Connect with us
"
"

Poporul gândește

Poporul gândește: „Să ne culcăm în PMAN până nu se duc cei de la putere”

Publicat

pe

Urmărești ce se întâmplă în țară?

Sau eviți știrile, pentru că ești obosit să auzi că în țară totul este bine, când tu vezi că situația e din ce în ce mai rea?

Mai ești în țară sau ai plecat după o pâine mai bună, peste hotare? Așa-i că nu-i bine nici să stai, că te lupți cu sărăcia, dar nici să pleci, că te frământă dorul de casă? Și te mai întrebi ce fac bătrânii?

Nadejda este una dintre avocatele campaniei „Poporul gândește”. A crescut trei feciori și acum ei sunt în țări străine. Ar fi plecat și ea, dar „cine are nevoie de bătrânețile mele acolo, în Europa?”, se întreabă Nadejda.

Cu toate acestea, când a simțit că se poate de plecat din țară, a fost printre primii care și-a luat copiii de mânuțe și s-a înregistrat la loteria Statelor Unite pentru Green Card. O întreb dacă nu-i pare rău că au plecat copiii și nu mai au de gând să se întoarcă. Răspunsul ei nu m-a mirat deloc:

„Probabil eu sunt acea care le-a insuflat dorința de a pleca peste hotare. Doamne, mai bine să fiu ultima în țară străină decât călcată în picioare în țara mea.”

Nadejda are 65 ani, se consideră bătrână pentru a pleca peste hotare dar este un om informat. Pe pagina ei de pe Facebook are acces la toate, la ziare și știrile televiziunilor. Ascultă ce spun unii oameni politici. Când prietenii mai distribuie câte ceva, Nadejda deschide paginile și se informează. „Îmi place să mă informez, pe Youtube văd ce se vorbește și prin Rusia. Nu sunt indiferentă”, spune avocata campaniei.

Din spirit civic, și-a convins pe unul din feciorii săi să învețe la Universitatea de Stat, la Politologie. Timidă, spune că și ea a luptat pentru drepturi, încă prin timpurile sovietice. „Eu am fost un pic revoluționară. Am luptat pentru drepturile mele și înainte de a se destrăma URSS-ul. Eram indignată: tocmai am absolvit Colegiul de Contabilitate și m-am angajat la o întreprindere. Atunci au venit specialiști tineri de prin Rusia, care au absolvit ca și mine, colegii de Economie. Noi atunci pentru orice lucru trebuia să stăm la rând. Și s-a început: rușii erau puși primii în rând la apartamente, li se dădeau funcțiile cele mai bune. Noi, moldovenii, eram călcați în picioare și atunci. Și eu mă revoltam. Da, am avut și probleme din cauza asta.”

„Uneori plâng din cauza situației din țară”

Despre protestele de la Chișinău, Nadejda spune că ar trebui să ne ducem să ne culcăm cu toții în Piața Marii Adunări Naționale și să nu ne ducem de acolo până nu se duc cei de la putere.

„Ei sunt tare obraznici și chiar își bat joc de noi! Cu fiecare an e tot mai rău, nu putem ocărî lumea că pleacă tot mai mulți peste hotare. Îmi pare că fac intenționat ca viața să fie tot mai grea. Poate plecau mai puțini dacă nu aveam acest acord de liber schimb și posibilitatea de a face pașapoarte românești. Deși oamenii și înainte de asta plecau, mergeau nopțile prin păduri, munți, dar fugeau de sărăcia de aici”.

„Ascult oamenii pe care-i doare inima pentru țară”

Nadejda s-a arătat foarte interesată de campania „Poporul gândește”, pentru că îi place să asculte oamenii pe care-i dor inima pentru țară.

„Eu am citit în anunț: „se cheamă oameni care gândesc, se informează, dintre ei vor fi selectați 10 oameni mai activi, care se vor implica mai profund și vor merge în localități să vorbească cu oamenii. Și eu m-am dus măcar să ascult. Noi, bătrânii, nu mai vrem să stăm în glodul acesta de sărăcie”, povestește avocata.

