Connect with us
"
"

Social

Pentru alimentația copiilor din grădinițele capitalei au fost alocați suplimentar 30 milioane lei

Publicat

pe

Pentru anul 2018 din bugetul municipal au fost alocați suplimentar peste 30 milioane lei pentru alimentația copiilor din grădinițe. Conform viceprimarului Ruslan Codreanu acești bani au fost prevăzuți pentru a asigura o alimentație sănătoasă în instituțiile preșcolare din mun. Chișinău.

“Alimentația sănătoasă pentru cei mici este una din prioritățile mele ca viceprimar. Alocarea acestor surse financiare este un progres la realizarea căruia am lucrat împreună cu colegii din CMC, a menționat Ruslan Codreanu.

Totodată, viceprimarul a declarat că pe lângă suportul financiar suplimentar trebuie de reformat întreg sistemul de educație municipal și de pus capăt licitațiilor netransparente care sunt desfășurate de Direcțiile Educație Tineret și Sport de sector.

“Sper că în 2018 argumente de genul ”Lipsa resurselor bugetare” sau ”bugetul mic” nu mai pot fi scuze, iar cei responsabili trebuie să se asigure o alimentație sănătoasă pentru copii, a punctat Codreanu.

Pe lângă majorarea bugetului, la propunerea viceprimarului, direcțiile de sector vor fi obligate să facă publice cheltuielile grădinițelor.

Publicarea bugetului alocat fiecărei grădinițe pentru anul 2018 va responsabiliza atât DETS de sector, cât și conducerea grădinițelor. Totodată, părinții vor fi informați despre cheltuielile bine argumentate și transparente.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Sărăcia din Chișinău și ce facem cu ea

Publicat

pe

PE SCURT

  • Mulți oameni încă sunt ghidați de gândirea tradițională, o gândire a trecutului.
  • „Aproape fiecărui al patrulea locuitor al mun. Chișinău nu-i ajunge venitul pentru a-și acoperi necesitățile minime.”

Aceste două constatări despre oamenii și sărăcia din mun. Chișinău au fost făcute în cadrul unei lucrări analitice recente a PNUD Moldova. Printre recomandările specialiștilor, pentru micșorarea inegalității la nivel de venituri, se numără, de exemplu, sprijinirea angajatorilor care oferă locuri de muncă persoanelor din grupuri vulnerabile sau crearea centrelor de zi sau cantinelor sociale pentru bătrâni. 

PE LUNG

Potrivit lucrării analitice recente a PNUD Moldova „Inegalități urbane și rurale în Moldova”, oamenii acordă o importanță scăzută viitorului, lucru care le-a ridicat semne de întrebare specialiștilor. În urma discuțiilor cu respondenții, s-au observat următoarele tendințe: 

  • Mulți oameni sunt încă ghidați de gândirea tradițională, o gândire a trecutului.
  • Mulți oameni percep condițiile actuale ca fiind dificile, deoarece nevoile lor de bază nu sunt îndeplinite. În astfel de circumstanțe, viitorul pare incert și oamenii nu se simt confortabil să ia decizii într-o situație de incertitudine. 
  • Astfel, multe persoane au o viziune pe termen scurt. Viziunea pe termen lung lipsește sau este foarte slabă. 
  • Ținând cont de faptul că lumea modernă este foarte dinamică, oamenii sunt obligați să ia decizii în situații incerte.

Enlarge

IMG_0031
S. Volintiri, Ștefan Vodă
Foto: Tatiana Beghiu

Un lucru curios descoperit de specialiștii este faptul că aproximativ jumătate dintre respondenți au fost preocupați în mare parte de ei înșiși. Doar cinci la sută dintre respondenți erau preocupați de societate. 

În aceste condiții, autorii studiului se întreabă: există o problemă de identitate personală sau oamenii sunt mai degrabă egocentrici, neavând capacitatea de a se implica în societate? 

Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că ar putea fi nevoie să educăm oamenii asupra conștiinței de sine, identității de sine și identității comunității. Pe termen lung, acest tip de educație ar putea duce la o cetățenie mai responsabilă.

