Connect with us
"
"

Cultură

Persoanele LGBT plecate din Moldova au povestit ce le lipsește cel mai mult

Publicat

pe

PE SCURT

Peste zece persoane LGBT originare din Republica Moldova, dar emigrate de mai mulți ani, au povestit ce le lipsește cel mai mult de acasă. Artista și fotografa Natalia Gârbu, cunoscută pentru umorul, realitatea, creativitatea, nebunia și autenticitatea din colajele și fotografiile pe care le face, i-a ascultat și a ilustrat sentimentele lor în fotografii.

Expoziția de fotografii, care ulterior vor deveni cărți poștale, este expusă la Casa Dacă Boutiqie Hotel. Dacă te grăbești, mai reușești să o vezi.

PE LUNG

„Cărți poștale de acasă”, cum a fost întitulată expoziția, vine să puncteze mai multe lucruri – că din Moldova se pleacă nu doar de sărăcie, dar și din cauza discriminării pe criterii de orientare sexuală; că indiferent de orientarea sexuală, ne plac și ne lipsesc aceleași lucruri pentru care iubim Moldova; că dorul de casă este universal; că în pofida dorului, timpul și distanța le lecuiesc pe toate.

Pentru a realiza aceste fotografii, Natalia Gârbu a discutat și a ascultat mărturisirile persoanelor LGBT plecate din Moldova pentru că nu au putut locui aici deschis, despre lucrurile, locurile, gusturile și senzațiile de acasă care le este cel mai dor.

La vernisajul expoziției, Natalia a povestit despre Valerie, una dintre protagonistele expoziției, care este o persoană transsexuală emigrată în Rusia și care a insipirat-o prin curajul pe care l-a avut când, îmbrăcată într-o fustă scurtă, a făcut o plimbare prin Piața Centrală. Natalia Gârbu a povestit celor prezenți la vernisaj și despre felul în care fiica sa este bulită de copiii de la grădiniță pentru că se joacă cu mașinele.

„Cărți poștale de acasă” este punctul culminant al Coming Out Days Fest2019, care s-au desfășurat între 11 și 18 octombrie la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”.

Directoare executivă și șefă pe toate celea. Omul care face ca lucrurile să se întâmple, căpitana corabiei și geniu matematic nedescoperit - rezolvă orice problemă.

Lifestyle

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Publicat

pe

De către

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului, colindă țara-n lung și în lat pentru a găsi cele mai interesante destinații și experiențe inedite pe care le poți avea ca turist în Moldova.

Așa încât nu există vreo certitudine privind redeschiderea turismului extern, am rugat-o pe Cristina să vă pregătească o listă cu locuri de văzut și lucruri de făcut în interiorul țării.

Să pornim la drum!

Lacul cu Nuferi de la Bardar

Pentru cei care își imaginează că trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru destinații unice, vreau să vă bucur, avem locuri extraordinare și inedite nu departe de Chișinău. Ce zici de Lacul cu Nuferi de la Bardar? Dacă răspunsul este „Nu”, atunci te îndemn să nu eziți, pentru că priveliștea este de poveste, iar diversitatea și abundența de flori te lasă pur și simplu fără cuvinte. Albi, roz, roșii, bordo – 50 de specii, o adevărată oază a nuferilor care sunt îngrijiți cu atâta dragoste de către domnul Gheorghe, feciorul familiei Luchița. Istoria sa este impresionantă, precum și activitatea în care investește atâta pasiune și dedicație.

Probabil cel mai minunat e că poți vizita lacul cu nuferi din mai până în octombrie, perioadă suficientă ca să găsești timp să evadezi din peisajul urban în povestea cu nuferi de la Bardar.

Vinăria ATU

Ai vizitat vreodată o vinărie urbană? Întocmai, se află la un pas distanță de centrul orașului și este prima și unica, deocamdată, vinărie urbană din Moldova. Mai ales că este o vinărie cu ciclu complet de producere a vinurilor în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle.

Este vorba despre Vinaria ATU. Chiar de la poartă vei fi întâlnit(ă) de către proprietarul vinăriei, Victor Vutcarau, care îți va povesti despre istoria vinăriei, tradițiile vinăritului și vă va oferi spre degustare deosebitul vin produs în inima capitalei.

Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”

Următorul obiectiv turistic pe care ți-l recomand să-l vizitezi este Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”. Conacul este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea construită de boierul grec Zamfirache Ralli în satul Dolna, gubernia Basarabia.

În perioada de exil, poetul Alexandr Sergheevici Pușkin se împrietenește cu familia Ralli și petrece o vară în conacul acestora de la Dolna, localitate care se află acum în raionul Strășeni. Există dovezi că anume în acea vară Pușkin a făcut cunoștință cu o femeie romă pe nume Zamfira care i-a servit drept muză pentru renumitul său poem „Tiganii“.

