Moldovenii tot mai atrasi de Internet

Piata serviciilor de transport date si acces la Internet va continua sa se dezvolte si poate deveni cea mai dinamica piata in sectorul comunicatiilor electronice.

Directorul Agentiei Nationale pentru Reglementare in Comunicatii Electronice si Tehnologia Informatiei (ANRCETI), Sergiu Satnic, a mentionat la 20 mai, in cadrul unei conferinte de presa, ca pe de alta parte, aceasta perspectiva depinde in mod direct de gradul de atentie pe care o va acorda pietei date SA „Moldtelecom”, care practic detine controlul asupra infrastructurii existente de telecomunicatii.

Potrivit lui Satnic, in Moldova numarul abonatilor la serviciile in banda larga creste in mod dinamic, insa aceasta crestere este destul de mica in comparatie cu pietele vecine si cele din UE. Astfel, in 2007 numarul abonatilor dial-up a sporit fata de 2006, cu 3,4% si a constituit 63 mii de utilizatori.

Satnic a mentionat ca aceasta majorare se datoreaza cresterii in intreaga tara a cererii pentru serviciile de acces la Internet si a ofertelor de servicii de acces la Internet in banda larga in afara de municipiul Chisinau. Astfel, in localitatile din afara mun. Chisinau numarul de clienti dial-up a crescut cu circa 23,3%, in timp ce in mun. Chisinau, unde exista oferte competitive de acces la Internet in banda larga, numarul acestora s-a redus cu circa 9%.

Potrivit raportului ANRCETI, facut public la 20 mai, pozitia de lider pe piata serviciilor transport date si acces la Internet, in functie de cifra de afaceri, continua sa fie mentinuta de SA „Moldtelecom”, care a detinut in 2007, o cota de piata de 49%. Locul doi, cu cota de 10,7%, a revenit SA „Telemedia Group”, iar locul trei, cu 9,6%, –companiei „Starnet”.

De asemenea, se constata ca in cazul SA „Moldtelecom”, „Starnet” si „Sun Communications” predomina abonatii rezidentiali, iar in cazul SA „Telemedia Group” , „Arax-Impex” si „Globnet” in baza lor de abonati prevaleaza clientii din business.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.