Ministra Justiției a transmis CSM o listă cu opt candidați care nu ar trebui să se regăsească în noua componență a Curții Constituționale

PE SCURT

Ministra Justiției, Olesea Stamate, consideră că opt dintre cei 17 pretendenți la funcția de judecători ai Curții Constituționale (CC) nu ar trebui să fie admiși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Stamate a transmis către CSM o notă de poziție în care recomandă analizarea, cu mare atenție, a dosarelor acestor candidați asupra cărora „au fost ridicate semne de întrebare” vizavi de integritatea sau profesionalismul lor, alții fiind excluși anterior din competiție concursurile anunțate de Parlament sau Guvern pe motiv ca nu au întrunit criteriile înaintate.

PE LUNG

În nota sa, ministra Justiției anunță că nu va putea să se prezinte la ședința CSM din 30 iulie, unde va avea loc evaluarea candidaților, și că nu poate să-și exprime opinia în favoarea unuia sau al altuia. Însă, în lista candidaților care au depus dosarele pentru această poziție, sunt câțiva candidați care, „în mod cert, nu trebuie să se regăsească în noua componență a Curții”.

Astfel, Olesea Stamate consideră imposibilă selectarea și numirea lui Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Andrei Coca și a Domnicăi Manole pe motiv că aceștia au fost excluși anterior din competiție de către comisiile din Parlament și din Guvern, iar criteriile pentru concursul la Guvern sunt identice cu cele ale CSM.

De asemenea, în opinia ministrei, din motive legate de reputația profesională și dubii privind integritatea nu ar trebui să fie selectată Iulia Sîrcu. Olesea Stamate a menționat că este „ex-judecătoarea cu activitate compromisă care nu va inspira încredere și va „decredibiliza” Curtea Constituțională”.

Un alt nume menționat de ministră este cel al lui Teodor Cârnaț. Aceasta având în vedere că el a picat testul la poligraf în contextul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate și ulterior și-a dat demisia din funcția de membru al CSM anume pentru a nu „păta” imaginea CSM-ului.

O altă candidatură care trebuie privită cu precauție este cea a lui Ghenadie Eni. Ministra Justiției menționează că acesta a fost acuzat în presa că a primit teren de la primărie concomitent cu examinarea unui dosar civil contra autorității locale privind prejudicierea unui antreprenor. Judecătorul neagă toate acuzațiile și zice că e coincidență.

Și în final, Olesea Stamate menționează numele Tatianei Răducanu, aceasta „ținând cont de multiplele cazuri de condamnare a Republicii Moldova la CtEDO, multe dintre acestea fiind judecate împreună cu o altă candidată, Iulia Sîrcu”.

Ministra și-a exprimat speranța că membrii CSM vor evalua candidații propuși cu toată diligența, asigurând că cei doi candidați selectați pentru Curtea Constituțională din partea CSM să dea dovadă de cel mai înalt nivel de integritate și profesionalism, dintre candidații propuși în concurs. „În „mâinile” CSM este acum atât imaginea Curții Constiționale, cât și șansa de restabilire a încrederii cetățenilor în înalta Curte și în imparțialitatea și obiectivitatea CSM”,a menționat Olesea Stamate.

Precizăm că 17 candidați s-au înscris în concursul, organizat de CSM pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională. Aceștia urmează să fie selectați n cadrul ședinței de astăzi.

Curtea Constituțională este formată din 6 judecători, numiți pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.