Ministrul Agriculturii din România: Virusul pestei porcine africane nu intră în ţară călare pe bicicletă

Ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, a declarat luni că există o dificultate în combaterea virsului de pestă porcină africană, deoarece nu are leac şi nu se poate controla, pentru că „nu vine călare pe bibicletă”, iar România s-a apărat de virusul pestei porcine prin măsuri preventive timp de 5 ani.

„Este o dificultate de combatere. Pentru că în momentul în care a intrat un asemenea virus într-o zonă, aici nu ştii, aici nu intră pe graniţă cu paşaportul ca să-l controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă şi spune alo, stai puţin că noi am dormit aici, iar noi România ne-am apărat prin măsuri preventive timp de cinci ani”, a declarat într-o intervenţie la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea, scrie Mediafax.

Oficialul a spus că virusul a măturat 16 ţări ale lumii, a luat-o de la Belarus, Rusia, Ucraina, Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Ungaria, a ajuns şi în China.

„Este un virus extrem de periculos. N-ai vaccin, pentru că nu creează anticorpi şi nu poti să-i faci vaccin, nu are tratament pentru că nu poţi să scoţi animalul din boală sau să-i salvezi viaţa. Moartea animalului este sigură şi fară tratament”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate, duminică, în judeţul Buzău, în două gospodării. Autorităţile bănuiesc că virusul a fost adus din Tulcea, mai scrie sursa citată.

Anterior, presa din România a scris că că harta actualizată a focarelor de pestă porcină din Uniunea Europeană, realizată de Comisia Europeană, arată că România e țara cea mai afectată de virus, cu aproape jumătate din județe aflate în zona roșie – focare de pestă descoperite în mod oficial. Printre țările în care există focare de infecție în ferme se mai numără Polonia, Lituania, Estonia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.