Connect with us
"
"

Reintegrare

Podul peste Nistru de la Gura Bâcului – Bâcioc, redeschis pe 18 noiembrie

Publicat

pe

Podul peste Nistru de la Gura Bâcului – Bâcioc va fi redeschis pe 18 noiembrie, iar la ceremonia de inaugurare vor fi prezenţi premierul Pavel Filip şi liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

Subiectul a fost discutat la şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC). Comisia a luat act de procesul–verbal privind evaluarea stării tehnice a podului, semnat de către reprezentanţii instituţiilor de resort, vizat de comisia mixtă, şi, ca rezultat, a stabilit că podul poate fi utilizat pentru traficul auto.

În cadrul discuţiilor delegaţia moldovenească a atras atenţia părţilor asupra necesităţii de a se abţine de la măsuri unilaterale în ce priveşte activitatea posturilor, amplasate în preajma podului, în special cu referire la intenția de a schimba infrastructura şi statele de personal ale acestora fără coordonarea prealabilă cu CMÎ şi cu încălcarea deciziilor CUC.

 Podul dintre satele Gura-Bâcului și Bâcioc în trecut, un traseu internațional, care a fost distrus în 1992, ulterior, în anul 2000 fiind reconstruit grație unor fonduri europene, dar, până în prezent, nu a fost posibil de dat în exploatare din cauza unor divergențe politice între Chișinău și Tiraspol.

Repunerea în funcțiune a acestui pod va oferi posibilitatea relansării liberei circulații a persoanelor, mijloacelor de transport și a bunurilor de pe ambele maluri ale Nistrului, facilitând activitatea agenților economici și stimularea mediului investițional.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Reintegrare

Un bărbat, condamnat la Tiraspol doar pentru o mențiune făcută în caietul personal. Cazul a ajuns la CtEDO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului o nouă cauză privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Cauza se referă la detenția ilegală a lui Oleksandr Lypovchenko și condamnarea acestuia de către așa-numitele autorități ale autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”.

PE LUNG

Învinuit de „extremism” pentru o simplă mențiune făcută în caietul său personal, și anume: „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”, Oleksandr Lypovchenko a fost „condamnat” de către regimul de la Tiraspol pentru 3 ani, precizează Promo-LEX.

În semn de protest, Lypovchenko a ținut mai multe luni greva foamei, iar din cauza maladiilor sale, dar și a formei de protest, starea de sănătate a acestuia s-a agravat considerabil. În legătură cu aceasta, a fost sesizat Organizația Mondială împotriva Torturii.

În fața Curții, reclamantul a invocat violarea drepturilor sale prevăzute de 3, 5 § 1, 6 § 1, 13 și 34 din Convenție.

Curtea a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele descrise mai sus.

Potrivit unei practici noi, examinarea dosarelor la CtEDO are loc în două etape: non-contencioasă – unde se acordă posibilitate părților să soluționeze pe cale amiabilă cauza, și procedura contencioasă – unde părțile vor avea posibilitate să prezinte observațiile sale în cazul în care împăcare eșuează.

Pentru prima etapă, președintele Secției a decis să acorde părților un termen de până la 8 iulie 2019, pentru a decide dacă părțile reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Totodată, Curtea a decis să acorde prioritate examinării cauzei lui Lypovchenko Oleksandr și a invitat Guvernul Ucrainei să intervină în calitatea de terță parte.

Reclamanții sunt reprezentați la CtEDO de către Avocații Asociației Promo-LEX.

Citește mai departe

Reintegrare

Rusia, obligată de CEDO să plătească 53 mii euro pentru mama unui tânăr omorât într-o unitate paramilitară din Transnistria

Publicat

pe

De către

CEDO a obligat Rusia să plătească 53 mii de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis pe 18 septembrie o hotărâre prin care a constatat că Federația Rusă a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață.

Hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităților dure cu care se confruntă tinerii înrolați în așa numita „armată transnistreană”. Tinerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânați și persecutați de administrația regiunii, iar autoritățile din Moldova sunt indiferente față de această problemă care se repetă de peste 25 de ani.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea.

