Persoanele LGBT plecate din Moldova au povestit ce le lipsește cel mai mult

PE SCURT

Peste zece persoane LGBT originare din Republica Moldova, dar emigrate de mai mulți ani, au povestit ce le lipsește cel mai mult de acasă. Artista și fotografa Natalia Gârbu, cunoscută pentru umorul, realitatea, creativitatea, nebunia și autenticitatea din colajele și fotografiile pe care le face, i-a ascultat și a ilustrat sentimentele lor în fotografii.

Expoziția de fotografii, care ulterior vor deveni cărți poștale, este expusă la Casa Dacă Boutiqie Hotel. Dacă te grăbești, mai reușești să o vezi.

PE LUNG

„Cărți poștale de acasă”, cum a fost întitulată expoziția, vine să puncteze mai multe lucruri – că din Moldova se pleacă nu doar de sărăcie, dar și din cauza discriminării pe criterii de orientare sexuală; că indiferent de orientarea sexuală, ne plac și ne lipsesc aceleași lucruri pentru care iubim Moldova; că dorul de casă este universal; că în pofida dorului, timpul și distanța le lecuiesc pe toate.

Pentru a realiza aceste fotografii, Natalia Gârbu a discutat și a ascultat mărturisirile persoanelor LGBT plecate din Moldova pentru că nu au putut locui aici deschis, despre lucrurile, locurile, gusturile și senzațiile de acasă care le este cel mai dor.

La vernisajul expoziției, Natalia a povestit despre Valerie, una dintre protagonistele expoziției, care este o persoană transsexuală emigrată în Rusia și care a insipirat-o prin curajul pe care l-a avut când, îmbrăcată într-o fustă scurtă, a făcut o plimbare prin Piața Centrală. Natalia Gârbu a povestit celor prezenți la vernisaj și despre felul în care fiica sa este bulită de copiii de la grădiniță pentru că se joacă cu mașinele.

„Cărți poștale de acasă” este punctul culminant al Coming Out Days Fest2019, care s-au desfășurat între 11 și 18 octombrie la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.