Muzica în URSS / Plagiată sau inspirată?

Nostalgicii după timpurile Uniunii Sovietice obișnuiesc să se mândrească și să vorbească despre cultura de atunci. Cu toate acestea, plagiatul pe acele timpuri era destul de des întâlnit.

Conform opiniei autorului acestui articol, plagiat se consideră o frază muzicală din șapte note, care vin una după alta și se repetă din punct de vedere ritmic și a înălțimii notei. Aproape în toate exemplele pe care le oferă, această regulă este respectată. Deci hai să vedem și să ascultăm acest plagiat.

  1. Isaak Dunaevski, cântecul plagiat „Cântecul băieților veseli”.

„Cântecul băieților veseli” a devenit foarte popular după apariția filmului „Băieții veseli” și mai e popular și astăzi. Hai să vedem cum sună în film:

Așa, acum ascultă cântecul revoluționarilor mexicani, care a apărut cu douăzeci de ani mai devreme. Se crede că Isaac Dunaevski a auzit-o în înregistrările aduse de regizorii Alexandrov și Eisenstein din Mexic în anii 1930-31. Ceea ce este interesant, în cantece chiar și tonurile coincid. Și, de asemenea, în piesă se simt acordurile banjo-ului mexican, destul de exotic pentru muzica sovietică din acei ani. Plagiat.

2. Arkady Ostrovsky, plagiatul „Fie soare întruna”.

Faimosul cântec „Fie soare întruna” aparține, după cum se crede, compozitorului Arkady Ostrovsky. Pentru cei care n-au auzit cântecul, vedeți aici:

La drept vorbind, cântecul este un plagiat al piesei, lansate cu patru ani mai devreme, „Gabrielle” al formației „Hootenanny Singers”:

Alte exemple de plagiat le puteți găsi pe pagina autorului acestei „destăinuiri”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.