„Uneori chiar plâng în casă de la situația din țară. Am fost la proteste, pentru că-mi pare rău că ai noștri își bat joc de noi”, spune Nadejda, menționând că funcționarii publici se comportă în așa mod de parcă valizele lor ar fi gata și ar pleca chiar mâine, fără a fi interesați de ce rămâne în urma lor.

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor aflate la vârsta de pensionare. Scopul campaniei este combaterea manipulării prin comunicarea de la om la om.

Cultură

Tineri din Chișinău merg la magazin sau farmacie în locul bătrânilor pentru a-i proteja de COVID-19. Cum poți să te implici

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău sar în ajutorul persoanelor în etate, care din cauza sănătății precare nu pot ieși afară ca să-și cumpere produse alimentare sau medicamente. Pentru a deveni voluntar și pentru a ajuta pe cei care nu pot face singuri față situației de urgență din țară, trebuie doar să completezi acest formular.

PE LUNG

În această perioadă de pandemie, când COVID-19 se răspândește prin întreaga lume și ucide mii de oameni, cei mai afectați sunt totuși persoanele în etate. În China, doar 0,2% dintre persoanele infectate de sub 40 de ani și-au pierdut viața în urma bolii pulmonare cauzate de coronavirus, comparativ cu 8% dintre cei cu vârste între 70 și 79 de ani și 14,8% dintre persoanele de peste 80 de ani.

Specialiștii în medicină le recomandă oamenilor să stea acasă, ca să se protejeze de infectare, în special, persoanele în etate care suferă și de alte boli grave. Ei ar trebui să evite adunările mari și nici măcar să nu iasă la plimbare sau la magazin.

În acest context, un grup de tineri, împreună cu reprezentanții primăriei din Capitală, au lansat o inițiativă de adunare a voluntarilor care să facă cumpărăturile pentru bătrâni.

„Majoritatea beneficiarilor sunt de 79-85 de ani. Direcțiile de asistență socială preiau apelurile unde oamenii le spun că au nevoie de ajutor și noi distribuim voluntarii.”

Potrivit lui, până la acest moment s-au înregistrat 113 de voluntari, dintre care 40% au vârsta de 18-30 de ani, 32% – 30-40 de ani, 21% – 40-50 de ani. Voluntarii apelează bătrânul care a solicitat ajutorul și acesta le spune de ce are nevoie. Ulterior, voluntarul i le aduce acasă cu bonul de plată de la magazin, iar bătrânul întoarce banii. Voluntarii sunt echipați cu măști și dezinfectant pentru mâini și încearcă să intre cât mai puțin în contact cu beneficiarii.  Pe lângă procurarea alimentelor sau a medicamentelor, voluntarii pot ajuta și la dezinfectarea blocurilor, transportarea personalului medical cu automobilul, etc.

Dacă vrei să devii și tu voluntar în perioada aceasta de pandemie și să ajuți pe cei care au nevoie de sprijin, atunci poți completa acest formular.

Menționăm că această inițiativă nu este singura care încearcă să ajute pe cei mai afectați în această perioadă de răspândire a coronavirusului. Oamenii de afaceri donează bani spitalelor unde sunt internați cei infectați cu COVID-19, psihologii oferă consultații gratuite la telefon, mai multe librării oferă acces gratuit la o serie de cărți online, artiștii fac concerte online, muzeele își deschid ușile în lumea virtuală, au fost create mai multe platforme pentru studierea la distanță, profesorii fac cursuri online pentru a-i ajuta pe elevii care se pregătesc de bacalaureat etc. Împreună putem fi mai puternici și nu uităm să stăm acasă!

