Patru persoane, trimise în judecată: au deposedat câțiva locuitori din Cahul de două apartamente

Un angajat al Serviciului Cadastral Teritorial Cahul și alte trei persoane vor apărea pe banca acuzațiilor pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, escrocherie și confecționarea documentelor false, a anunțat astăzi Procuratura Anticorupție.

Astfel, din materialele cauzei rezultă că trei persoane fiind ajutate de către un funcționar, responsabil de înregistrarea drepturilor asupra bunurilor imobile, au pus la cale o schemă prin care au deposedat câțiva locuitori ai orașului Cahul de dreptul de proprietate asupra a două apartamente.

Organizatorii schemei au atribuit unei persoane o identitate falsă, confecționând în acest sens un buletin de identitate fals și două hotărâri judecătorești ale Curții de Apel Cahul prin care i-a fost recunoscut acestuia dreptul de proprietate asupra a două apartamente.

În continuare, inculpații urmărind ascunderea infracţiunii, precum și faptul ca imobilele să nu mai poată fi redobândite de către proprietarii legali au vândut imobilele respective altor persoane, care ulterior le-au înstrăinat de mai multe ori.

Prin urmare, funcționarului implicat în schemă, obligat să verifice documentele pentru determinarea autenticităţii lor la înregistrarea drepturilor asupra bunurilor imobile, care nu își recunoaște vina în săvârșirea infracțiunii, i se incriminează depășirea atribuțiilor de serviciu și escrocherie în proporții deosebit de mari. Dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o pedeapsă de la 6 la 15 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 15 ani.

Ceilalți trei inculpați își recunosc partial vinovăția și vor fi judecați pentru confecţionarea și folosirea documentelor oficiale false și riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 550 la 950 u.c sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani, iar pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, aceștia pot fi pedepsiți cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Bunurile inculpaților au fost aplicate sechestre în sumă totală de 700 000 lei. Iar persoanele ce au fost deposedate ilegal de apartamente, au depus acțiuni civile în instanța de judecată în vederea reparării prejudiciului cauzat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.