Acest conac are o grădină imensă și frumoasă. E de-a dreptul inspirațional, iar păsările parcă nu se mai satură să te încânte cu trilurile lor.

Zbor cu balonul cu aer cald

Dacă te-ai plictisit de excursii pietonale și pe două roți, te invit să trăiești emoții unice, de a fi ca o pasăre în zbor care planează pe o aripă de vânt și a savura priveliști la înălțime ale oricărui colțișor de țară pe care dorești să-l explorezi. Ți-ați dat seama despre ce este vorba? Poate ca da, dar poate ca nu! Madame et monsieur, poftiți la un zbor cu balonul cu aer cald!

Da, da, în Moldova putem practica și acest tip de călătorii, care, îți garantez, te va umple de entuziasm și va alunga plictiseala pe multe săptămâni înainte. Pornirea se poate face în funcție de ce dorești să descoperiți de la înălțime.

Poți explora Chișinăul la înălțimea unei păsări în zbor, dar și să alegi un peisaj mai idilic și rural – zburând deasupra poienițelor poți vedea clar cum zbughesc din ascunzișuri căprioare, iepuri, fazani și alte vietăți.

Zbor cu avion de epocă

Dacă zborul cu balonul îți pare o experiență prea chic și ești dispus(ă) să simți cum îți curge adrenalina prin vene, atunci bănuiesc că zborul cu avionul à la James Bond este pentru tine. Un avion de epocă care funcționează ca un ceas elvețian este gata să te plimbe și să descoperi Moldova cea frumoasă de la o noua altitudine.

Un lucru este cert, fluturi prin stomac faci nu doar când ești îndrăgostit, ci și atunci când zbori într-o „misiune secretă” că să descoperi peisajele Moldovei sau, poate, eu m-am îndrăgostit să zbor!

Niciodată nu mi-am imaginat că în Moldova voi putea întâlni, ca-n oglindă, imagini rupte din întreaga lume: provence-ul franțuzesc la Horodiște, mica Elvetie la Duruita, Toscana la Vinăria Etcetera și Delta Dunării la Valeni. Dacă vrei să mă însoțești în mini vacanțele organizate de Go Travel, atunci nu ezita să mă contactezi!

Citește mai departe

Cultură

Cine a fost Maria Drăgan, artista distrusă de indiferență și sistem

Publicat

pe

De către

PE SCURT

A fost comparată de nenumărate ori cu Edith Piaf a muzicii românești, a ridicat mii de oameni în picioare și a inspirat oamenii prin talentul ei. Maria Drăgan a fost artista plină de energie și bunătate, care, însă, a fost distrusă de indiferența unor oameni importanți din viața ei. 

„A fost un diamant cumpărat, târguit și pierdut, iar noi suntem fericiți că o regăsim în amintirile noastre”, a scris jurnalistul Gheorghe Budeanu în cel de-al doilea volum de amintiri și interviuri „MARIA. Vai, sărmana turturică”.

PE LUNG

Maria Drăgan s-a născut la 23 august 1947, în satul Bălăurești, Nisporeni. Erau șase copii în familie. După absolvirea școlii, Maria a început să lucreze în brigada de legumicultori, iar între pauze și serile scria versuri, picta și cânta. Într-o zi, a decis să-și schimbe viața și a plecat la Chișinău. „S-a pornit la școala de pictură, dar a ajuns la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, povestește Gheorghe Budeanu, jurnalistul care a făcut ultimul interviu din viața artistei.

În 1966, la Filarmonică se anunțase fondarea unui ansamblu de muzică populară. Aflând despre asta, Maria, de 19 ani, s-a dus să-și încerce norocul și a reușit. A devenit solista ansamblului „Mugurel”, unde avea un repertoriu de peste 500 de romanțe, doine, bocete. Cânta în limba română, ceea ce, în acea perioadă, reprezenta un adevărat act de curaj. Timbrul plin, colorat și diapazonul larg ridica oamenii în picioare. „A fost o mare artistă cu un destin trist. Cred că ar fi avut un alt destin dacă s-ar fi născut în altă țară și în alte timpuri”, spunea Ion Busuioc, un prieten al artistei.

Maria Drăgan era un om luminos, cald, deschis, care nu înțelegea uneori cruzimea oamenilor care o înconjurau. Scena era un ring de luptă, regulile pe care nu le cunoștea sau pe care nu le accepta. „Am cântat cu tot neamul nostru… am cutreierat țara în lung și-n lat, am văzut oameni aplaudând cu o bucurie pe care doar cântecul adevărat o poate explica. Eram pe atunci naivă și credeam că toți oamenii sunt ca pâinea cea caldă. Of, lume, lume, soro lume… Acum, cu mintea mea odihnită, îmi dau seama că prea bine cântam ca să nu-mi fac dușmani din invidie”, recunoștea Drăgan în ultimul său interviu. 