Citește mai departe

Social

Sărăcia din Chișinău și ce facem cu ea

Publicat

pe

PE SCURT

  • Mulți oameni încă sunt ghidați de gândirea tradițională, o gândire a trecutului.
  • „Aproape fiecărui al patrulea locuitor al mun. Chișinău nu-i ajunge venitul pentru a-și acoperi necesitățile minime.”

Aceste două constatări despre oamenii și sărăcia din mun. Chișinău au fost făcute în cadrul unei lucrări analitice recente a PNUD Moldova. Printre recomandările specialiștilor, pentru micșorarea inegalității la nivel de venituri, se numără, de exemplu, sprijinirea angajatorilor care oferă locuri de muncă persoanelor din grupuri vulnerabile sau crearea centrelor de zi sau cantinelor sociale pentru bătrâni. 

PE LUNG

Potrivit lucrării analitice recente a PNUD Moldova „Inegalități urbane și rurale în Moldova”, oamenii acordă o importanță scăzută viitorului, lucru care le-a ridicat semne de întrebare specialiștilor. În urma discuțiilor cu respondenții, s-au observat următoarele tendințe: 

  • Mulți oameni sunt încă ghidați de gândirea tradițională, o gândire a trecutului.
  • Mulți oameni percep condițiile actuale ca fiind dificile, deoarece nevoile lor de bază nu sunt îndeplinite. În astfel de circumstanțe, viitorul pare incert și oamenii nu se simt confortabil să ia decizii într-o situație de incertitudine. 
  • Astfel, multe persoane au o viziune pe termen scurt. Viziunea pe termen lung lipsește sau este foarte slabă. 
  • Ținând cont de faptul că lumea modernă este foarte dinamică, oamenii sunt obligați să ia decizii în situații incerte.

Enlarge

IMG_0031
S. Volintiri, Ștefan Vodă
Foto: Tatiana Beghiu

Un lucru curios descoperit de specialiștii este faptul că aproximativ jumătate dintre respondenți au fost preocupați în mare parte de ei înșiși. Doar cinci la sută dintre respondenți erau preocupați de societate. 

În aceste condiții, autorii studiului se întreabă: există o problemă de identitate personală sau oamenii sunt mai degrabă egocentrici, neavând capacitatea de a se implica în societate? 

Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că ar putea fi nevoie să educăm oamenii asupra conștiinței de sine, identității de sine și identității comunității. Pe termen lung, acest tip de educație ar putea duce la o cetățenie mai responsabilă.

Enlarge

IMG_0006
Foto: Tatiana Beghiu

„Inegalitatea nu înseamnă doar cât câștigă cineva în comparație cu vecinul. Înseamnă distribuția inegală a veniturilor și puterii, a normelor și politicilor sociale și politice înrădăcinate care, în mod inerent, nu reușesc să abordeze provocările emergente. Din ce în ce mai mult, aceste probleme trezesc nemulțumiri și proteste în întreaga lume, ceea ce va marca viitorul, dacă nu se schimbă ceva”, a menționat Agi Veres, Directoarea adjunctă pentru Europa și CSI a PNUD, în cadrul evenimentului de lansare națională a Raportului global de dezvoltare umană, organizat pe 20 februarie 2020, de Ziua Mondială a Justiției Sociale.

Moldova.org a făcut un reportaj din trenul Chișinău-Ungheni. De ce oamenii preferă să facă naveta cu trenul? Pentru că sunt săraci, spune autoarea reportajului, Tatiana Beghiu.

Unde ne ducem? Pasagerii trenului Chișinău-Ungheni

Trenul Chișinău-Ungheni este vechi și plin cu lume tristă și obosită după ce au lucrat fără pauze câte o nictemeră. Chipurile lor sunt gri ca și geamurile vagoanelor. Oamenii spun că Moldova a devenit casa lor unde le este frică să vorbească cu voce tare. Ce-i macină pe călătorii din trenul ruginit și vechi, aflați în reportajul de mai jos:https://reportaje.moldova.org/unde-ne-ducem-pasagerii-trenului-chisinau-ungheni/

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 26 november 2018

Sărăcia și bătrânii din Chișinău

Cei mai defavorizați cetățeni și cei care au cel mai mare risc de acces inegal al serviciile de bază, în special în zona urbană, sunt bătrânii.

