Connect with us

Economie

Mai multe medicamente vor reapărea în farmaciile din țară

Publicat

pe

Mai multe medicamente lipsă de pe piață, inclusiv care nu au analogi, vor reapărea în farmaciile din țară, anunță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Lista preparatelor a fost întocmită de Agenție după evaluarea situației privind aprovizionarea pieței farmaceutice, discuțiile cu producătorii și distribuitorii, precum și în baza solicitărilor parvenite din partea populației.

Astfel, Comisia pentru importul produselor farmaceutice neînregistrate, vital necesare sistemului sănătăţii, a eliberat autorizațiile de import pentru 107 de denumiri de preparate.

Majoritatea sunt de importanță vitală, inclusiv care nu au analogi pe piață. Printre medicamentele care au fost autorizate se numără Keppra, Fotil, Eufilin, Fortrans, Fenazepam, Traumeel, Hondrolon, Spegal, Teveten, Taflotan, Fenistil, Rivotril ș.a..

În farmacii va reveni și Viburcol, care recent a fost reautorizat. Preparatul farmaceutic are efecte analgezice, anti-inflamatorii, proprietăți sedative și spasmolitice.

loading...

Social

Mold-street: Au fost majorate preţurile la mai mult din jumătate din medicamentele înregistrate pe piaţa Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deprecierea cu circa 5% a leului moldovenesc în raport cu dolarul american și moneda unică europeană a forțat Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) să aprobe revizuirea preţurilor la circa două mii de denumiri de medicamentele de pe piaţă.

Altfel spus au fost majorate preţurile în lei la mai mult din jumătate din medicamentele înregistrate pe piaţa Republicii Moldova. Preţul lor în dolari a rămas îsă neschimbat., scrie Mold-street.com.

PE LUNG

Astfel printr-un ordin emis pe 2 august 2019, de AMDM a fost aprobată lista a 1.945 de medicamente cu preţul de producător revizuit în urma deprecierii cu mai mult de 5% a monedei naţionale în raport cu valuta preţului inclus în Catalogul naţional de preţuri (USD/EUR).

De exemplu comprimatele de citramon produse de Farmstandart-Leksredstva din Rusia vor costa 1,64 lei, cu 11 bani mai scump decât anterior, iar cele de Gripgo ale companiei Kusum Healthcare Pvt.Ltd din India – 4,10 lei, cu 20 de bani mai mult.

S-au scumpit şi cele mai de preţ medicamente înregistrate pe piaţă. De exemplu preparatul Vylvio al companiei AbbVie Biopharmaceuticals GmbH, Elveţia (PROD: AbbVie Deutschland GmbH & Co.KG, Germania) va costa 181.609.02 de lei, adică cu 11.689 lei mai scump, decât anterior.

În prima jumătate a acestui an preţurile la medicamente au înregistrat o reducere cu 0,8%.

loading...

Citește mai departe

Social

Călătoriile peste hotare în timpul unui tratament medical. Cum trecem frontiera cu medicamentele prescrise

Publicat

pe

De către

Intenționați să plecați peste hotare și urmați în acest timp și un tratament medical? Atunci ar trebui să cunoașteți care sunt regulile privind introducerea/scoaterea în/din țară a medicamentelor și a instrumentelor medicale.

Medicamentele fac parte din categoria obiectelor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar cu condiția că cantitatea pe care o aveți în geantă sau valiză n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație.

O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoţite și de reţeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare.

De asemenea, sunt tot mai frecvente cazurile când vameșii depistează în trimiterile poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante. Și chiar dacă, în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, atunci în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă medicală.

Totodată, potrivit legislației naționale, introducerea în țară a respectivelor substanțe este calificată ca contrabandă și poate fi pedepsită cu închisoare pe un termen de până la 5 ani. Prin urmare, Serviciul Vamal vine cu recomandarea de a face rost de aceste medicamente doar în baza unei prescripții medicale, eliberată de medici specialiști.

Din această categorie fac parte așa medicamente precum Modafinil, Alprazolam sau Tramadol.

Totodată, Serviciul Vamal vă recomandă ca, în cazul în care călătoriți cu avionul, să consultați și reprezentanții companiei aeriene despre normele sau eventualele restricții impuse cu privire la transportarea medicamentelor.

loading...

Citește mai departe

Social

Cât de bine sunt asigurate serviciile medicale pentru persoanele în vârstă?

Publicat

pe

De către

Un studiu efectuat de Organizația HelpAge International Moldova în 2015, relevă că 28,6% dintre persoanele vârstnice au fost victime ale abuzului sau violenței. Totodată, aproape jumătate (48,4%) dintre cei chestionați au raportat că nu au beneficiat de medicamente compensate, iar 4% nici nu știau că pot obține medicamente gratuite din farmacii. Totodată, 1 din 10 vârstnici nu-și pot procura medicamentele de care au nevoie din cauza că acestea sunt prea scumpe. 

Indicele Global AgeWatch (2016) indică faptul că Moldova ocupă locul 90 din 96 de țări, conform asigurării accesului la serviciile din domeniul sănătății.