Enlarge

IMG_0006
Foto: Tatiana Beghiu

„Inegalitatea nu înseamnă doar cât câștigă cineva în comparație cu vecinul. Înseamnă distribuția inegală a veniturilor și puterii, a normelor și politicilor sociale și politice înrădăcinate care, în mod inerent, nu reușesc să abordeze provocările emergente. Din ce în ce mai mult, aceste probleme trezesc nemulțumiri și proteste în întreaga lume, ceea ce va marca viitorul, dacă nu se schimbă ceva”, a menționat Agi Veres, Directoarea adjunctă pentru Europa și CSI a PNUD, în cadrul evenimentului de lansare națională a Raportului global de dezvoltare umană, organizat pe 20 februarie 2020, de Ziua Mondială a Justiției Sociale.

Moldova.org a făcut un reportaj din trenul Chișinău-Ungheni. De ce oamenii preferă să facă naveta cu trenul? Pentru că sunt săraci, spune autoarea reportajului, Tatiana Beghiu.

Unde ne ducem? Pasagerii trenului Chișinău-Ungheni

Trenul Chișinău-Ungheni este vechi și plin cu lume tristă și obosită după ce au lucrat fără pauze câte o nictemeră. Chipurile lor sunt gri ca și geamurile vagoanelor. Oamenii spun că Moldova a devenit casa lor unde le este frică să vorbească cu voce tare. Ce-i macină pe călătorii din trenul ruginit și vechi, aflați în reportajul de mai jos:https://reportaje.moldova.org/unde-ne-ducem-pasagerii-trenului-chisinau-ungheni/

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 26 november 2018

Sărăcia și bătrânii din Chișinău

Cei mai defavorizați cetățeni și cei care au cel mai mare risc de acces inegal al serviciile de bază, în special în zona urbană, sunt bătrânii.

Aproape fiecărui al patrulea locuitor al municipiului Chișinău (23%) venitul nu-i acoperă cerințele minime. 

Peste 40% dintre respondenți consideră că veniturile lor acoperă doar necesitățile minime. 

Doar cinci procente dintre respondenți își permit bunuri și servicii mai costisitoare, necesitățile minime fiind acoperite în totalitate.

Modelele de consum diferă și ele în funcție de venit. Pentru cel mai bogat grup, bunurile și produsele alimentare reprezintă 35% din totalul cheltuielilor de consum. Pentru cel mai sărac grup de respondenți, jumătate din venitul lor se duce pentru produsele alimentare, iar peste 20% din venit se duce pe mărfuri. Prin urmare, specialiștii spun că creșterea costurilor serviciilor și al bunurilor are un impact negativ asupra celor mai săraci cetățeni.

Costul ridicat al bunurilor în zona urbană poate duce la faptul că oamenii trebuie să renunțe la unele lucruri, cum ar fi la educație, la îngrijire medicală, la transport sau la activități recreative. 

În urma efectuării studiului, experții au venit și cu niște recomandări pentru autorități, atunci când vor elabora politicile statului:

  • Scăderea inegalității bazată pe venituri ar reduce semnificativ alte tipuri de inegalități. În acest sens, asigurarea salariilor decente în sistemul public și asigurarea responsabilității angajatorilor privați sunt importante în scăderea discrepanțelor bazate pe salarii. O altă zonă din activitatea este asigurarea unui mediu care să permită dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii întreprinderi, precum și crearea de locuri de muncă bine remunerate.
  • Sprijinirea angajatorilor care oferă locuri de muncă persoanelor din grupuri vulnerabile, inclusiv tinerilor care nu au experiență de muncă, persoanelor în vârstă pre-pensionare și mamelor cu copii mici, etc.
  • Stabilirea de noi forme de consiliere și sprijin pentru vârstnici, în special prin conectarea sectorului privat și crearea de noi servicii pentru persoanele în vârstă (de exemplu, centre de zi; cantinele sociale etc.). Acestea sunt importante, în special în mediul urban, dar și în mediul rural. De asemenea, este nevoie să fie acordată atenție mai multă din partea asistenților sociali în furnizarea serviciilor menționate mai sus. Aceste măsuri ar crește nivelul de informare a persoanelor din grupurile vulnerabile despre serviciile disponibile și condițiile pentru accesarea lor.