Aproape fiecărui al patrulea locuitor al municipiului Chișinău (23%) venitul nu-i acoperă cerințele minime. 

Peste 40% dintre respondenți consideră că veniturile lor acoperă doar necesitățile minime. 

Doar cinci procente dintre respondenți își permit bunuri și servicii mai costisitoare, necesitățile minime fiind acoperite în totalitate.

Modelele de consum diferă și ele în funcție de venit. Pentru cel mai bogat grup, bunurile și produsele alimentare reprezintă 35% din totalul cheltuielilor de consum. Pentru cel mai sărac grup de respondenți, jumătate din venitul lor se duce pentru produsele alimentare, iar peste 20% din venit se duce pe mărfuri. Prin urmare, specialiștii spun că creșterea costurilor serviciilor și al bunurilor are un impact negativ asupra celor mai săraci cetățeni.

Costul ridicat al bunurilor în zona urbană poate duce la faptul că oamenii trebuie să renunțe la unele lucruri, cum ar fi la educație, la îngrijire medicală, la transport sau la activități recreative. 

În urma efectuării studiului, experții au venit și cu niște recomandări pentru autorități, atunci când vor elabora politicile statului:

  • Scăderea inegalității bazată pe venituri ar reduce semnificativ alte tipuri de inegalități. În acest sens, asigurarea salariilor decente în sistemul public și asigurarea responsabilității angajatorilor privați sunt importante în scăderea discrepanțelor bazate pe salarii. O altă zonă din activitatea este asigurarea unui mediu care să permită dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii întreprinderi, precum și crearea de locuri de muncă bine remunerate.
  • Sprijinirea angajatorilor care oferă locuri de muncă persoanelor din grupuri vulnerabile, inclusiv tinerilor care nu au experiență de muncă, persoanelor în vârstă pre-pensionare și mamelor cu copii mici, etc.
  • Stabilirea de noi forme de consiliere și sprijin pentru vârstnici, în special prin conectarea sectorului privat și crearea de noi servicii pentru persoanele în vârstă (de exemplu, centre de zi; cantinele sociale etc.). Acestea sunt importante, în special în mediul urban, dar și în mediul rural. De asemenea, este nevoie să fie acordată atenție mai multă din partea asistenților sociali în furnizarea serviciilor menționate mai sus. Aceste măsuri ar crește nivelul de informare a persoanelor din grupurile vulnerabile despre serviciile disponibile și condițiile pentru accesarea lor.

Sărăcia din întreaga țară

Echipa Moldova.org a cutreierat Republica Moldova în lung și-n lat. Noi am văzut sărăcia cu ochii noștri. Prin urmare, vă recomandăm o serie de reportaje video din localitățile țării despre sărăcie, despre greutățile prin care trec oamenii și ce viață duc:

Reportaj din satul Filipeni, Leova:
Viața în sat: conserve pe datorii, iar la mare – doar pe hartă

Reportaj din satul Sadova, Călărași:
Sărăcie și pâine la Sadova

Reportaj din fața magazinului Franzeluța (Chișinău, Piața Centrală):
Cu noaptea-n cap, în rând, la pâine: „Asta-i aceea care costa 16 copeici!”

