Parlamentul European a aprobat interzicerea obiectelor de unică folosinţă din plastic

PE SCURT

Parlamentul European a votat miercuri interzicerea la nivel european a obiectelor de unică folosinţă din plastic, cum ar fi paiele, tacâmurile şi beţişoarele pentru curăţarea urechilor, într-o încercare de a reduce poluarea mărilor şi oceanelor.

Măsura va intra în vigoare în 2021 şi a fost aprobată cu 560 de voturi pro şi doar 35 contra.

PE LUNG

Mediafax scrie că noua lege stabileşte şi ţinte în ceea ce priveşte reciclarea.

Astfel, până în 2029, 90% din sticlele din plastic ar trebui să fie colectate selectiv şi reciclate. De asemenea, până în 2025, aceste recipiente vor trebui să conţină cel puţin 25% plastic reciclat, procent care va trebui să crească la 30% până în 2030.

Potrivit Comisiei Europene, produsele care vor fi interzise prin această lege reprezintă 70% din deşeurile care ajung în mările şi oceanele lumii.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Europa nu este cea mai mare sursă de poluare cu plastic, dar această măsură ar putea servi drept exemplu pentru restul lumii. „Ţările din Asia sunt foarte interesate de măsurile pe care le luăm în acest sens, cele din America Latină la fel”, a declarat oficialul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.