Connect with us
"
"

Poporul gândește

Poporul gândește: „Să ne culcăm în PMAN până nu se duc cei de la putere”

Publicat

pe

Urmărești ce se întâmplă în țară?

Sau eviți știrile, pentru că ești obosit să auzi că în țară totul este bine, când tu vezi că situația e din ce în ce mai rea?

Mai ești în țară sau ai plecat după o pâine mai bună, peste hotare? Așa-i că nu-i bine nici să stai, că te lupți cu sărăcia, dar nici să pleci, că te frământă dorul de casă? Și te mai întrebi ce fac bătrânii?

Nadejda este una dintre avocatele campaniei „Poporul gândește”. A crescut trei feciori și acum ei sunt în țări străine. Ar fi plecat și ea, dar „cine are nevoie de bătrânețile mele acolo, în Europa?”, se întreabă Nadejda.

Cu toate acestea, când a simțit că se poate de plecat din țară, a fost printre primii care și-a luat copiii de mânuțe și s-a înregistrat la loteria Statelor Unite pentru Green Card. O întreb dacă nu-i pare rău că au plecat copiii și nu mai au de gând să se întoarcă. Răspunsul ei nu m-a mirat deloc:

„Probabil eu sunt acea care le-a insuflat dorința de a pleca peste hotare. Doamne, mai bine să fiu ultima în țară străină decât călcată în picioare în țara mea.”

Nadejda are 65 ani, se consideră bătrână pentru a pleca peste hotare dar este un om informat. Pe pagina ei de pe Facebook are acces la toate, la ziare și știrile televiziunilor. Ascultă ce spun unii oameni politici. Când prietenii mai distribuie câte ceva, Nadejda deschide paginile și se informează. „Îmi place să mă informez, pe Youtube văd ce se vorbește și prin Rusia. Nu sunt indiferentă”, spune avocata campaniei.

Din spirit civic, și-a convins pe unul din feciorii săi să învețe la Universitatea de Stat, la Politologie. Timidă, spune că și ea a luptat pentru drepturi, încă prin timpurile sovietice. „Eu am fost un pic revoluționară. Am luptat pentru drepturile mele și înainte de a se destrăma URSS-ul. Eram indignată: tocmai am absolvit Colegiul de Contabilitate și m-am angajat la o întreprindere. Atunci au venit specialiști tineri de prin Rusia, care au absolvit ca și mine, colegii de Economie. Noi atunci pentru orice lucru trebuia să stăm la rând. Și s-a început: rușii erau puși primii în rând la apartamente, li se dădeau funcțiile cele mai bune. Noi, moldovenii, eram călcați în picioare și atunci. Și eu mă revoltam. Da, am avut și probleme din cauza asta.”

„Uneori plâng din cauza situației din țară”

Despre protestele de la Chișinău, Nadejda spune că ar trebui să ne ducem să ne culcăm cu toții în Piața Marii Adunări Naționale și să nu ne ducem de acolo până nu se duc cei de la putere.

„Ei sunt tare obraznici și chiar își bat joc de noi! Cu fiecare an e tot mai rău, nu putem ocărî lumea că pleacă tot mai mulți peste hotare. Îmi pare că fac intenționat ca viața să fie tot mai grea. Poate plecau mai puțini dacă nu aveam acest acord de liber schimb și posibilitatea de a face pașapoarte românești. Deși oamenii și înainte de asta plecau, mergeau nopțile prin păduri, munți, dar fugeau de sărăcia de aici”.

„Ascult oamenii pe care-i doare inima pentru țară”

Nadejda s-a arătat foarte interesată de campania „Poporul gândește”, pentru că îi place să asculte oamenii pe care-i dor inima pentru țară.

„Eu am citit în anunț: „se cheamă oameni care gândesc, se informează, dintre ei vor fi selectați 10 oameni mai activi, care se vor implica mai profund și vor merge în localități să vorbească cu oamenii. Și eu m-am dus măcar să ascult. Noi, bătrânii, nu mai vrem să stăm în glodul acesta de sărăcie”, povestește avocata.

„Uneori chiar plâng în casă de la situația din țară. Am fost la proteste, pentru că-mi pare rău că ai noștri își bat joc de noi”, spune Nadejda, menționând că funcționarii publici se comportă în așa mod de parcă valizele lor ar fi gata și ar pleca chiar mâine, fără a fi interesați de ce rămâne în urma lor.

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor aflate la vârsta de pensionare. Scopul campaniei este combaterea manipulării prin comunicarea de la om la om.

Social

Duhul rău și cum se scaldă de obicei Dodon. Perlele zilei de azi

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ziua de miercuri, 15  ianuarie, a fost marcată de câteva ieșiri la rampă a funcționarilor și politicienilor. Astfel, șeful statului Igor Dodon s-a remarcat printr-o nouă perlă, menționând că, de obicei, se scaldă singur, unul din consilierii municipali și-a întrebat colegii Consiliul Municipal Chișinău ce era să fie dacă Molotov nu semna pactul Ribbentrop-Molotov, iar premierul Ion Chicu s-a remarcat prin faptul că este un utilizator activ Facebook, anunțând ce mesaj a primit chiar în timp ce se deplasa spre ședința Guvernului.