Reportaj din satul Selemet, Cimișlia:
Bătrânii care au mai rămas

Reportaj din satul Micăuți, Strășeni:
Satul, oamenii și țevile cârpite

Reportaj din Pojăreni, Ialoveni:
Toamna dezamăgirilor sau Cum să lucrezi un an pentru 2 lei

Fotografia principală: Tatiana Beghiu

Citește mai departe

Social

Duhul rău și cum se scaldă de obicei Dodon. Perlele zilei de azi

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ziua de miercuri, 15  ianuarie, a fost marcată de câteva ieșiri la rampă a funcționarilor și politicienilor. Astfel, șeful statului Igor Dodon s-a remarcat printr-o nouă perlă, menționând că, de obicei, se scaldă singur, unul din consilierii municipali și-a întrebat colegii Consiliul Municipal Chișinău ce era să fie dacă Molotov nu semna pactul Ribbentrop-Molotov, iar premierul Ion Chicu s-a remarcat prin faptul că este un utilizator activ Facebook, anunțând ce mesaj a primit chiar în timp ce se deplasa spre ședința Guvernului.

PE LUNG

Valeri Klimenco: Dacă Molotov nu semna pactul, despre ce aveți să discutați acum? 

În prima jumătate a zilei, a avut loc ședința Consiliului Municipal Chișinău, unde a fost aprobat acordul de colaborare între Primăria municipiul Chișinău și cea a municipiului București. Astfel, consilierii municipali discutau dacă pe document trebuie să fie menționat sau nu numele primarului de Chișinău Ion Ceban (aceasta pentru că după patru ani, termenul prevăzut în document, am putea avea alt primar, iar atunci va fi necesară modificarea acordului). Deși primarul Ion Ceban a fost de acord ca numele său să nu fie menționat, în cadrul dezbaterilor asupra documentului a ieșit în evidență Valeri Klimenco, consilier din partea Partidului ȘOR. 

Potrivit lui, pe document trebuie să figureze în mod obligatoriu numele lui Ion Ceban. „Vreți să vă faceți renumiți din nou în toată lumea? Cum poate fi semnat un document de nivel internațional fără a arăta cine l-a semnat?”, a întrebat Klimenco.

„Dacă Molotov nu semna pactul, despre ce aveți să discutați acum? Despre ce ați fi pălăvrăgit acum? ”, a adăugat ironic consilierul, stârnind zâmbete în rândul consilierilor municipali.

Igor Dodon: De obicei, mă scald singur

Tot în dimineața zilei, președintele igor Dodon a dat prilej pentru zâmbete și ironii. Astfel, după o ședință comună cu premierul Ion Chicu și a președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, șeful statului a fost întrebat de presă despre decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care a cerut să îndepărteze crucifixul din interiorul Ministerului Afacerilor Interne, instalat la inițiativa ministrului de atunci Andrei Năstase.

Igor Dodon a ținut să precizeze că, în opinia sa „nu în calitate de președinte”, noul ministru de Interne, prim-ministrul, dar și primarul capitalei, „când au intrat în oficiu trebuiau să sfințească locul”. Șeful statului a spus că așa a făcut el atunci când a intrat în sediul Președinției, unde au fost sfințite toate birourile. El a spus că a văzut că noul ministru de Interne Pavel Voicu nu va scoate crucifixul. 

„Dar trebuiau să sfințească locul, mai ales după fostul ministru și mai ales după fostul primar general. Trebuiau să scoată tot duhul rău de acolo”, a spus Igor Dodon, adăugând că „poate reușesc de Bobotează”.

În același context, Igor Dodon a fost întrebat dacă va chema presa de Bobotează, atunci când tradițional șeful statului se scufundă în lac. „De obicei, mă scald singur”, a răspuns prompt Igor Dodon, stârnind hohotele celor prezenți.  

Ion Chicu la ședința de Guvern: „Mesaj. Facebook”

Premierul Ion Chicu a ieși în evidență în debutul ședinței. Când la un moment și-a aruncat privirea peste telefon și a declarat: „Mesaj. Facebook”. El a relatat că atunci când venea la ședința Guvernului a primit un mesaj în care se spunea că profesoarea Baran nu a primit salariul. El a dat indicații ministrul Sergiu Pușcuță să se clarifice despre ce ce instituție și nereguli este vorba. 

 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură3 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social6 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social10 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031