Marea Evadare. 900.000 de somoni au scăpat dintr-o fermă piscicolă

FILE PHOTO: Thousands of juvenile salmon are dispatched into a holding tank in the Sacramento River in Rio Vista, California March 25, 2014. REUTERS/Robert Galbraith/File Photo

Un accident care săptămâna trecută a permis “evadarea” unui număr mare de somoni de la o fermă piscicolă din sudul statului Chile riscă să pună în pericol o industrie care, anul trecut, a generat venituri de peste patru miliarde de dolari pentru statul sud-american, transmite Bloomberg.

Aproximativ 900.000 de somoni au scăpat de la ferma companiei norvegiene Marine Harvest ASA, cu prilejul unei furtuni care a avut loc în data de 5 iulie. Compania precizează că a reuşit să recupereze aproape 250.000 de somoni, dar mai lipsesc aproximativ 680.000 de peşti şi, în prezent, Marine Harvest colaborează cu asociaţia locală a pescarilor pentru a încerca să recupereze şi restul.

Somonii care au reuşit să “evadeze” de la fermă nu sunt o specie indigenă pentru sudul statului Chile, astfel că ar putea afecta alte populaţii de peşti, în timp ce descompunerea lor va duce la creşterea cantităţii de amoniac din apă, ceea ce ar putea declanşa o epidemie de alge, avertizează coordonatorul Greenpeace pentru Chile, Estefania Gonzalez.

“Amploarea evenimentului este atât de mare, încât ameninţă biodiversitatea în regiune şi de aceea suntem foarte îngrijoraţi. Industria s-a extins într-o manieră foarte agresivă în locuri care trebuie să fie alocate conservării. Este o bombă chimică”, a spus Estefania Gonzalez, citată de Agerpres.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.