fost și este încă republica procurorilor”.

La finele lunii iulie Dumitru Robu, care a fost șef adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău, a fost votat  de deputați în funcția de procuror general interimar. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost votat de 78 de deputați.

Justiție

Șeful Poliției de Frontieră: „Am depistat câțiva ex-deputați care traversează frontiera în baza pașapoartelor diplomatice”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai mulți foşti deputaţi şi demnitari traversează frontiera de stat în baza paşapoartelor diplomatice pe coluarul destnat diplomaţilor. Anunțul a fost făcut de către Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră. El susține că a descoperit acest lucru în cadrul documentării activității colegilor de la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni.

Șeful Poliției de Frontieră nu vrea să facă publice numele foștilor deputați, „pentru protecția datelor cu caracter personal”, însă susține că despre acest fapt l-a informat pe Secretarul de Stat al MAI, George Balan, şi a pregătit o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).

PE LUNG

„Am solicitat MAEIE reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu informarea ulterioară despre existența pașapoartelor de acest tip, care au fost scoase din circulație, dar au rămas în posesia titularului, în virtutea încheierii mandatului funcției. În acelaşi timp, vom lua toate măsurile necesare pentru a nu admite încălcarea legislaţiei în vigoare în domeniu”, susține șeful Poliției de Frontieră.

În conformitate cu prevederile art.15 alin.(1) și (2) ale Legii nr.215 din 04.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, autorizarea trecerii frontierei de stat constă în recunoaşterea legalităţii privind trecerea frontierei de stat de către persoane, mijloace de transport, trecerea peste frontiera de stat a mărfurilor şi a altor bunuri, iar temei pentru autorizarea trecerii frontierei de stat servesc actele de călătorie valabile prevăzute de legislaţia cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, privind regimul străinilor în Republica Moldova, precum şi alte documente stabilite în actele normative.

Totodată, conform art.7 alin.(1) lit.a) a Legii nr.283 din 28.12.2011 cu privire la Poliția de Frontieră, în exercitarea atribuţiilor care îi revin, Poliţia de Frontieră are dreptul să controleze documentele persoanelor şi ale mijloacelor de transport necesare pentru trecerea frontierei de stat şi să efectueze în ele însemnările de rigoare. Documentele nevalabile prezentate la control, precum şi cele care nu aparţin posesorului sânt ridicate.

Adiţional, art.33 alin.(2) al Legii nr.273 din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, prevede că, dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia prevăzută la art.31sau art.32, sau din momentul în care persoana cade sub incidenţa art.31 sau art.32. Dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic sau a celui de serviciu încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei prevăzute la art.31 sau art.32 ori în momentul în care persoana nu mai cade sub incidenţa art.31 sau art.32.

Citește mai departe

Justiție

Important! Dosar penal pe faptul îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a șapte profesori turci

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat, astăzi, o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei.

Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

PE LUNG

Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moțpan, a declarat astăzi la o conferință de presă că decizia de expulzare din Republica Moldova a celor șapte cetățeni turci, care a avut loc în septembrie 2018, a fost un act de injustiție și a avut loc cu grave abateri de la legislația în vigoare.

Potrivit lui, acest voluntarism al SIS a costat peste 340 mii de lei, condamnarea la CtEDO, despăgubiri de 125 mii de euro, imaginea șifonată a R.Moldova, dar și șapte vieți ale unor oameni, „care la sigur nu meritau acest destin”.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Citește mai departe

Justiție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu, revocat din funcție

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului. Un vot a fost împotrivă.

Cu toate acestea, Victor Micu va rămâne în continuare membru al CSM. Interimatul funcției de președinte CSM va fi exercitat de Dorel Musteață.

PE LUNG

Propunerea de revocare a fost lansată de către membrul CSM, Petru Moraru, care la începutul ședinței a solicitat explicații de ce în această perioadă critică, în care se află sistemul judecătoresc, Victor Micu a plecat la odihnă.

„V-ați planificat concediul din timp sau ați dat bir cu fugiții? În perioadă critică pentru sistemul judecătoresc v-ați permis să plecați la odihnă. Eu consider că nu este frumos”, a declarat Moraru.

În context, el a mai zis că după reîntoarcere Victor Micu nu a convocat CSM, de aceea este obligat  să pună în discuție acest subiect. „Vreau ca astăzi să fie pusă în discuție întrebarea dacă noi mai putem fi reprezentați în sistem de dvs. ca președinte”, a mai spus spus Moraru.

Victor Micu este membru al CSM din 2014. În iunie 2014, el a fost ales președinte al Consiliului, pentru un mandat de patru ani. Victor Micu a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în ianuarie 2018. Precizăm că CSM este constituit din 12 membri.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură29 de minute în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

Tehnologie2 ore în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment21 de ore în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

ExterneO zi în urmă

Copila care luptă cu „giganții” mondiali

PE SCURT  Greta Thunberg este o tânără elevă, activă, luptătoare și directă. Ea spune lucrurilor pe nume și îi înfruntă...

EconomieO zi în urmă

Forbes: Cel mai lung zbor comercial din lume este pe cale să devină și mai lung

PE SCURT Pe parcursul ultimilor 60 de ani, zborurile comerciale au progresat fenomenal. De la Jumbo Jet din anii 60...

Sănătate2 zile în urmă

Aurul ucide cancerul, iar un parazit din pădurile tropicale protejează împotriva HIV. Ultimele noutăți medicale

PE SCURT Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un nou compus chimic bazat pe aur, care ucide celulele afectate...

Cultură2 zile în urmă

Un film satiră arată o lume în care oamenii au decis să se micșoreze ca să salveze planeta

PE SCURT Downsizing este un film de ficțiune, de satiră, în care regizorul face glume pe seama unor oameni care...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică3 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică3 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică3 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031