Mănăstirea Curchi

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Basarabia se află la 55 de km de capitala ţării, mănăstirea Curchi.

Unele legende legate de istoricul mănăstirii istorisesc că mănăstirea ar fi fost înfiinţată de Ştefan cel Mare, însă mărturii documentare în acest sens nu sunt.

Versiunea ce mai plauzibilă ar fi că mănăstirea a fost înfiinţată de fraţii Iordache şi Mihail Curchi în anul 1773, care au construit la început un schit de lemn, ca mai târziu să înceapă construcţia bisericilor de piatră.

Pe teritoriul mănăstirii s-au perindat de-a lungul anilor mai multe biserici şi anume şase. Astăzi mănăstirea din punct de vedere arhitectural este compusă din 5 biserici, stăreţie, clădiri pentru chilii, trapeză, turn la intrare, zid.

Cea mai mare şi mai impunătoare biserică, care domneşte peste toată mănăstirea, cea de iarnă este biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” şi a fost construită între anii 1866-1872.

Pe timpul regimului sovietic acest locaş de cult a fost transformat în spital de psihiatrie. Până în anul 1999 mănăstirea a fost lăsată în voia sorţii, fiind părăsită şi aproape ruinată.

Astăzi mănăstirea aproape în întregime renovată, schimbându-şi total aspectul pe care îl avea acum câţiva ani.

Mănăstirea cu noua ei faţă se încadrează foarte bine în circuitul turistic, fiind un obiectiv turistic tot mai des vizitat de turişti din Moldova cât şi străini. Slujbele de duminică, la care se adună foarte mulţi creştini ortodocşi, sunt de o frumuseţe rară.

Natura din jurul mănăstirii întregeşte tabloul unui colţişor de rai la marginea apei Vaticiu.

Un cadru pitoresc, mirific, plin de evlavie şi credinţă, care merită a fi vizitat şi admirat. Biserica „Adormirii Maicii Domnului” este văzută de la depărtare, încadrându-se perfect în covorul verde format de pădurile şi livezile din jurul mănăstirii şi ademenind parcă călătorii să o viziteze.

Nu treceţi cu vederea acest locaş de cult şi veţi regreta timpul petrecut aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.