Ministrul Economiei și directorul Oficiului BERD au discutat despre proiectele energetice și de infrastructură rutieră

Derularea proiectelor BERD în Republica Moldova privind creșterea gradului de securitate energetică a țării și modernizarea infrastructurii drumurilor, precum și posibilitățile de extindere şi dezvoltare în continuare a acestora au fost examinate astăzi în cadrul întrevederii ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu directorul Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), Angela Sax.

Referindu-se la Acordul de împrumut cu BERD, pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, ministrul Chiril Gaburici a afirmat că ratificarea acestuia ar putea fi votată de Legislativ până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

Banii vor fi utilizați pentru construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, , constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; consolidarea/creșterea capacității stației de la Chișinău, precum și a celei de la  Vulcănești.

„Acest Acord este foarte important pentru Republica Moldova și trebuie să începem implementarea lui imediat ce va fi ratificat de către Parlament.Trebuie să ne mișcăm rapid, să stabilim care sunt următorii pași ce trebuie întreprinși, astfel încât să conectăm consumatorul moldovean la rețelele și, implicit, la piața românească și cea europeană a energiei electrice”, a subliniat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul a menționat că Republica Moldova mizează în continuare pe suportul BERD în desfășurarea proiectelor de susținere a integrării în piețele energetice europene, diversificare a surselor de energie, inclusiv a celor regenerabile, precum și cele de reabilitare a infrastructurii drumurilor locale.

În context, au fost prezentate rezultatele Proiectului de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor, Chiril Gaburici menționând că au fost reziliate contractele cu agenții economici care nu și-au onorat obligațiile contractuale, iar lucrările de reparație deja au fost sau urmează să fie scoase din nou la licitație.

Este vorba de sectoarele de drum Comrat-Vulcănești, Bălți – Sîngerei – R6, Hîncești-Leova; Leova-Cantemir; Soroca-Otaci și Vulcănești – Giurgiulești. 

La rândul său, Angela Sax a reconfirmat disponibilitatea BERD de a sprijini implementarea eficientă a proiectelor demarate în Republica Moldova.

„Apreciem că proiectele în domeniile energetic și infrastructurii drumurilor au evoluat. Suntem deschiși să acordăm asistența și consultanța necesară, pentru a trece la etapa de realizare a lucrărilor planificate”, a punctat șeful Oficiului BERD în Moldova.

În anul trecut, BERD a acordat Republicii Moldova  asistență financiară în valoare de 131 milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte, între care, finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, susținerea sectorul bancar, finanțarea măsurilor de eficientă energetică.

De la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat 122 proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.