MAE al Rusiei acuză SUA de implicare în procesul electoral din Republica Moldova

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat marţi SUA că ar încerca să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 24 februarie. Astfel, într-un comentariu, cei din Diplomația de la Moscova se arată siguri că moldovenii „sunt ameninţaţi cu ruperea legăturilor cu Occidentul şi chiar cu repetarea Maidanului ucrainean”.

Ingerinţa în afacerile interne ale unor ţări străine a devenit de mult timp stilul de marcă al politicii externe a Washingtonului. Astăzi aceasta se manifestă în mod evident în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă practic să dea o lovitură de stat. Din aceeaşi serie face parte şi ocuparea unei părţi a teritoriului Siriei, după încercări nereuşite de a răsturna guvernul legitim din Damasc… O soartă similară se pare că i se pregăteşte Republicii Moldova”, susţine MAE rus.

Astfel, MAE rus îl critică pe noul ambasador al SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, care – potrivit diplomaţiei ruse – „imediat după preluarea mandatului în toamna trecută, a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova”.

Ministerul de Externe rus s-a arătat nemulţumit de faptul că diplomatul american „îi sprijină public pe unii politicieni împotriva altora, distribuie recomandări privind desfășurarea alegerilor parlamentare”.

„Americanii intenţionează să evalueze natura democratică a acestor alegeri în funcţie de cine va câştig’ la scrutinul din Republica Moldova. Dacă câştigătorul nu va mulţumi Washingtonul, moldovenii sunt ameninţaţi cu ruperea legăturilor cu Occidentul şi chiar cu repetarea Maidanului ucrainean”, se arată în comentariu.

Ministerul rus mai menționează că nu și-ar dori ca Moldova „să devină o altă scenă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul şi Libia, care au scufundat Siria şi Ucraina în abisul unor conflicte sângeroase”.

MAE rus declară că speră ca poporul moldovean să poată să aleagă independent, fără sfaturile venite de la Washington, „care, după cum arată experiența internațională tristă din ultimele decenii, se ghidează exclusiv de propriile sale ambiții geopolitice, ignorând interesele naționale ale altor țări”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.