În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.

Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Forțele armate din regiunea transnistreană întrunesc aproximativ 5 mii de persoane (armata națională a Moldovei dispune de un efectiv de aproximativ 6 mii de persoane), distribuite în 4 brigăzi de infanterie (Râbnița, Dubăsari, Tiraspol și Bender); o brigadă cu destinație specială; batalion de tancuri, dotat cu 20 mașini de luptă; 18 sisteme de lansare a rachetelor de tip „Grad” și mai puțin de o sută de piese de artilerie.

În 2009, Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat pe nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

Citește mai departe

Reintegrare

Careu mai puțin solemn: Milițienii transnistreni continuă să intimideze elevii și profesorii școlilor cu predare în grafia latină

Publicat

pe

De către

Tradiţionalul sunet de clopoțel a răsunat astăzi în toate şcolile din Republica Moldova. Noul an de studii însă a început cu festivităţi mai puțin solemne în cele opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană., unde reprezentanții miliției transnistrene continuă să intimideze elevii și profesorii din aceste școli.

Asociația Promo-LEX a anunțat că la gimnaziul din satul Roghi au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentanți ai miliției transnistrene, majoritatea îmbrăcați în civil. Cineva s-a apropiat de directoare și a preîntâmpinat-o să nu difuzeze la boxe imnul de stat și să nu arboreze drapelul.

La gimnaziul din Corjova au fost observați 15 milițieni, aceștia „ supravegheau” din drum evenimentul.

La Liceul din Râbnița au fost reprezentanți ai structurilor locale din așa-zisa rmn.

„Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației din stânga Nistrului”, a declarat Promo-LEX.

Astfel, experții au precizat că situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică. Rusia a fost condamnată de către CEDO pentru violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, La 19 octombrie, 2012  Prin Hotărârea CEDO a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educaţie în raport cu Federaţia Rusă.

Reclamanții au fost cetățeni ai R. Moldova și locuitori ai regiunii transnistrene, parte a teritoriului suveran al Republicii Moldova, ce se află sub controlul de facto al unui regim separatist, susţinut de Federaţia Rusă. Cauzele au fost expediate în 2004 și respectiv 2006 de către părinți, profesori și elevi din localitățile Râbnița, Tighina (Bender) și Grigoriopol din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și au vizat încălcări ale drepturilor acestora la educaţie, la viaţa privată, precum şi ale dreptului la nediscriminare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Ce trebuie să știi despre divorțurile în Moldova

PE SCURT Raionul Anenii Noi a înregistrat cele mai multe divorțuri în anul 2018: 446. În timp ce în același...

Sănătate3 ore în urmă

Cum să-ți anunți apropiații că ești HIV pozitiv

PE SCURT Prejudecățile și dezinformarea cu privire la virusul imunodeficienței umane, precum și sindromul imunodeficienței dobândite, influențează  opinia multora chiar...

Economie4 ore în urmă

Cum protestează transportatorii din alte țări și ce obțin

PE SCURT Transportatorii de pasageri la nivel național au organizat al treilea protest din acest an, în Piața Marii Adunări...

Social7 ore în urmă

Cine sunt nomazi digitali și când au devenit visul unei întregi generații?

PE SCURT Nomadul digital este persoana care nu depinde de locul fizic de muncă și își combină activitățile cu deplasările...

SocialO zi în urmă

În scaun cu rotile, pentru dreputurile omului. Cum luptă Dmitri Kuzuk

PE SCURT Dmitri Kuzuk este un activist pentru drepturile omului și pentru persoanele cu dizabilități din Bender. De-a lungul timpului...

IstorieO zi în urmă

Cei mai tineri premieri din lume. Republica Moldova în listă

PE SCURT Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, va deveni, săptămâna viitoare, cea mai tânără prim-ministră din istoria...

Istorie2 zile în urmă

Cine este Nadia Comăneci, cea care a stricat computerul olimpic cu cele mai bune rezultate

PE SCURT Nadia Comăneci a rămas în istorie după ce, la 14 ani, a fost prima care a luat 10...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

JustițieO săptămână în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031