Pe banii noștri: La Parlament au venit stăpâni noi

Partidul Acțiune și Solidaritate preia încet, dar sigur, funcțiile în Republica Moldova. Cei de la PAS seamănă cu omul care, înainte de a se așeza pe un scaun, se uită atent și îndelung să vadă dacă nu-s pioneze și își ia timp suficient pentru a șterge praful. Tradițiile statului spun că totuși această încetineală este în totalitate conform procedurilor democratice. Tot în această săptămână am aflat numele următorului prim-ministru, următoarei prim-ministre, mai exact – Natalia Gavriliță.

Luni, 26 iulie

Parlamentul de legislatura a XI-a s-a convocat luni, 26 iulie, în ședința de constituire. Din punct de vedere al conținutului, ședința a fost scurtă. Dar aceasta a fost foarte lungă din punct de vedere al discursurilor. Astfel, deputații au ascultat raportul Curții Constituționale cu privire la validarea alegerilor și un discurs de 40 de minute de la Maia Sandu.

Pentru a constitui organele de conducere a Parlamentului, deputații din majoritate au anunțat o pauză de două zile. Nemulțumiți au fost deputații PSRM, care au spus că au venit să lucreze, nu să asculte discursuri. Pe de altă parte, în timpul celor 40 de minute de discurs al Maiei Sandu, deputații s-ar fi putut organiza în a alege conducerea Parlamentului, iar discursul să-l pună așa, pe fundal sau în căști, ca pe un podcast – oricum era doar un cap vorbitor, chiar dacă aparține președintei.

Marți, 27 iulie

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea PSRM-ȘOR prin care a fost modificată componența numerică a Biroului permanent al Parlamentului. Decizia nu are cum avea efecte juridice, întrucât se referă la Parlamentul dizolvat în luna mai, iar acum avem deja un nou Parlament. Pentru ca asemenea hotărâri să nu mai aibă loc, conducerea și secretariatul Parlamentului va fi obligat să le dea deputaților copii la orice proiect de act sau hotărâre înainte de a o vota. E bine pentru juridică, bine pentru birocrație, foarte rău pentru copaci, întrucât vor trebui camioane imense de hârtie pentru a îndeplini această obligație.

Miercuri, 28 iulie

Deputata socialistă Alla Darovannaia a fost obligată de Judecătoria Chișinău să-și ceară scuze publice și să îi achite 24.600 de lei consilierei prezidențiale în domeniul sănătății pentru că a răspândit informații false și defăimătoare. Anterior, socialista a acuzat-o pe Ala Nemerenco și pe alți 5 specialiști renumiți în sănătate publică că aceștia ar fi primit în mod ilegal diploma de master. De fapt, cei 6 au primit gradul de master în domeniul sănătății publice după ce au urmat cursuri de formare peste hotare, iar ulterior s-au întors acasă pentru a fonda Școala de Management în Sănătate Publică.

Respectiv, printre cei care ar fi primit diplomă ilegal se află inclusiv directorul actual al Școlii de Management în Sănătate Publică, Oleg Lozan, dar și alți specialiști, precum Pavel Ursu, Viorel Soltan, Svetlana Ștefăneț, Mihai Ciocanu și Valeriu Sava.

Alla Darovannaia a acuzat că decizia instanței a fost făcută deoarece „Maia Sandu controlează justiția” și că o va contesta.

Joi, 29 iulie

În sfârșit, la Parlament se lucrează. A fost ales noul președinte al forului legislativ – Igor Grosu. Totodată, au fost aleși și doi vicepreședinți ai Parlamentului, unul de la PAS și altul de la BCS. Cel de la PAS este Mihai Popșoi, iar cel de la BCS – Vlad Bătrîncea. PAS va deține președinția Parlamentară a opt comisii, iar BCS va fi în frunte la trei. Teoretic, pentru a fi proporțional, PAS trebuie să cedeze o funcție de președinte de comisie Partidului Șor. Legea însă nu obligă, ci doar cutuma (obiceiul) și protocolul Parlamentar.

Fostul deputat socialist și actual ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, a fost rechemat de MAEIE pentru consultări pe o perioadă nedeterminată. Decizia vine în contextul în care, potrivit unor informații neoficiale, Golovatiuc ar fi hărțuit sexual o angajată a ambasadei. Ministerul de Externe a menționat într-un comunicat că „Ne abținem să comentăm scandalul în care a fost implicat, pentru a proteja presupusa victimă. Pe moment, așteptăm să fie clarificate toate circumstanțele. Trebuie să spunem că noi promovăm toleranță zero față de tot felul de abuzuri. Pentru noi, este foarte importantă respectarea și protejarea demnității umane”.

Vineri, 23 iulie 

Președinta Maia Sandu a organizat astăzi consultări cu fracțiunile Parlamentare. După consultări, Sandu a anunțat că a desemnat-o pe Natalia Gavriliță în calitate de prim-ministră. Aceasta are la dispoziție două săptămâni pentru a forma echipa guvernului și a o prezenta Parlamentului. Pentru învestirea Guvernului, numărul minim necesar de voturi este de 51, iar PAS are 63 de mandate – mai mult decât suficiente.

Blocul Socialiștilor și Comuniștilor a anunțat că planifică să conteste la Curtea Constituțională hotărârea cu privire la împărțirea funcțiilor în comisiile Parlamentare. Aceștia sunt nemulțumiți de numărul de locuri primite în Biroul Permanent, dar și cele din cadrul Comisiilor Parlamentare. Corneliu Furculiță a spus că deputații PAS „și-au adjudecat prea multe comisii”.

Între timp în Moldova

În această săptămână a fost administrată doza cu numărul un milion în Republica Moldova. Totuși, asta înseamnă că au fost vaccinate complet 524 de mii de persoane, adică 20% din populația cu reședință activă în țară (2,6 milioane de persoane).

În ultima perioadă crește trendul ascendent de cazuri de COVID-19, iar în municipiul Chișinău a fost declarat cod galben.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.