Metode de contracepție în Moldova: de la infuzie din frunză de dafin până la sterilet

Ruxandra este o tânără energică, modernă, care sfidează cotidianul și adoră să cunoască lucruri noi. Cu toate acestea, ea rămâne conservativă la capitolul planificării unei familii, dar și la folosirea metodelor de contracepție. „Cea mai bună metodă de a mă proteja de o sarcină nedorită este să mă abțin de la relații sexuale (râde), iar în cazul în care este nevoie, apelez la metodele împrumutate de la bătrâni, din cărțile pe care le citea bunica și mama. Există tot felul de ierburi care ajută. Evit să folosesc tot felul de pastile și substanțe chimice care-ți intoxică organismul, că după asta nici nu știi ce-i cu tine”, ne spune Ruxandra. Ea nu este singura care se ghidează după tradițiile luate din popor.

Oțet, căratul greutăților, spălături vaginale

La mijlocul lunii iulie, în lumea întreagă a fost marcată Ziua Internațională a Populației. În acest an, accentul s-a pus pe metodele de contracepție și dreptul omului de a alege dacă vrea sau nu să conceapă un copil și în ce perioadă să o facă.

Răsfoind mai multe file din istoria contracepției, descoperim perioade când femeile, pentru a se proteja de o sarcină nedorită, foloseau suc de lămâie, oțet, apelau la spălături vaginale, căratul greutăților, sport intensiv etc. „Recent, am aflat de la o pacientă despre o metodă nouă folosită pentru a nu rămâne însărcinată: duș vaginal cu fiertură din frunze de dafin. Toate aceste metode luate din popor nu sunt eficiente și pot afecta grav sănătatea”, atenționează Vera Melniciuc, ginecoloagă.

Totodată, ea susține că în popor există și concepția că femeia nu rămâne însărcinată în perioada în care alăptează. Însă, medicul spune că această metodă are subtilitățile ei: „Așa gândeau și bunicile noastre, iar când colo, se trezeau însărcinate. Nu rămân însărcinate doar femeile care alăptează copilul mai mic de șase luni, alăptează intensiv, adică la fiecare patru ore, iar ciclul menstrual al femeii încă nu s-a restabilit. Doar în aceste condiții, femeia este protejată”, subliniază Vera Melniciuc.

Enlarge

A12_5955
Vera Melniciuc, ginecoloagă

Foto: Tatiana Beghiu

Mai mult, ea susține că partenerii trebuie să-și planifice foarte bine familia, astfel încât intervalul dintre două sarcini să nu fie mai mic de doi ani, pentru a permite organismului să se odihnească.

Metode naturale de contracepție

Printre metodele naturale, enumerate de către medic, este actul sexual întrerupt. „Această metodă este eficientă dacă bărbații știu foarte bine să-și controleze ejacularea. După actul sexual, bărbatul trebuie să meargă să facă un duș și să urineze, pentru a elimina spermatozoizii care pot rămâne în uretră”, menționează medicul ginecolog.

O altă metodă ar fi și cea a calendarului, dar și aceasta este valabilă doar în cazul femeilor care au un ciclu menstrual stabil și știu exact când are loc ovulația și atunci se vor abține de la relații sexuale cu trei zile înainte și două zile după ovulație.

Enlarge

37312721_2007433309327668_4215409636796268544_n

Foto: UNFPA

Una dintre cele mai sigure metode de contracepție, spun specialiștii, este folosirea prezervativului. Acesta ne protejează de o sarcină nedorită și de bolile cu transmitere sexuală. În urmă cu sute de ani, oamenii se „protejau” cu intestine de animale sau textile înmuiate în ulei ori în substanțe chimice special, iar ulterior, au trecut la prezervativele din cauciuc. Totuși, prezervativele erau utilizate în mare taină, fiind blamate că împiedicau perpetuarea speciei umane. „Prezervativul trebuie folosit, în special, de tineri. Adolescenții au nevoie de asta pentru că rata lor de fertilitate este foarte înaltă”, spune Melniciuc.

