Oficial! Costul unei patente de muncă în Rusia va varia între 1,5 mii-6 mii ruble

Preţul unei patente de muncă, care va oferi dreptul de a fi angajat legal atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice din Rusia, va varia de la 1,5 mii şi până la 6 mii de ruble ruseşti. În Moscova şi regiunea ei, costul patentei va constitui 4 mii ruble, a declarat pentru Itar-Tass şeful Centrului unic migraţional, Valeri Novikov.

„Fiecare subiect al Federaţiei Ruse va stabili de sine stătător costul patentei. Preţul minim va fi de 1,5 mii ruble, cel maxim-6 mii ruble. Patenta va putea fi achiziţionată pe un termen de la o lună până la un an”, a spus Novikov.

Responsabilul rus a concretizat că, potrivit noilor reguli, muncitorul străin, după primirea patentei de muncă într-o regiune, va putea achiziţiona patentă pentru munca în altă regiune.

Novikov a mai spus că dacă migrantului îi va fi refuzată acordarea patentei sau aceasta va fi anulată, străinul va fi nevoit să plece din Rusia şi să solicite o nouă patentă peste un an.

În plus, angajatorul rus va trebui să anunţe Serviciul Federal de Migraţie în trei zile lucrătoare că a angajat un muncitor străin. Angajatul, la rândul său, timp de două luni după va ridica patenta va trebui să prezinte SFM o copie a contractului de muncă.

Dacă migrantul a ridicat patenta şi nu s-a angajat, atunci patenta va fi anulată şi el va trebui să plece din ţară, a spus Nivikov. De asemenea, în caz dacă angajatorul va concedia muncitorul şi acela nu îşi va găsi un alt loc de muncă, atunci el va trebui să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse.

De notat, că Novikov a spus că. potrivit datelor SFM, în regiunea Moscovei locuiesc circa 1, 2 milioane de cetăţeni străini, dintre care 450 mii deţin toate documentele necesare pentru legalizarea acestora.

Totuşi, potrivit lui, pentru obţinerea patentei de muncă au fost depuse dosare doar 600 de cetăţeni străini, dintre care, în prima zi de activitate a Centrului unic migraţional, şi-au ridicat patenta doar 8 muncitori, dintre care unul din Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.