După destrămarea Ansamblului „Mugurel”, Maria a încercat să-și găsească locul în muzică, dar, nu prea a reușit. Astfel, într-o zi, brusc a dispărut din viața publică, fiind distrusă de regimul infect, care nu tolera cântecele românești și oamenii talentați. A fost nevoită să revină la casa părintească. Era dezamăgită, epuizată și bolnavă. Singurul loc unde și-a găsit de lucru a fost la școala din sat unde s-a angajat ca paznică. Amintirile le-a lăsat în trecut și prefera să nu se mai gândească la succesul pe care l-a avut cândva. De fiecare dată când își auzea cântecele la radio, mergea la iazul de lângă grădină și începea să plângă. 

„Maria era cântecul și cântecul era Maria. Cum spunea un mare artist: cântecul alerga după Maria Drăgan ca un nebun. Ea era îndrăgostită de cântec și a păstrat mereu această dragoste, dar o durea nespus că a fost ruptă brusc de scenă și de oameni. Despre ea se poate de povestit mult, deși viața ei a fost foarte scurtă”, zice Gheorghe Budeanu, singurul și ultimul jurnalist care a realizat un interviu cu artista după ce timp de 9 ani Maria Drăgan a fost ruptă de scenă. „Ea a fost ca un fulger pe bolta muzicii noastre. Noi trăim cu memoria ei. Imaginea ei a rămas tânără, frumoasă și devotată muzicii. Ce poate fi mai frumos de atât?”, se întreabă Budeanu.

La 6 octombrie 1986, la vârsta de 39 de ani, Maria Drăgan se stinge din viață, fiind răpusă de tuberculoză. Este petrecută pe ultimul drum doar de rude.

La 13 septembrie 1996, a fost creată Fundația „Maria Drăgan”, care are drept scop lansarea și promovarea tinerilor interpreți de folclor. În 2001, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului-concurs de interpretare a cântecului folcloric „Vai, sărmana turturică”, consacrat interpretei de muzică populară Maria Drăgan. Numele Mariei Drăgan îl poartă astăzi străzi din Chișinău, Nisporeni și Călărași.

Citește mai departe

Cultură

Moldova.org recomandă: Recorder, Decât o revistă și Takiedela

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

RECORDER: VIDEO. Povestea medicului care și-a construit propriul spital

Jurnaliștii de la Recorder relatează istoria de viață a unui chirurg, care în urmă cu 26 de ani, a decis să deschidă propriul spital, fiind revoltat de sistemul medical de stat și a început să trateze pacienții, fără să-i taie. Aceasta este povestea unui medic care a înțeles că poate să profeseze în România la un nivel comparabil cu chirurgii din Occident. Dar pentru a asta a fost nevoie să lase în urmă lamentările și să schimbe singur câteva lucruri din jurul său: „Trebuie să ieșim din statutul de victimă!”.

Decât o revistă: Izolare în vremea coronavirusului

Cum se vede panica legată de coronavirus dintr-o locuință pusă sub izolare voluntară pentru două săptămâni. „De două zile, lumea se uită spre Italia ca la un furuncul gata să explodeze, de parcă nu era clar de aproape două luni că o epidemie de proporțiile astea o să depășească granițele Asiei. La Otopeni, îi așteaptă pe pasageri cu formulare și termometre – foarte util în contextul în care mulți oameni sunt asimptomatici. Încep să iasă primele știri care le recomandă tuturor celor veniți din Italia să rămână acasă două săptămâni, chiar dacă nu au febră și nu au vizitat cele două regiuni din nord care sunt în carantină, Lombardia și Veneto…”

TakieDela: На коленях

Sergiu este un fiu foarte blând și iubitor. Însă, la ai săi 35 de ani, el este neputincios ca un copil. Iar mama sa Laura se trezește adesea cu lacrimi în ochi și simte că nu mai are puteri. Îi este greu să vorbească, dar face tot ce poate pentru a fi înțeles. Sergiu își dorește „Sănătate și succes în studiile sale”. Pentru a se îmbrăca și a se dezbrăca, Sergiu are nevoie de ajutor, iar când se mișcă prin casă o face în genunchi. Asta e ceea ce poate să facă singur.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle18 ore în urmă

Partea plină a paharului. Lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia

PE SCURT Înainte de pandemie, cu o zi înainte ca echipa Moldova.org să înceapă munca de acasă, din autoizolare am...

Politică2 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social3 zile în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social3 zile în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică3 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social3 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social4 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment6 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031