Sărăcia din întreaga țară

Echipa Moldova.org a cutreierat Republica Moldova în lung și-n lat. Noi am văzut sărăcia cu ochii noștri. Prin urmare, vă recomandăm o serie de reportaje video din localitățile țării despre sărăcie, despre greutățile prin care trec oamenii și ce viață duc:

Reportaj din satul Filipeni, Leova:
Viața în sat: conserve pe datorii, iar la mare – doar pe hartă

Reportaj din satul Sadova, Călărași:
Sărăcie și pâine la Sadova

Reportaj din fața magazinului Franzeluța (Chișinău, Piața Centrală):
Cu noaptea-n cap, în rând, la pâine: „Asta-i aceea care costa 16 copeici!”

Reportaj din satul Selemet, Cimișlia:
Bătrânii care au mai rămas

Reportaj din satul Micăuți, Strășeni:
Satul, oamenii și țevile cârpite

Reportaj din Pojăreni, Ialoveni:
Toamna dezamăgirilor sau Cum să lucrezi un an pentru 2 lei

Fotografia principală: Tatiana Beghiu

Citește mai departe

Social

Pe lung despre situația coronavirusului în lume și-n Republica Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Luni dimineața a fost confirmat al patrulea deces cauzat de coronavirus în Italia. Este vorba de un italian de 84 de ani. În urma infectării, guvernul Italiei a decretat stare de urgență în țară, după ce 11 orașe sunt în carantină.

În Europa se vorbește despre controlul la frontiere, pentru prima dată în ultimii 25 de ani. Germania și Italia au înregistrat lipsa sau scumpirea măștilor medicinale, iar economia Franței poate fi afectată în urma coronavirusului.

În România încă nu a fost înregistrat nicio persoană infectată cu coronavirus. Mai mulți cetățeni români au fost plasați în carantină.

În Republica Moldova, autoritățile abia astăzi instalează cel de-al doilea termoscaner la aeroport.

Mai mult, vă spunem despre cinci mituri legate de coronavirus.

PE LUNG

Europa

Bruxelles-ul se teme de prima închidere a frontierelor din motive de sănătate din cauza răspândirii coronavirusului. De când a fost instituită zona Schengen în 1995, niciodată nu au fost închise frontierele.

Potrivit comisarei pentru sănătate Stella Kyriakides, până în prezent, nicio țară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul frontierelor în cadrul Uniunii Europene. Potrivit surselor El Pais din cadrul Comisiei Europene, există probabilitatea că ar putea fi instituite controale la frontiere.

Conform normelor Schengen, guvernele pot reintroduce contralele la frontieră în condiții de amenințare imediată, pentru 10 zile până la maximum de două luni.

În afară de acestea, farmaciile din Germania și-au stocurile de măști medicinale și nu au primit deocamdată altele.

Sectorul turismului în Franța a înregistrat o scădere considerabilă a turiștilor (cu 30-40%), ceea ce ar putea afecta economia statului.

Italia

Potrivit autorităților, cele patru persoane care au decedat din cauza virusului aveau și alte probleme de sănătate.

Epidemia s-a extins în cinci regiuni din nordul Italiei, iar 149 de persoane sunt internate, fiind infectate cu coronavirus. Totuși, numărul persoanelor infectate în toată țara trece de 200. În așa mod, Italia a ajuns cel mai mare focar din Europa.

Pentru a nu răspândi virusul, autoritățile au declarat că 11 orașe sunt în carantină, au închis catedrala din Milano, iar carnavalul de la Veneția s-a încheiat mai devreme.

Până pe 1 martie, şcolile şi universităţile vor fi închise, iar toate manifestaţiile vor fi anulate în regiunea Veneto. Măsura vizează muzeele şi târgurile.

Anterior, primarul oraşului Milano a luat şi el decizia de închidere a cursurilor în şcoli şi universităţi pentru o săptămână.

Măsurile suplimentare pe care le-au luat autoritățile din Italia sunt: interdicția de a părăsi sau de a intra în zonele în care au fost înregistrate majoritatea cazurilor de infecție, închiderea localurilor publice, suspendarea cursurilor școlare, anularea activităților sportive și recreative, dar și emiterea alertelor pentru urgență sanitară în care autoritățile sfătuiesc oamenii să rămână acasă.

În multe supermarketuri din Italia au fost golite rafturile de produse.

„Starea de spirit este doar aparent liniștitoare. La supermarketuri s-au golit rafturile, toată lumea cumpără în disperare cumpărături de orice, ca și cum ar fi război”, a povestit Sorin Nedea, un român stabilit în Bologna, la Digi24.

Infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic, a afirmat, duminică seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, el arătând că acest tip de virus poate suferi mutații, informează Mediafax.

„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”.

România

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România, niciun român din Italia nu a cerut deocamdată ajutorul autorităților române. Nu se știe dacă vreunul dintre românii din Italia s-ar afla printre cei infectați cu coronavirus.

Mai multe școli din România au fost închise. Elevii și profesorii unui liceu din Alba Iulia, care s-au întors din Veneția în această noapte, au fost plasați în carantină acasă. Cursurile Universității Vasile Goldiș din Arad vor fi suspendate, pentru că acolo învață mulți studenți italieni.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată într-un comunicat.

Într-un editorial de pe Adevărul, guvernul român este criticat. Aproape că nici nu-ţi mai vine să te miri că în România nu există, furnizate oficial, niciun fel de informaţii clare legate de coronavirus. Am intrat luni, 24 februarie, pe portalurile oficiale importante. Ar fi trebuit, dată fiind gravitatea situaţiei, să avem încă de pe prima pagină a acestora avertismente serioase, precise. Descrierea simptomelor, lista măsurilor urgente pe care trebuie să le ia populaţia în caz de suspiciune de infectare, măsurile preventive. Nu există nimic! Găseşti tot fel de informaţii bâjbâite pe tot felul de site-uri private. Oficial, autorităţile au altă treabă.

Mai mulți localnici au protestat, duminică seara, la Bechet, Dolj, România, după ce autorităţile au anunţat că toate persoanele care vin din zonele de carantină din Italia vor fi izolate într-un campus şcolar din Bechet, scrie Mediafax. Localnicii sunt speriaţi şi spun că locul de carantină ales de autorităţi este la câteva zeci de metri de şcoală unde elevii învaţă zilnic.

Republica Moldova

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu spune, într-o postare pe FB, că premierul Chicu trebuia să convoace ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cel târziu sâmbătă după amiază. În acea ședință, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale trebuia să prezinte un plan de măsuri concrete de prevenire a răspândirii coronavirusului, în legătură cu starea de urgență din Italia.

Interesant, se aplică pasagerilor de pe zborurile din Italia la intrarea în aeroportul Chișinău scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile? Dar la punctele terestre de trecere Albița/Sculeni/Oancea și tren Ungheni? Până în prezent, nimeni nu îndeplinește, la intrarea în țară anchetă în care ar declara țara/localitatea de unde călătorește. Asta ar fi trebuit s-o facă ai noștri deja de ieri. În afară de toate măsurile care se cer organizate în așa situații conform ghidurilor, e necesară crearea unei Celule de criza (de tip Task Force) la Ambasada Republicii Moldova în Italia, căreia ministerul de resort împreuna cu cel de Externe îi va delega sarcini concrete. Ministerul sau Agenția de Sănătate Publică trebuie să intre urgent în contact cu autoritățile sanitare italiene pentru schimb de informații care ar ajuta la măsurile de stopare a răspândirii coronavirusului. […] Chiar și din motivul că dacă contactează boala, în Italia șansele de însănătoșire sunt mult mai mari.

2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în…

Geplaatst door Ala Nemerenco op Zaterdag 22 februari 2020

Și fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, vorbește despre acțiunile autorităților moldovenești. Recomand „tehnocraților” să elaboreze, să lanseze (dacă au aceasta capacitate) o strategie de comunicare în situație de criză. Aici panica nu trebuie să prevaleze, or asta se întamplă acum. Oamenii sunt panicați. Plus la toate, cooperarea cu colegii de pe malul drept al Prutului. V-ați concentrat pe aeroport, dar cea mai mare parte a cetățenilor noștri revin acasă prin cele opt puncte de trecere a frontiere de stat, de la Lipcani până la Giurgiulești, spune Vasiloi.

Strigator la cer…..vom lasa la o parte tot ce tine de panica, sau ce fac alte state? intrebarea e, ce fac "…

Geplaatst door Rosian Vasiloi op Maandag 24 februari 2020

Activistul civic și jurnalistul Sergiu Bejenari a publicat pe Facebook o fotografie cu măștile de protecție. Acesta spune că prețul lor a crescut de la 67 de bani la 4,20 lei. Același lucru se întâmplă și în Italia unde prețul dezinfectantului a crescut de trei ori (de la 2 la 6 euro).