În anii `60 ai secolului trecut, au devenit populare și dispozitivele intrauterine, dar și contraceptivele hormonalele – pilulele care te scuteau de orice griji, însă, care au stârnit o serie de dezbateri. „Chiar și acum sunt mulți care susțin că aceste pastile pot să te facă să aduni niște kilograme de care nu prea poți scăpa, dar toate acestea sunt niște mituri, ce au fost spulberate în urma mai multor cercetări. Da, ele pot reține lichidul în organism, dar este o stare trecătoare”, spune medicul ginecolog.

Am întrebat un grup de peste 100 de femei despre metodele de contracepție pe care le folosesc. Cea mai populară metodă menționată a fost steriletul (cunoscut și ca „spirală”), urmat de pilule, prezervative, implantul contraceptiv în mână și metoda calendarului. Însă, au fost și 12 femei care ne-au spus că nu folosesc nicio metodă de protecție.

Enlarge

wired.com_

Foto: wired.com

Medicul Vera Melniciuc îndeamnă femeile, ca înainte de a folosi orice metodă de contracepție, să consulte medicul ginecolog, pentru a exclude orice risc.

Drepturi și responsabilități egale

În același timp, reprezentanții UNFPA Moldova susțin că fiecare al șaptelea bărbat consideră că doar femeia este responsabilă de planificarea familiei și, de aceea, tot ea trebuie să aleagă metoda de contracepție. „Dreptul la planificare familială a fost proclamat acum 50 de ani. Aceasta înseamnă că fiecare persoană și fiecare cuplu are dreptul să decidă liber asupra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini și a momentului când să-și planifice sarcina, la fel și dacă vrea să aibă copii. Responsabili de această decizie trebuie să se facă ambii parteneri, dar nu doar femeia”, susține Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova.

Potrivit unui sondaj din 2015, realizat de către revista The Journal of Family Practice, de-a lungul vieții, femeia schimbă circa patru metode de contracepție, pentru că este îngrijorată de efectele negative pe care le au acestea asupra sănătății ei. „Legarea trompelor uterine, adică sterilizarea femeii, este o metodă de contracepție mult prea radicală. Pilulele hormonale și plasturii vin cu o serie de efecte adverse – de la reducerea libidoului până la tromboflebită (inflamarea peretelui unei vene și formarea cheagurilor de sânge). Spiralele din uter pot provoca inflamații, iar lumânările nu sunt sută la sută sigure. Cu alte cuvinte, femeile ar pasa aceste responsabilități de contracepție pe umerii partenerului”, susțin cei de la The Journal of Family Practice.

Cu toate acestea, majoritatea bărbaților preferă să nu se implice în „chestiile femeiești”, susține Maxim Calaraș, medic ginecolog. „De fapt, sunt trei metode de contracepție pe care le pot folosi bărbații: actul sexual întrerupt, prezervativul și o metodă absolut neacceptată de societatea noastră – sterilizarea”, spune medicul.

Specialistul susține că, deși nu întotdeauna metodele de contracepție au un comportament prietenos cu organismul nostru, totuși, acestea sunt mai indicate decât avortul sau abandonarea copilului, acțiune la care aplică multe mame minore. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016 s-au născut 1625 de copii ale căror mame aveau vârsta sub 18 ani. Totodată, statisticile arată că anual, în R. Moldova, se întrerup aproximativ 15 mii de sarcini.

În Moldova, există șapte categorii de persoane care pot primi gratuit contraceptive la medicul de familie:

  • tinerii cu vârsta până la 24 de ani;
  • familiile cu venituri mici (venit mai jos decât coșul minim de consum pentru fiecare membru al familiei);
  • persoanele HIV pozitive;
  • persoanele care consumă abuziv băuturi alcoolice, droguri și se află la evidenţa medicului narcolog;
  • persoanele cu dizabilități psiho-sociale aflate la evidenţa medicului psihiatru sau medicului de familie;
  • femeile care sunt victime ale abuzului sexual (pentru contracepție de urgență);
  • femeile care au efectuat un avort în ultimul an.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare