Connect with us
"
"

Justiție

Primarul comunei Trușeni, în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar preşedintele întovărăşirii pomicole este în izolator

Publicat

pe

Primarul comunei Trușeni, Ion Apostol, este în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Acesta este cercetat pentru deposedarea întovărăşirii pomicole din localitate de loturi de pământ cu ulterioara vânzare a acestora. De asemenea, președintele întovărăşirii pomicole se află acum în arest în izolator pentru 30 de zile.

Potrivit ofițerei de comunicare a CNA, Victoria Timuș-Loza, deciziile au fost luate ieri, 14 iunie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Astăzi, 15 iunie, urmează să fie luată o decizie cu privire la inginerul cadastral.

Membrii grupului vindeau un teren cu un preț de până la 10 mii de euro. Bănuiții falsificau certificatele de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor.

Cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă şi, prin urmare, puteau fi consideraţi membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacţiile , de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000.

Justiție

Pedepse mai dure pentru doi violatori

Publicat

pe

PE SCURT

La insistenţa procurorilor, magiistraţii Curţii de Apel Chişinău au agravat pedepsele pentru doi locuitori ai capitalei, ambii recunoscuţi vinovaţi de viol, după ce instanţele de fond le-au dictat verdicte nonprivative de libertate.

PE LUNG

Primul caz s-a produs în intervalul 9 – 10 februarie 2017, în casa unuia dintre inculpaţi, în vârstă de 31 de ani, din comuna Truşeni, acolo unde tocmai ademenise o femeie care căuta o gazdă pentru a înnopta. Prin ameninţări şi aplicarea multiplelor lovituri, inculpatul a violat timp de două zile victima, în vârstă de 42 de ani, care era în imposibilitate de a se salva deoarece bărbatul încuiase poarta. Abia peste două zile femeia a reuşit să fugă, după ce agresorul a adormit. Victima a sărit gardul şi a prins un taxi, rugând şoferul să cheme poliţia. Pentru viol, acţiuni violente cu caracetr sexual şi privarea ilegală de libertate, magistraţii primei instanţe i-au aplicat inculpatului o pedeapsă neprivativă de libertate. Procurorii au considerat sentinţa ilegală şi au atacat-o, obţinând la Curtea de Apel Chişinău o condamnare cu executare pentru agresor – 5 ani şi 6 luni închisoare.

Celălalt caz a avut loc în iulie 2016, într-o pădure din preajma satului Cimişeni, raionul Criuleni, acolo unde un alt inculpat, în vârstă de 40 de ani, a ademenit o tânără, de 19 ani, pe care o cunoscuse în ajun. Profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra, prin constrângere fizică şi psihică, bărbatul a urcat victima cu forţa în maşină şi a abuzat-o sexual. Fata a reuşit să-i expedieze prietenului său coordonatele sale de localizare prin GPS, imediat fiind alertaţi oamenii legii, iar agresorul reţinut şi deferit justiţiei. Prin sentinţa primei instanţe, magistraţii l-au condamnat pe inculpat la o pedeapsă non-privativă de libertate. Nefiind de acord cu verdictul prea blând, procurorii l-au contestat, individul fiind condamnat la 3 ani închisoare, cu executare. De asemenea, el urmează să-i achite victimei un prejudiciu moral şi material de 32 mii lei, iar încă 10 500 lei  – în contul statului pentru cheltuieli de judecată.

Procuratura îşi exprimă dezacordul cu practicile unor judecători ai instanţelor de fond care ignoră politicile punitive promovate de către CtEDO în cazul infracţiunilor sexuale şi reiterează poziţia sa fermă de a pleda şi a obţine doar pedepse cu executare pentru fiecare infractor acuzat de agresiune sexuală. De altfel, Republica Moldova a fost deja condamnată la CtEDO pentru aplicarea unei pedepse neprivative de libertate faţă de o persoană recunoscută vinovată de viol.

Potrivit ultimelor statistici, pe parcursul anului trecut, în republică au fost comise 611 infracţiuni privind viaţa sexuală, perioadă în care, 115 inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu executare. În prezent, în penitenciarele din ţară îşi ispăşesc pedepsele pentru infracţiuni privind viaţa sexuală 1189 de persoane sau fiecare al cincilea condamnat.

Citește mai departe

Justiție

EXCLUSIV / Primarul comunei Trușeni se află în arest preventiv în izolatorul CNA

Publicat

pe

Primarul comunei Trușeni, Ion Apostol, se află mai mult de două săptămâni în izolatorul CNA. El ar fi deposedat o întovărășire pomicolă a localității de loturi de pământ, după care le-ar fi vândut.

Potrivit ofițerei de comunicare a CNA, Victoria Timuș-Loza, pe 14 iunie, a fost dispus arestul la domiciliu, după care decizia a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

„De pe 20 iunie, primarul de Trușeni este în arest preventiv în izolatorul CNA și se efectuează acțiuni de urmărire penală în continuare. Are calitatea procesuală de învinuit.”

Decizia inițială a fost contestată la Curtea de Apel, pentru că aflarea primarului în libertate sau în arest la domiciliu ar putea duce la influențarea martorilor din dosar. Ofițera de comunicare a CNA a menționat că dosarul este unul complex și infracțiunea a fost comisă de mai multe persoane.

Cazul a ajuns la CNA după ce Consiliul comunal Trușeni a retractat (retras) deciziile privind privatizarea loturilor din anii 2014 și 2015 și le-a declarat emise contrar legii. Totuși, Consiliul a emis această decizie peste două luni după ce Judecătoria Chișinău le-a anulat prin instanța de judecată, în octombrie 2017.

Implicați în dosar sunt inginerul cadastral al localității și fostul președinte al Întovărășirii Pomicole Bostancea. Membrii grupului falsificau certificatele de proprietare, după care vindeau terenurile.

Cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii ’90, atunci când s-ar fi constituit întovărășirea pomicolă. Prin urmare, puteau fi considerați membri ai întovărășirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Fiecare teren era vândut cu un preț de până la 10 mii de euro.

Citește mai departe

Justiție

Galerie FOTO de la protestul împotriva invalidării alegerilor locale noi

Publicat

pe

Sute de oameni au ieșit în stradă, în această seară. Ei și-au manifestat nemulțumirea cu privire la decizia luată ieri de către judecătoarea Rodica Berdilo de a nu valida alegerile locale noi. Decizia a fost motivată prin faptul că primarul ales Andrei Năstase a îndemnat oamenii să iasă la vot, pe Facebook. Postări de pe rețeaua socială din 3 iunie 2018 ar fi adunat mai mult de 250 de mii de vizualizări și multe distribuiri, care au avut „influență mare”.

Protestul a început la ora 17:30 din fața Primăriei Chișinău. Ulterior, oamenii au mers la sediul Partidului Democrat din Moldova. Marșul s-a incheiat în Piața Marii Adunări Naționale. Oamenii au cerut ca mandatul noului primar ales să fie validat.

Găsiți mai jos o galerie foto realizată de Ana Gherciu și Arina Livadari.

Foto de Arina Livadari și Ana Gherciu

Geplaatst door Moldova.org op woensdag 20 juni 2018

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură11 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social12 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment13 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social17 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură18 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

ExterneO zi în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930