Măștile care costau 67 bănuți, astăzi costă 4,20 lei. 😒Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii…

Geplaatst door Sergiu Bejenari op Maandag 24 februari 2020

Astăzi, luni 24 februarie, a avut loc Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, după ce prim-ministrul Chicu a avut o ședință cu președintele RM, Igor Dodon. La acea întâlnire, cei doi au discutat despre nivelul de pregătire al autorităților naționale în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus.

Premierul a a confirmat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Departamentul Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, realizează un plan de acțiuni în acest sens.

La Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat că pe aeroportul Internațional de la Chișinău a fost instalat un scaner, iar fiecare pasager care va ajunge pe aeroport va fi supus verificărilor, iar astăzi va fi instalat cel de-al doilea termoscaner.

***

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova aflați în Italia să respecte cu strictețe indicațiile autorităților italiene referitoare la situația epidemiologică de moment.

Ministerul italian al Sănătății a pus la dispoziție, pe portalul dedicat (salute.gov.it/nuovocoronavirus), lista de întrebări și răspunsuri, sfaturi pentru călători și recomandări pentru a diminua riscul de expunere sau de transmitere a virusului. De asemenea, cetățenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se comunică informații în limbile italiană, engleză și chineză.

Prin urmare, persoanele sunt rugate să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice, să iasă din casă doar în cazurile de strictă necesitate, precum şi să întreprindă acțiunile necesare referitoare la igienă şi dezinfecție. La fel, întru evitarea aglomerațiilor şi expunerii la riscurile de infecții, pe perioadă respectivă, conaționalii sunt rugați să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de urgență şi situații excepționale, la Consulatele Republicii Moldova din Milano și Padova.

În acest sens, MAEIE reiterează că cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistență consulară de urgență la următoarele numere de urgență:

Ambasada Republicii Moldova la Roma: +39 3294421091;

Consulatul General de la Milano: +393206108989

Consulatul din or. Padova: +393805905331

Centrul de Apel al MAEIE: 0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova)

sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate),

***

China a raportat, luni dimineaţă, 409 noi cazuri de coronavirus confirmate. Dar numărul deceselor a crescut, în cursul zilei de duminică pierzându-şi viaţa 150 de pacienţi.

La nivel global, bilanţul deceselor a ajuns la 2.620, dintre care 28 de persoane au murit în afara Chinei continentale:

Iran – 8 decese

Coreea de Sud – 7 decese

Japonia – 4 decese

Italia – 4 decese

Hong Kong -2 decese

Filipine – 1 decese

Franța – 1 decese

Taiwan – 1 decese

Cinci mituri despre coronavirus

Vă prezentăm cinci mituri legate de coronavirus, conform DW.com.

Mit 1:

Primirea coletelor din China nu este sigură

Adevăr: 

Coronavirusul nu trăiește foarte mult pe obiecte și suprafețe, prin urmare, oamenii nu sunt supuși riscului de a fi infectați.

Mit 2:

Animalele de companie răspândesc noul coronavirus

Adevăr:

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există dovezi care să sugereze că animalele de casă, cum ar fi pisicile și câinii, pot fi infectate cu noul coronavirus. Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun după atingerea animalului va ajuta la oprirea răspândirii bacteriilor pe care le transportă în mod obișnuit, precum E. coli și salmonella. Cercetătorii consideră că noul coronavirus provine de la animale sălbatice dintr-o piață de animale vii din Wuhan, China. Animalele, în general, nu răspândesc virusul.

Mit 3:

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva coronavirusului

Adevăr: 

Noul coronavirus are nevoie de propriul său vaccin. Vaccinurile contra pneumoniei, precum vaccinul pneumococic și Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu vă vor proteja împotriva coronavirusului. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus sau 2019-nCoV.

Mit 4: 

Spălarea nasului cu apă salină previne infectarea

Adevăr:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi care să susțină afirmațiile conform cărora o soluție salină va „ucide” virusul și vă va proteja.

Mit 5: 

Consumul de usturoi previne infecția cu coronavirus

Adevăr: 

Deși este posibil ca usturoiul să aibă unele proprietăți antimicrobiene, nu există dovezi că el protejează de coronavirus.

