Moldova – ţară frumoasă fără oaspeţi la masă

Ziua Mondială a Turismului, marcată anual la 27 septembrie, nu aduce prea mare prilej de sărbătoare pentru agenţii implicaţi în activitatea turistică în Republica Moldova. După criza turistică – scăderea bruscă a numărului de turişti în 2008-2009, domeniul încă mai stă în sala de aşteptare.

În timp ce în întreaga lume responsabilii din domeniu au transmis comunicate şi au difuzat informaţii privind situaţia turismului în contextul anului internaţional 2012 „Anul eficienţei energetice”, Agenţia Turismului a Republicii Moldova s-a limitat doar la plasarea pe site-ul instituţiei a două rânduri de felicitare.

E adevărat că în turismul moldovenesc activează foarte mulţi parveniţi. Din motive lesne de înţeles nu vom da nume. De multe ori se pârlesc cei care apelează la seviciile respectivilor. Or, pretinşii specialişţti se aventurează, fâlfâie cu laude despre sine şi se laduă că sunt cei mai buni în domeniu, că oferă cele mai bune condiţii şi servicii, când, de fapt, sunt doar nişte diletanţi.

Situaţia actuală în domeniul turismului în ţara noastră este, deocamdată, în evaluare, la moment fiind în consultare publică şi o Strategie de dezvoltare a turismului „Turism 2020”.

Datele statistice arată că numărul turiştilor moldoveni care pleacă peste hotare creşte, iar al vizitatorilor străini care intră în Moldova – scade. În perioada 2003-2010 numărul conaţionalilor noştri care au ieşit din ţară prin intermediul agenţiilor de turism a crescut de 1,7 ori, în timp ce numărul de sosiri ale străinilor s-a micşorat de 2,6 ori. Mai puţin de 9000 de persoane au intrat în R. Moldova 2010.

Potrivit Strategiei „Turism 2020”, se prevede o creştere anuală de 6-8% a numărului turiştilor în ţara noastră, precum şi o majorare anuală de 5% a încasărilor din activitatea turistică. Strategia de cheltuieli în domeniul turismului, aprobată prin Dispoziţia Guvernului, stabileşte pentru dezvoltarea turismului în anii 2012 – 2014 suma de 3738,9 mii lei anual.

Moldova are peste 15 mii de atracţii cu valoare antropică şi peste 300 locaţii naturale protejate de stat repartizate relativ uniform pe teritoriul naţional.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.