Prieteniile care se leagă în trenurile de noapte

În august se vor împlini 30 de ani de la revoluția democratică de la Moscova, care a bătut ultimul cui în sicriul comunismului. Eu și prietenii mei am participat la aceste evenimente. O săptămână mai târziu, ne-am pornit într-o călătorie spre țările baltice devenite independente, a căror luptă a inspirat mișcarea pro-democrație din Rusia.

Biletele la tren erau nemaipomenit de ieftine, motiv pentru care am petrecut patru nopți dormind în trenuri, în timp ce exploram zilnic cele trei capitale baltice.

Călătoriile în cupeuri era un element cheie al culturii sovietice, iar acest lucru poate fi observat în cântecele, cărțile și filmele lansate în acea perioadă. Un străin pe care-l întâlnești în tren ar putea deveni cel mai bun prieten sau cel puțin un camarad minunat pentru acea călătorie, în care să faceți schimb de mâncare și de amintiri. 

Amintindu-mi de acele călătorii, am constatat că am petrecut un an din viață dormind în trenuri – din copilăria sovietică până la călătoriile pe care le-am făcut ca jurnalist și autor de ghid de călătorie „Lonely Planet”. Ultima mea călătorie cu trenul a durat 20 de ore și a fost de la Taișet până la Severobaikalsk, de-a lungul liniei principale Baikal-Amur (BAM) – într-un tren sovietic vechi, care trecea pe lângă stații moderne, dar și pe lângă unele abandonate, care nu au mai văzut vreun călător de foarte mult timp.

Aceste trenuri vechi sunt o specie rară acum. Căile Ferate Ruse (RZD) dețin o serie de trenuri care călătoresc noaptea și în care sunt climatizatoare în locul geamurilor deschise, toaletă modernă în locul găurilor în podea și cazane electrice în locul samovarurilor. Acum oamenii sunt mai dispuși să se plimbe cu trenurile moderne de zi în locul celor care călătoresc noaptea.

După independență încoace, raționamentul economic a distrus serviciile de tren între cele trei capitale ale țărilor baltice. Însă, este prevăzută o revenire triumfală atunci când linia de mare viteză Rail Baltica va începe să funcționeze în 2026. Dar oare se vor crea acele prietenii și vor fi purtate aceleași discuții de suflet între călători? 

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Leonid Ragozin este un jurnalist independent, care locuiește în Riga și scrie despre Europa de Est. De asemenea, este autorul unui ghid de călătorii „Lonely Planet”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.