Aici poți citi mai multă informație despre coronavirus, oferită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Citește mai departe

Social

Moldovenii vor avea nevoie de autorizație pentru a călători în zona Schengen. Explicăm unde și cum obținem acest document

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Începând cu 1 ianuarie 2021, toți deținătorii de pașapoarte moldovenești vor trebui  să prezinte o autorizație de călătorie pentru a putea călători în zona Schengen

Această autorizație va putea fi obținută online și va costa 7 euro. În cazul în care persoana nu o va prezenta la punctul de trecere, accesul în spațiul Schengen îi va fi interzis. 

PE LUNG

La fel ca și moldovenii, cetățenii din alte peste 60 de țări care până acum s-au bucurat de călătorii fără viză în țările Schengen, vor trebui să solicite și să obțină această autorizație de călătorie, cunoscută sub denumirea de ETIAS.

ETIAS, care se descifrează ca Sistemul european de informații și autorizări de călătorie, este o schemă online scopul căreia este de a ține sub evidență vizitatorii care doresc să intre sau să iasă din țările Uniunii Europene, precum și în Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția. Asta pentru a nu permite accesul infractorilor sau pentru a preveni șederile ilegale, motivează UE. Condițiile de intrare și ședere în zona Schengen, ca perioada de ședere permisă sau scopul de intrare, va rămâne neschimbată.

UE vorbește despre înființarea acestei platforme ETIAS încă din 2016, însă, aceasta va fi lansată anul viitor. De îndată ce site-ul va fi creat, fiecare persoană care dorește să ajungă în țările Schengen va trebui să solicite autorizația de călătorie. Dacă în primele șase luni de la lansare, autorizația ETIAS va fi opțională, după aceea însă aceasta va fi obligatorie, iar cei care nu o vor prezenta nu vor putea să-și continue călătoria.

Ce facem ca să primim această autorizație

Formularul pentru obținerea autorizației de călătorie poate fi completat online. Astfel că, pentru asta ai nevoie de internet și de 7 euro pe cardul bancar. Formularul de cerere conține întrebări simple cu privire la identitatea solicitantului. După ce le completezi, sistemul procesează informația și dacă totul este în regulă, în câteva minute primești autorizația pe adresa electronică. Urmează să scoți la print această autorizație ca să o poți prezenta la punctul de trecere a zonei Schengen. Însă, în cazul în care sistemul a depistat careva neclarități, acesta va transmite informația către alte sisteme de verificare și această procedură poate dura până la patru săptămâni. Autorizația ETIAS va fi valabilă timp de trei ani, însă, pentru cei care călătoresc mai frecvent, urmează ca astfel de autorizație să aibă un termen de valabilitate de 10 ani.

Reprezentanții UE ne atenționează că până acum au fost depistate mai multe site-uri false a ETIAS. „Aplicația încă nu a fost creată. De aceea, nu aveți încredere în paginile și conturile inventate”, susțin ei. Potrivit UE, aplicația va apărea cu puțin timp înainte de 1 ianuarie 2021. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment2 ore în urmă

Cine este Gordon Ramsay, bucătarul care a câștigat 54 milioane de dolari într-un an

PE SCURT Este plin de energie și nemaipomenit de talentat, gătește mult și inspiră oamenii din întreaga lume să facă...

Social5 ore în urmă

Sărăcia din Chișinău și ce facem cu ea

PE SCURT „Mulți oameni încă sunt ghidați de gândirea tradițională, o gândire a trecutului.”.  „Aproape fiecărui al patrulea locuitor al...

SocialO zi în urmă

Pe lung despre situația coronavirusului în lume și-n Republica Moldova

PE SCURT Luni dimineața a fost confirmat al patrulea deces cauzat de coronavirus în Italia. Este vorba de un italian...

SocialO zi în urmă

Moldovenii vor avea nevoie de autorizație pentru a călători în zona Schengen. Explicăm unde și cum obținem acest document

PE SCURT Începând cu 1 ianuarie 2021, toți deținătorii de pașapoarte moldovenești vor trebui  să prezinte o autorizație de călătorie...

Economie4 zile în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură5 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie6 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Advertisement

Politică

Partidul Democrat din Moldova6 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Politică2 săptămâni în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

Politică2 săptămâni în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie3 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică3 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică3 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829