Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

PE SCURT

Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă carne, iar celebrul compozitor Ludwig van Beethoven și-a pierdut auzul din cauza plumbului, au arătat recentele studii ale oamenilor de știință. De asemenea, cercetătorii au stabilit  de ce persoanelor supuse radioterapiei le strălucesc ochii.

PE LUNG

Obezitatea poate învinge cancerul

Un nou studiu realizat de oamenii de știință australieni a arătat că excesul de greutate poate ajuta la combaterea unor tipuri de cancer. Australienii au descoperit că pacienții obezi cu cancer au răspuns mai bine la un medicament antitumoral puternic (atesolizumab) decât pacienții cu greutate normală sau redusă.

Atesolizumab (Tecentriq) este un medicament imunoterapeutic care este prescris pacienților cu cancer pulmonar cu celule non-mici . Oamenii de știință de la Universitatea Flinders din Australia au monitorizat peste 2.000 de pacienți cu acest diagnostic. Această boală este cea mai frecventă formă de cancer pulmonar – variază între 85% și 90% din toate tipurile de cancer pulmonar.

Aproximativ jumătate dintre participanții la experiment aveau o greutate normală, 34% erau supraponderali și 7% obezi. Rezultatele au arătat că pacienții supraponderali care au primit tratament au avut mai multe șanse să supraviețuiască – până la 32%.

Vegetarienii și veganii suferă mai tare de mahmureală 

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Utrecht din Olanda a arătat că vegetarienii și veganii suferă mai tare de mahmureală decât cei care consumă carne. n timpul experimentului, participanții  au înregistrat tot ce au mâncat și au băut. Drept urmare, s-a dovedit că cei care aveau în dieta lor zilnică mai puțin acid nicotinic și zinc sufereau de o mahmureală mai severă. Conținutul scăzut de zinc în dietă a condla greață și vărsături, iar un conținut scăzut de acid nicotinic a provocat simptome generale mai severe ale unei mahmuri – iritabilitate, amețeli, transpirație, palpitații, dureri de cap. Medicii remarcă faptul că atât zincul cât și acidul nicotinic se regăsesc în special în produsele de origine animală. Anume aceste două elemente sunt implicate în neutralizarea etanolului care circulă în fluxul sanguin și metaboliții săi toxici.

De ce oamenilor supuși radioterapiei le strălucesc ochii

Pacienții de la Centrul oncologic din Dartmouth, SUA au raportat un fenomen ciudat care a provocat o mulțime de întrebări în cercurile medicale. Potrivit bolnavilor de cancer, ei au văzut licăriri de lumină în fața ochilor în timpul procedurii de radioterapie. Aceste sclipiri au fost observate chiar atunci când aveau ochii închiși.

Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să surprindă acest fenomen în timp real și să explice natura fenomenului „strălucirii ochilor” pacienților cu cancer în timpul radioterapiei.

Pentru analiză, a fost utilizată tehnologia sistemului de imagini cu camere CDose, ceea ce a făcut posibilă captarea radiațiilor de lumină care emană din ochi. După ce au analizat compoziția spectrală a imaginii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „senzațiile vizuale” apar pe principiul efectului radiației Cherenkov ( Radiația Cerenkov este radiație electromagnetică emisă atunci când o particulă încărcată electric (cum ar fi un proton) trece printr-un dielectric cu o viteză mai mare decât viteza de fază a luminii în acel mediu). Această ipoteză a fost prezentată de mult timp, dar nu a fost demonstrată.

În filmul Cernobîl, în timpul exploziei de la reactor era emanată o lumină de neon. După cum s-a dovedit, această lumină albastră sinistră este un fenomen real și se numește radiația Cherenkov – care este strălucirea optică a mediului lichid, cauzată de mișcarea  la o viteză foarte mare a particulelor încărcate. Particula încărcată care se mișcă rapid excită electronii moleculelor de apă. Acești electroni absorb energia și o eliberează sub formă de fotoni (lumină) atunci când revin la echilibru. De obicei, unii dintre acești fotoni se anulează reciproc, așă că atunci strălucirea nu poate fi văzută. Dar când o particulă se mișcă mai repede decât lumina și poate trece prin apă, unda de șoc creează o interferență constructivă, care poate fi văzută ca o strălucire.

În timpul trecerii particulelor încărcate prin ochi în condiții speciale, se formează o strălucire de neon, pe care pacienții au putut-o vedea în momentul radioterapiei.

Oamenii de știință spun că descoperirea lor va ajuta în viitorul apropiat la îmbunătățirea metodelor de radioterapie.

De ce a surzit Beethoven

Există diverse teorii legate de pierderea auzului compozitorului Ludwig van Beethoven. Până astăzi, oamenii de știință nu au putut numi cauza exactă a pierderii auzului lui. Unii au considerat boala autoimună drept cauza principală, alții – considerau că de vină au fost tifosul sau sifilisul. Unii cercetători au sugerat chiar că pierderea auzului compozitorului a fost cauzată de obiceiul acestuia de a-și afunda capul în apă rece.

Ludwig van Beethoven a început să-și piardă auzul la vârsta de ani, iar la 41 de ani a asurzit complet. Unele dintre cele mai importante ale sale lucrări au fost scrise în ultimii 10 ani de viață, când el nu auzea nimic. 

Cu toate acestea, acum oamenii de știință din Italia au lansat o nouă versiune și în aceasta i-a ajutat o pacientă, care avea aceleași simptome, pe care le avea Beethoven: pierdere progresivă a auzului, slăbiciune generală și dureri abdominale.

Testele de sânge și urină ale pacientei au arătat o concentrație sporită de plumb, care a pătruns în corp femeii, din cauza unei cratițe vechi, în care stratul ceramic protector era uzat.

După tratamentul corespunzător și după ce femeia a încetat să mai folosească vechea cratiță, majoritatea simptomelor au dispărut, însă pierderea auzului a fost ireversibilă.

Mostrele de păr și țesut osos ale lui Beethoven conțineau, de asemenea, un nivel ridicat de plumb. Beethoven a fost un iubitor al vinului, pe care l-a băut din paharul său cu elemente de plumb. Tot pe vremea lui Beethoven, în unele vinuri pentru îmbunătățirea gustului se adăuga plumb.

Cu toate acestea, oamenii de știință italieni au adăugat că nimeni nu poate spune cauza exactă  pentru surditatea legendarului compozitor, deoarece au trecut mai mult de 200 de ani de la moarte  lui Beethoven.

Sursa: Currenttime

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare