Moscova: Zboruri amânate din cauza defecţiunilor tehnice

PE SCURT

Mai multe aeronave Sukhoi Superjet 100 (SSJ 100) au fost consemnate la sol sau zborurile lor au fost amânate în ultimele zile, după tragedia aviatică de pe 5 mai din Moscova, pe aeroportul Sheremetyevo, transmite The Moscow Times.

PE LUNG

Compania de stat Aeroflot, care opera şi zborul de duminică, 5 mai, spre Murmansk, a înlocuit două modele SSJ 100 cu altele din aceeaşi serie. Avioanele trebuiau să zboare spre Riga, respectiv Minsk. Motivul acestei decizii nu a fost însă făcut public.

Un alt avion Sukhoi Superjet 100 a fost consemnat la sol, miercuri, din cauza unei probleme tehnice în oraşul Rostov-pe-Don, potrivit agenţiei RIA Novosti, care citează o sursă anonimă.

Tot miercuri, pe aeroportul Sheremetyevo, un SSJ 100 a fost oprit la sol, tot din cauza unei disfuncţionalităţi tehnice, iar cursa Moscova-Permn a fost anulată, subliniază The Moscow Times.

borurile aeronavelor SSJ au mai fost amânate sau reprogramate şi în trecut pe fondul defecţiunilor tehnice, însă „nimeni nu a acordat prea multă atenţie” acestui detaliu până la dezastrul aviatic de pe 5 mai, relatează site-ul de ştiri RBC, care citează o sursă din interiorul companiei Aeroflot.

Avionul, de tip Sukhoi Superjet 100, deţinut de compania Aeroflot, se îndrepta duminică spre oraşul Murmansk, în nordul extrem al Rusiei, însă la scurt timp după decolare a solicitat permisiunea să se întoarcă înapoi la aeroportul Sheremetyevo, după detectarea unui incendiu. Dintre cele 78 de persoane aflate la bord, 41 au decedat în urma incendiului.

Cadavrele celor 41 de victime au fost recuperate.

Modelul SSJ 100 a fost lansat în 2011 şi încă de atunci au existat temeri cu privire la siguranţa aeronavei.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.