Președintele CSJ și conducerea Judecătoriei Chișinău, înlăturați de la exercitarea funcției

PE SCURT

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, șeful Inspecției Judiciare și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, precum și alți trei vicepreședinți ai instanței din Chișinău, au fost înlăturați marți de la exercitarea funcțiilor administrative.

Decizia a fost luată de CSM, scrie Anticoruptie.md.

PE LUNG

Potrivit sursei citate, la baza deciziei a stat sesizarea unui judecător, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de magistrații respectivi.

Cazul a fost preluat de Inspecția Judiciară, care urmează să se pronunțe asupra încălcărilor admise de magistrații înlăturați pe perioada cercetărilor.

De notat că imediat după anunțarea acestei decizii, prim-ministra Maia Sandu a declarat pe Facebook că o justiție cu persoane dubioase, precum Ion Druță, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, care au executat comenzi politice și au anulat alegeri libere, corecte și recunoscute de comunitatea internațională, nu poate fi considerată independentă.

Totodată, potrivit ei, suspendarea acestora din funcție este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de înlăturarea din sistem. Acest lucru trebuie realizat în condițiile în care persoanelor menționate le sunt respectate drepturile de care care se bucură potrivit legii.

„Procesul de curățare a justiției de persoane corupte trebuie să fie unul sistemic și transparent și nicidecum unul singular. Absolut toate persoanele implicate în acte ilegale trebuie pedepsite conform legii. Doar așa procesul poate deveni ireversibil”, a menționat Maia Sandu.

Prim-ministra a precizat că guvernarea actuală nu va tolera politizarea sistemului de justiție.

Reamintim că astăzi Maia Sandu a venit astăzi la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, unde a cerut instituției să înceapă adevărata curăţare a sistemului judecătoresc și să se asigure că legea funcționează.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.