Premierul român, Victor Ponta, acuzat că ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat

Revista Nature scrie, în ediția sa online, că premierul român Victor Ponta ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat, publicată în 2003. „Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima ("whistle-blower" in original – N.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba română a lui Ponta consta în texte duplicate", se arată în articolul din Nature, potrivit portalului HotNews.ro.

Ponta este acuzat că a copiat pasaje mari din publicaţiile anterioare fără citarea corectă. Dacă acuzaţiile vor fi dovedite, ar putea provoca o presiune publică asupra lui Ponta să demisioneze, spun insideri politici”, se menţionează în articolul din revista Nature.

În acelaşi context, autorul articolului din Nature precizează că acuzaţiile ridică noi semne de întrebare legate de capacitatea guvernului de a lupta împotriva corupţiei în educaţie.

"Mai mult, lucrarea a fost republicată cu foarte mici modificari într-un volum în 2004, și de asemenea formează baza unei cărți din 2010, al cărei co-autor este o fostă studentă a lui Ponta, Daniela Coman. Părți substanțiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte apărute în volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri în română ale unor părți dintr-o carte publicată în limba engleză de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)", scrie Nature.

Aceeaşi sursă anunţă că Victor Ponta şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Bucureşti în timp ce era Secretar de Stat în cabinetul Adrian Năstase, care a fost şi supervizorul lucrării sale de doctorat. Deocamdată, Ponta nu a putut fi contatat pentru a comenta acuzaţiile.

Menţionăm că revista Nature a fost editată fara intrerupere din 1869 şi este una dintre cele mai prestigioase publicatii stiintifice.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.