Pandemia în Danemarca: „Nici nu am resimțit-o”

COVID-19 nu a ocolit nicio țară, însă unele au reușit să-l înfrunte mai bine, iar altele mai puțin. Danemarca a fost printre primele state europene care și-a închis hotarele și a impus restricții pentru a nu permite răspândirea noului virus, neînțeles și necunoscut pentru specialiștii din medicină. Lucrul cel mai important pe care au pus accent autoritățile daneze a fost păstrarea distanței sociale și spălarea cât mai des pe mâini. Mai mult, oamenii sunt îndemnați să petreacă mai mult timp în aer liber și să facă sport, pentru a-și întări imunitatea, iar călătoriile „inutile” în străinătate urmează să fie evitate. 

„Pot să zic că nici nu am resimțit această pandemie. Totul părea normal. Trebuia să respectăm doar niște reguli”, povestește Cristina Ivanov, moldoveancă stabilită de doi ani pe Insula Falster, orășelul Stubbekøbing. 

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/3058468564239164/?epa=SEARCH_BOX

În Danemarca oamenii nu sunt obligați să poarte măști de protecție și nici nu le-a fost interzis să iasă afară, să se plimbe sau chiar să lucreze, cu condiția că vor fi precauți. 

Semi-carantina

La mijlocul lunii martie, Danemarca a optat pentru un regim de semi-carantină. Anume din acel moment, treptat au fost ridicate, pas cu pas, restricțiile, iar autoritățile urmăreau ca numărul cazurilor de infectare să nu crească. La 15 aprilie, au fost redeschise creşele, grădiniţele şi clasele primare. Ulterior, au fost redeschise mai multe magazine, saloane de frumusețe, de tatuaj și școlile auto. La 11 mai ușile și le-au deschis și centrele comerciale, după care au urmat restaurantele și cafenelele. La 15 iunie, frontierele daneze au fost deschise pentru oamenii din Germania, Norvegia și Islanda, doar cu condiția că aceștia nu prezintă semne de răceală, în caz contrar accesul le este strict interzis. De asemenea, autoritățile au menționat că la 27 iunie în țară ar mai putea intra și locuitorii altor țări, însă, până în acest moment nu au fost anunțate aceste state. În același timp, specialiștii danezi se arată optimiști și spun că e puțin probabil ca Danemarca să fie lovită de un al doilea val de coronavirus. Ca parte a măsurilor luate pentru evitarea unui al doilea val epidemic, Danemarca a anunțat creșterea capacității de testare, aflată în prezent la 20.000 de teste pe zi. 

Ajutoare și oameni

În timpul pandemiei, autoritățile s-au gândit la oamenii afectați de aceste restricții și au oferit o serie de ajutoare sociale; au redus TVA-ul de la 25 până la 12%, ceea ce a dus la scăderea prețurilor; au plătit 70-90% din salariile angajaților care nu puteau lucra în această perioadă. Părinții au primit indemnizații de câte 3000 de coroane ( circa 300 de euro) pentru fiecare copil etc. 

De la începutul epidemiei COVID-19, Danemarca a înregistrat aproximativ 12.527 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi un bilanţ de 602 decese, la o populație de peste 5,7 mln de oameni, având o rată de decese mult mai mică decât alte state din Europa.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.