Oficial! În Moldova au fost abolite vizitele fiscale la întreprinderile nou-create

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a anunțat astăzi abolirea oricăror vizite fiscale la întreprinderile nou-create. Conform unui ordin al şefului IFPS, nici o întreprindere nou-fondată nu va fi vizitată sau solicitată să viziteze oficiile fiscale în perioada de la înregistrare și până la prezentarea de către companie a primei dări de seamă fiscale.

Conform aceluiaşi ordin, Serviciul Fiscal de Stat a ajustat deja actele normative interne, fiind introdusă interdicţia privind vizitele fiscale la companiile nou-înregistrate în perioada menţionată. De asemenea, s-a decis ca angajații IFPS vor exercita funcția informativă și consultativă doar la solicitarea din partea agenților economici, iar vizitele fiscale vor fi încadrate în baza principiului evaluării de risc a întreprinderii respective.

Astfel, instituţia finalizează seria de inițiative ale reformei privind asigurarea funcționării reale a principiului ”ghișeul unic” de înregistrare a întreprinderilor, în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri în Republica Moldova.

Moldova.ORG precizează că ordinul IFPS va viza circa şase mii de întreprinderi, care pe parcursul ultimilor ani anual sunt create în republică. În anul 2013 în Registrul de Stat au fost trecute 6 231 întreprinderi noi, dar au fost radiate 2 808 de agenţi economici.

De remarcat că anularea vizitelor fiscale a fost solicitată Inspectoratului Fiscal Principal de Stat de către prim-ministrul Iurie Leancă. Anterior, în mai 2014, Iurie Leancă a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, CNAM, CNAS și Biroului Naţional de Statistică să anuleze cerințele de înregistrare suplimentară la oficiile teritoriale a întreprinderilor nou-create. Deşi aceste instituții s-au conformat prevederilor, unele oficii teritoriale ale IFPS au continuat să întreprindă vizite fiscale în cadrul unor companii nou-create.

ordin

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.