PE LUNG

Valeri Klimenco: Dacă Molotov nu semna pactul, despre ce aveți să discutați acum? 

În prima jumătate a zilei, a avut loc ședința Consiliului Municipal Chișinău, unde a fost aprobat acordul de colaborare între Primăria municipiul Chișinău și cea a municipiului București. Astfel, consilierii municipali discutau dacă pe document trebuie să fie menționat sau nu numele primarului de Chișinău Ion Ceban (aceasta pentru că după patru ani, termenul prevăzut în document, am putea avea alt primar, iar atunci va fi necesară modificarea acordului). Deși primarul Ion Ceban a fost de acord ca numele său să nu fie menționat, în cadrul dezbaterilor asupra documentului a ieșit în evidență Valeri Klimenco, consilier din partea Partidului ȘOR. 

Potrivit lui, pe document trebuie să figureze în mod obligatoriu numele lui Ion Ceban. „Vreți să vă faceți renumiți din nou în toată lumea? Cum poate fi semnat un document de nivel internațional fără a arăta cine l-a semnat?”, a întrebat Klimenco.

„Dacă Molotov nu semna pactul, despre ce aveți să discutați acum? Despre ce ați fi pălăvrăgit acum? ”, a adăugat ironic consilierul, stârnind zâmbete în rândul consilierilor municipali.

Igor Dodon: De obicei, mă scald singur

Tot în dimineața zilei, președintele igor Dodon a dat prilej pentru zâmbete și ironii. Astfel, după o ședință comună cu premierul Ion Chicu și a președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, șeful statului a fost întrebat de presă despre decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care a cerut să îndepărteze crucifixul din interiorul Ministerului Afacerilor Interne, instalat la inițiativa ministrului de atunci Andrei Năstase.

Igor Dodon a ținut să precizeze că, în opinia sa „nu în calitate de președinte”, noul ministru de Interne, prim-ministrul, dar și primarul capitalei, „când au intrat în oficiu trebuiau să sfințească locul”. Șeful statului a spus că așa a făcut el atunci când a intrat în sediul Președinției, unde au fost sfințite toate birourile. El a spus că a văzut că noul ministru de Interne Pavel Voicu nu va scoate crucifixul. 

„Dar trebuiau să sfințească locul, mai ales după fostul ministru și mai ales după fostul primar general. Trebuiau să scoată tot duhul rău de acolo”, a spus Igor Dodon, adăugând că „poate reușesc de Bobotează”.

În același context, Igor Dodon a fost întrebat dacă va chema presa de Bobotează, atunci când tradițional șeful statului se scufundă în lac. „De obicei, mă scald singur”, a răspuns prompt Igor Dodon, stârnind hohotele celor prezenți.  

Ion Chicu la ședința de Guvern: „Mesaj. Facebook”

Premierul Ion Chicu a ieși în evidență în debutul ședinței. Când la un moment și-a aruncat privirea peste telefon și a declarat: „Mesaj. Facebook”. El a relatat că atunci când venea la ședința Guvernului a primit un mesaj în care se spunea că profesoarea Baran nu a primit salariul. El a dat indicații ministrul Sergiu Pușcuță să se clarifice despre ce ce instituție și nereguli este vorba. 

 

Citește mai departe

Social

Riduri, drumuri și vieți. Bătrânii pe care i-am cunoscut

Publicat

pe

De către

Zilnic, din Moldova pleacă tot mai mulți tineri, iar numărul persoanelor în vârstă crește simțitor. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), la începutul anului 2018, în Moldova locuiau 629,6 mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 17,7% din numărul total al populației stabile.

„Fiecare a treia persoană are 60-64 ani, iar 13,2% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani”, susțin reprezentanții BNS.

În prezent, durata medie a vieții femeilor, ce au atins vârsta de 60 ani, constituie 20,5 de ani, iar a bărbaților -16,4 ani, diferența fiind de 4,1 ani. Speranța de viață la vârstnicii din mediul urban este mai mare cu 2,6 ani decât la cei din mediul rural.

Enlarge

A12_8800
Ecaterina și Ion Ursu din satul Mihăileni, r. Râșcani, au 81 și, respectiv, 83 de ani. La bătrânețe au rămas singuri. Copiii sunt plecați departe prin lume. Soții au grijă nu doar de gospodăria lor, dar și a feciorilor pe care îi așteaptă să revină acasă

Enlarge

81762554_1083151598691092_472892370489180160_n
Agafia Gajea are 90 de ani. Aproape tot timpul este singură. „Cu totul te obișnuiești, mai puțin cu moartea copilului, dar încerci să treci și peste asta”, mărturisește ea

Enlarge

81676939_1828996433899148_6684131523999825920_n
Paulina Reșitco, 80 de ani, dintre care 43 a fost profesoară de matematică și bilogie în satul Sociteni

Enlarge

81686386_473683343298348_4298198764969000960_n-1
Zaharia Buzu, 70 de ani, fost profesor de fizică și chimie în satul Micăuți, r. Strășeni

Enlarge

81902739_1273568316185705_8867907177499590656_n-1
Maria Bârsa, 91 de ani. Toată viața și-a petrecut-o în satul Lipoveni. Are 8 copii, 15 nepoți și 15 strănepoți

Valoarea medie a minimului de existență pentru pensionari în anul 2017 a alcătuit 1547,5 lei, fiind în creștere față de anul precedent cu 3,5%. BNS constată că pensiile, uneori, nu le ajung bătrânilor nici măcar pentru minimul de existență.

Fotografiile nu pot fi folosite de alte instituții media! Respectați drepturile de autor. 

Citește mai departe

Social

Moldova.org recomandă: DoR, Recorder și TakieDela

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

TakieDela: Живучий (Supraviețuitorul)

Serghei Egorovici vorbește încet și emoționat când trebuie să povestească despre el. Însă, vocea îi prinde volum și viață când își amintește de explozia care i-a divizat viața în două.

În urmă cu 23 de ani, un locuitor al satului Lyudinovo, regiunea Kaluga, Sergey Dementiev, a mers la un rezervor de combustibil improvizat pentru a verifica dacă apa a fiert. În acel moment, rezervorul a explodat. Mai mult despre ziua care i-a schimbat întreaga viață, Serghei nu-și mai aduce aminte. Câteva zile mai târziu, s-a trezit într-un centru pentru oamenii care au suferit arsuri. Era bandajat ca o mumie. Iar ochii roșii deabia se mai vedeau. Serghei avea arsuri pe față, cap, mâna dreaptă și pe umăr. Corpul îi striga de durere. Soția Antonina, care îi era aproape  în această perioadă grea, îi povestea că explozia a fost atât de puternică încât a zguduit ferestrele caselor vecine. Că un vecin l-a învelit într-o pătură și l-a dus în brațe până la mașină.

Serghei și-a pierdut urechea, sprâncenele, părul și parțial pleoapele, iar ochiul drept încă nu se închide complet. El spune că s-a întors parcă în pielea unei alte persoane.

DoR: Pentru un cuplu de români de-afară, acasă nu încape într-un bagaj

De patru ani de când locuiesc în Germania, Cristi și Ioana învață despre nuanțele despărțirii de România.

Ce-ți încape într-un bagaj? Un fular și un tricou al echipei preferate. Câteva șepci. Niște pui de găină congelați. Puloverul galben-muștar care încă miroase a balsamul folosit de mama la spălat. Sandalele pe care nu le poți purta mai mult de câteva zile pe an într-un oraș ploios. Câteva haine cu care să iei viața de la capăt la 5.425 de kilometri de casă.

Ce nu-ți încape într-un bagaj? Prânzurile când ai un prieten cu care să discuți. Familia. Un meci pe stadionul preferat și cântecele din peluză. Grădina casei în care ai crescut. Weekendurile din casa părinților. Ieșirile la bere cu prietenii din copilărie. Apropierea de oamenii care vorbesc aceeași limbă ca tine. Acasă. Acasă nu încape într-un bagaj.

Uneori avem mai multe locuri pe care le putem numi acasă. Pentru Cristian Pătru și Ioana Dușe, unul e în Cluj, unde ea a locuit în studenție, unde încă locuiesc părinții lui și unde și-au trăit primii ani de relație. Un altul ar putea fi apartamentul de trei camere din Lüneburg, un oraș de vreo 70.000 de locuitori, aflat la 60 de kilometri de Hamburg, în care și-au aranjat pe câteva rafturi din sufragerie lucrurile care construiesc un acasă.

Recorder: Vasile aleargă mai departe

Când avea doi ani, lui Vasile i s-a întâmplat un lucru de groază: a răsturnat o oală cu apă clocotită care s-a vărsat lângă el și l-a învăluit într-un abur fierbinte. Jumătate din chipul său a devenit roșu și a fost internat într-un spital din Suceava. Acolo a luat o bacterie și, din cauza infecției, contururile feței sale au început să se șteargă, ca într-un blestem.

Vasile vine dintr-un sat care se numește Marginea. Iar povestea e că el a plecat de la această margine de lume, cu toate cicatricile la vedere, și-a petrecut copilăria și adolescența prin spitale, în căutarea chipului său, dar a găsit și altceva: și-a întâlnit sensul vieții.

Vasile a înțeles că este chemat să fie medic, mai exact chirurg plastician. Nimeni nu știe mai bine decât el ce înseamnă durerea omenească, dar și puterea de a vindeca. Căci, vedeți dumneavoastră, mai are Vasile ceva care se vede și de pe lună: o inimă mare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Advertisement

Politică

Justiție3 zile în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

Politică4 zile în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

Politică4 zile în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

Politică5 zile în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

PoliticăO săptămână în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

PoliticăO săptămână în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

ExterneO săptămână în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031