Parlamentul a votat, în primă lectură, Pachetul Agricol

Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și de susținere a producătorilor agricoli, elaborate de Comisia specială parlamentară, au fost votate în primă lectură de Parlamentul Republicii Moldova.

”Pachetul agricol” vine cu soluții pentru 5 dintre problemele identificate de agricultori împreună cu autorități. Primul proiect preveder ca, începând cu 1 ianuarie 2015, să stabilită cota 0 la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 ani, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură , precum şi pentru procurarea resurselor necesare producerii agricole.

Cel de-al doilea proiect propune modificarea metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere și reglementează dreptul de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu. Potrivit noilor prevederi, aflate în corespundere cu practica europeană, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se vor calcula având ca punct de reper valoarea cotațiilor medii Plattʼs FOB MED, recalculată în moneda națională. La respectiva valoare vor fi adăugate costurile primare de tranzacționare aferente operațiunii de import, cota accizelor, a TVA, precum și marja comercială specifică, stabilită anual de ANRE, care cuprinde valoarea cheltuielilor și a pierderilor înregistrate la comercializarea produselor petroliere.

Al treilea proiect propune modificarea cadrului juridic pentru a asigura participarea reprezentanților asociațiilor de profil, inclusiv ramurale, a producătorilor agricoli în consiliile de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură. Această prevedere va asigura lupta cu fenomenul de corupție și monopol în gestionarea și administrarea resurselor financiare oferite prin programe naționale și de asistență externă în domeniul agricol.

Un alt proiect de lege reglementează introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare. La propunerea agricultorilor, proiectul de lege elaborat prevede că termenul de plată pentru produsele agroalimentare ușor perisabile nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor agricole de către furnizori.

Parlamentarii mai propun aplicarea unor măsuri de salvgardare la importul unor produse, pentru a proteja producătorul local.

Menționăm că proiectul care prevede stabilirea impozitului pe venit zero în agricultură are nevoie de avizul Guvernului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare