MEC si IFES au discutat probleme actuale ale economiei Republicii Moldova

Moldova.ORG — Ministerul Economiei si Comertului de comun cu Institutul de Economie, Finante si Statistica a organizat la finele saptamanii trecute o masa rotunda cu genericul „Probleme actuale ale economiei Republicii Moldova”.

Participantii la eveniment au discutat subiecte de importanta majora pentru economia nationala – liberalizarea economiei nationale si aplicarea reformelor structurale, caracterizarea climatului investitional si a investitiilor straine directe, probleme ce tin de factorii socio-demografici si ocuparii fortei de munca in R. Moldova. De asemenea, a fost discutat specificul protectiei concurentei in tara noastra.

La dezbateri au luat parte reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, Fondului Monetar International, MIEPO, IDIS „Viitorul”, Academiei de Stiinte din R. Moldova, ect. Subiectul de baza al dezbaterilor au constituit initiativele Presedintelui R.Moldova de liberalizare a economiei nationale. Cu referinta la desfasurarea reformei fiscale, opinia majoritara a participantilor a fost ca pentru realizarea cu succes a acestei reforme este necesara desfasurarea in paralel, si a altor reforme, precum ar fi de exemplu, reforma sistemului judiciar, legalizarea dreptului de proprietate, ect.

Cu referinta la legalizarea capitalului, participantii la seminar au impartasit ideea necesitatii realizarii amnistiei capitalului doar o singura data, incat contribuabilii–neplatitori sa nu aiba certitudinea „iertarii pacatelor” si in viitor.

Alt subiect, care a prezentat un interes sporit, a tinut de domeniul investitiilor straine directe in R. Moldova si al atractivitatii pietei locale din punct de vedere a investitorilor straini. In opinia domnului Directorul Departamentului Politici Structurale din cadrul MEC Vadim Ceban, la moment in Moldova poate fi constata o evidenta imbunatatire a calitatii investitiilor straine directe in tara, si pentru a spori atractivitatea inevestitionala a Republicii Moldova importanta primordiala trebuie sa fie acordata imbunatatirii infrastructurii nationale si anume infrastructurii transporturilor, apei si canalizarii.

Alte probleme cu care se confrunta economia nationala si care au creat discutii aprinse in cadrul sedintei de lucru, au tinut de problemele sectorului rural, migrarea fortei de munca tinere spre capitala, astfel creandu-se o discrepanta intre ocuparea populatiei in zonele rurale si urbane.

Dezbaterile in cadrul sedintei de lucru s-au soldat cu propuneri si sugestii noi vis-a-vis de ameliorarea situatiei socio-economice din tara, dar si necesitatea organizarii unor noi intalniri cu toate institutiile de profil pentru dezvoltarea initiativelor si propunerilor noi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.