Vârstnicii suferă de boli cronice mai des și consumă mai multe medicamente. Conform datelor Biroului Național de Statistică din anul 2016, aproape fiecare persoană (92,4%) cu vârsta mai mare de 75 de ani suferă de boli cronice și 75,7% dintre acestea consumă medicamente. În grupa de vârstă de la 65 până la 74 de ani, 88,9% suferă de boli cronice, iar 70,1% dintre persoane au utilizat medicamente. 

Persoanele în etate au o rată de încadrare în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală înaltă – 99,5%. Totuși, acestea rămân a fi un grup defavorizat, cărora li se încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, iar printre principalele bariere sunt menționate cheltuielile pentru medicamente, calitatea serviciilor și atitudinea personalului. 

Deși persoanele în etate sunt printre beneficiarii cei mai frecvenți ai serviciilor acoperite de polița de asigurare, totuși ei apreciază la nivel inferior calitatea acestor servicii și în continuare menționează că nu le ajunge bani pentru medicamente și operații. 

Promovarea îmbătrânirii active este o prioritate a Guvernului, iar aceasta înseamnă crearea unui mediu favorabil, a unei vieți sănătoase, independente și în siguranță, crearea condițiilor pentru participarea socială și în câmpul muncii. 

Astfel, Platforma pentru Îmbătrânire Activă vine cu următoarele propuneri: 

•integrarea serviciilor geriatrice în toate cele șase tipuri de asistență medicală; 

•examinarea posibilității privind includerea în Programul unic a serviciilor de asistență stomatologică; 

•oferirea de către Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală a unei protecții financiare mai mari beneficiarilor pentru reducerea plăților de buzunar pentru cheltuieli de sănătate; 

•acoperirea mai bună, cu medicamente compensate, a bolilor frecvente ale vârstnicilor, printre care și cele osteo-articulare și ale sistemului digestiv.

Activitatea de astăzi face parte din Campania ”Vârsta cere acțiuni” de Ziua Mondială a Sănătății. Scopul Capmaniei este sensibilizarea factorilor de decizie de diferite nivele și a publicului larg cu privire la modul în care sunt integrate necesitățile persoanelor în vârstă in programul UNIC de asistență medicală obligatorie și prezentarea recomandărilor pentru integrarea necesităților persoanelor în etate în Lista medicamentelor compensate. 

Tatiana Sorocan, Directorul organizației HelpAge International:

”Pentru a păstra o sănătate bună la o vârstă înaintată, este necesar ca, de-a lungul vieții, fiecare persoană să depună eforturi prin promovarea sănătății și prevenirea maladiilor axate pe menținerea independenței, prevenirea dizabilității și tratament. Fiecare persoană este responsabilă să ducă un mod de viață sănătos. În același timp guvernul este responsabil să asigure un mediu favorabil promovării sănătății și bunăstării, inclusiv la o vârstă înaintată. Este necesar de a asigura persoanelor în etate acces echitabil la îngrijire curativă şi reabilitare, tratament, inclusiv prin medicamente compensate”.

Dina Ciubotaru, Coordonator de proiect, organizația HelpAge International Moldova, secretarul Platformei pentru Îmbătrânire Activă:  

”În cadrul mesei rotunde care a avut loc astăzi, au fost analizate din perspectiva cost-eficiență prevederile Programului Unic de asistență medicală, pentru a identifica surse financiare pentru introducerea a noi servicii în listă. Printre problemele identificate în cadrul discuțiilor se numără: dezvoltarea serviciilor socio-medicale comunitare (la domiciliu), necesitatea dezvoltării unui program național de profilaxie a bolilor netransmisibile, începând cu vârsta de 40 de ani, un program separat pentru servicii comunitare”. 

Luminița Avornic, Consultant principal, Direcția politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente, comunitare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:

Protezarea dentară este un serviciu foarte costisitor, dar sursele în cadrul programului sunt de la noi, de la toți. Este un program foarte costisitor. Avem o categorie de persoane, cei care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl care beneficiază de servicii de protezare. Toate propunerile urmează să fie remise MSMPS și un grup de lucru se va expune. Includerea serviciilor în Programul Unic depinde de fondurile alocate. Când există o argumentare economică, este descris impactul, este posibil de discutat și de inclus anumite servicii.”

Iurie Osoianu, Vicedirector general, Compania Națională de Asigurări în Medicină: 

”Pentru introducerea în Programul unic a serviciilor de asistență stomatologică, este necesar un program special adoptat de Guvern cu finanțări suplimentare, întrucât este vorba aici de cheltuieli considerabile. A fost o discuție amplă pe subiectele propuse. Am simțit legătura între organizațiile non-guvernamentale și structurile statului Recomandările vor fi luate în considerație de către CNAM.”

Pentru mai multe informații: 

Date de contact: 

0(22) 225098, 069881457, email: [email protected] Nelea Gâștemulte, Coordonator Comunicare 

0(22) 225098, 068614910, email: [email protected], Dina Ciubotaru, Coordonator de Program, HelpAge International. 

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Istorie47 de minute în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură2 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură23 de ore în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri24 de ore în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

PoliticăO zi în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

CulturăO zi în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031