Peste 1.000 de deținuți au evadat dintr-o închisoare din Libia

Peste 1.000 de deţinuţi, dintre care majoritatea de drept comun, au evadat sâmbătă dintr-o închisoare din Benghazi, capitala estului libian. Aceştia au reuşit să evadeze pe fondul tensiunilor şi protestelor care au urmat unei serii de asasinate ce a generat furia populaţiei.

"Este o revoltă în interiorul închisorii Al Kuifiya, precum şi un atac din exterior. Peste 1.000 de deţinuţi au putut să evadeze", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de securitate, notează Mediafax.

Potrivit lui, majoritatea evadaţilor erau deţinuţi de drept comun. "Unii erau deţinuţi pentru activităţi legate de fostul regim al lui Muammar Kadhafi", a adăugat el.

Premierul Ali Zeidan a declarat că "locuitori din vecinătate au lansat un atac, deoarece nu mai vor această închisoare în apropierea locuinţelor lor".

Dimineaţă mii de manifestanţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de partidele politice şi Fraţii Musulmani, acuzaţi că sunt responsabili de instabilitatea din Libia, la o zi după o serie de asasinate care au vizat în special un militant antiislamist.

Aceste manifestaţii au fost marcate de acte de vandalism împotriva sediilor principalelor două partide: Partidul pentru Justiţie şi Construcţie (PJC), aripa politică a Fraţilor Musulmani libieni, şi rivalul său, Alianţa Forţelor Naţionale (AFN, liberală). Astfel, sediile PJC de la Tripoli şi Benghazi au fost devastate de zeci de manifestanţi, la fel ca sediul AFN din capitală.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, câteva sute de persoane au parcurs străzile din Benghazi pentru a denunţa asasinarea, vineri, a unui avocat şi militant politic antiislamist Abdessalem al-Mesmari, precum şi a doi ofiţeri ai armatei.

Zeidan a declarat sâmbătă că frontiera cu Egiptul a fost închisă pentru călători pentru a împiedica responsabilii de acest asasinat să părăsească teritoriul, fără a preciza dacă această decizie este motivată şi de evadarea deţinuţilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.