Connect with us
"
"

Sănătate

LIVE TEXT / Încă 17 cazuri noi. Transportul public din Chișinău va fi restricționat în weekend

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 18:30

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, anunță despre restricționarea transportului public în weekend.

Ora 17:20

– Încă 17 cazuri noi de infectare cu coronavirus.

Ora 15:40

– Orașul Sângerei ar putea intra în carantină. O femeie recent revenită din Marea Britanie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Aceasta a contactat cu aprox. 21 de persoane până a fi internată. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Sângerei, în comun cu primarul orașului, Arcadie Covaliov.

– O doctoră care activează în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost confirmată pozitic cu noul coronavirus, ieri 19 martie. Deocamdată nu se cunoaște dacă această îmbolnăvire are legătură cu exercitarea obligațiunii de serviciu. Potrivit reprezentaților de la Ministerul Sănătății, starea femeii infectate este satisfăcătoare.

Ora 14:40

În câteva zile, Guvernul va dispune moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență și va suspenda controlul fiscal și financiar, privind calitatea produselor și serviciilor, parametrii tehnologici, cerințele specifice pentru genul de activitate desfășurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecție a muncii, transmite portalul Anticorupție.md.

Ora 13:10

Comisia Electorală Centrală amână alegerile locale din comuna Târnova și satul Nucăreni, care erau programate pentru 17 mai.

Ora 12:20

Ministerele și Cancelaria de stat vor avea program special pentru a nu se intersecta în transportul public cu cetățenii care lucrează în instituții private, persoanele neasigurate vor beneficia de servicii medicale gratuite împotriva COVID-19, iar unii agenți economici care au activitate de de comerț cu ridicata își pot relua activitatea.

Ora 12:00

Compania „Fly One” trebuie să achite o amendă în mărime de 50 de mii de lei pentru că a adus doi cetățeni ucraineni în Republica Moldova.

Ora 11:30

Corpul Păcii și-a evacuat ieri voluntarii care își fac serviciul pe teritoriul Republicii Moldova.

Ora 11:00

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a limitat accesul utilizatorilor la 52 de site-uri care distribuie falsuri. Administratorii acestora riscă să fie pedepsiți penal.

Ora 10:30

Unul dintre oamenii infectați cu COVID-19 este o polițistă de frontieră din Republica Moldova, care lucrează la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ora 9:30

Dintre cele 49 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19, 28 sunt de import (Italia, Anglia, Franța, Cehia, Elveția și Ucraina), iar 21 sunt persoane care s-au infectat în Republica Moldova (Chișinău, Soroca, Hâncești). Informațiile au fost făcute publice astăzi dimineața de către ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu.

Autoritățile au lansat o platformă online care prezintă situația de ultimă oră privind cazurile de Coronavirus (COVID-19) în țară. Aceasta va activa în regim non-stop și va putea fi ajustată la necesitate cu noi opțiuni și indicatori.

PE LUNG

Ora 18:30

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, anunță despre restricționarea transportului public în weekend.

Sâmbătă și duminică, autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie, de la ora 7:00 până la 10:00, după care va fi sistat. La ora 16:00 va fi reluat până la ora 19:30, după, iarăși va fi sistat.

Sâmbătă și duminică transportul public va fi restricționat.Astfel, autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie, de la ora 7:00 până la 10:00, după care va fi sistat.La ora 16:00 va fi reluat până la ora 19:30, după, iarăși va fi sistat.De luni, transportul public, va lucra în regim obișnuit.Aceste măsuri sunt luate pentru a evita îmbolnăvirile în masă cu COVID-19.Stați acasă și nu riscați cu sănătatea dumneavoastră, a celor apropiați și a celor din jur.

Geplaatst door Ion Ceban op Vrijdag 20 maart 2020

De luni, transportul public, va lucra în regim obișnuit. Aceste măsuri sunt luate pentru a evita îmbolnăvirile în masă cu COVID-19.

Ora 17:20

– Încă 17 cazuri noi de infectare cu coronavirus. 12 dintre ele sunt cu transmitere locală. 8 cazuri sunt din Chișinău, 1 – Hâncești, 1 – Ștefan Vodă, 2 – Sângerei.

5 cazuri sunt de import. Unul dintre cazuri este din Rusia, celelalte patru – din Ucraina. Cei patru cetățeni au fost în Ucraina, în excursie la mănăstire. În total, avem 66 de cazuri de infecție cu coronavirus. De asemenea, au fost făcute 90 de teste.

Igor Dodon a declarat că autoritățile sunt pregătite pentru creșterea numărului de cazuri. „Noi suntem în așteptare și înțelegem că ar putea fi câteva sute de cazuri în câteva săptămâni. Nu trebuie să ne relaxăm”.

Ora 15:40

– Orașul Sângerei ar putea intra în carantină, după ce o femeie de 59 de ani, revenită acasă pe 16 martie din Marea Britanie, a dat o petrecere cu ocazia zilei sale de naștere, înainte de a-i apărea simptomele. Autoritățile au identificat 21 de persoane cu care aceasta ar fi intrat în contact. Potrivit primarului orașului Arcadie Covaliov, citat de Deschide, femeia s-a simțit rău abia miercuri și a chemat ambulanța, fiind transportată la Chișinău.

„Sperăm să fie primul și ultimul caz în Sângerei. Rezultatul testelor pentru coronavirus a fost pozitiv. Noi am identificat cercul de persoane cu care a contactat pacienta. Este vorba despre 21 oameni.”

Două dintre persoanele cu care a intrat în contact femeia au fost, de asemenea, transportate la spital cu simptome de COVID-19. Deocamdată nu este clar dacă acestea au fost sau nu contaminate.

„Comisarul, președintele raionului mi-aU spus să nu ieșim din limita atribuțiilor, deoarece Comisia Națională pentru Sănătate Publică și Comisia pentru situații excepționale iau asemenea decizii. (…) Eu nu pot aștepta să mai avem cazuri, se știe ce înseamnă carantină! Voi mai apela o dată președintele Comisiei Situații Excepționale din raion pentru ca să-i spun acest lucru. Astăzi a fost adunare cu toți primarii. Eu sunt într-o dilemă, sincer vă spun. Eu apelez încă o dată, voi lua deja de unul singur această decizie de a institui carantină în localitate. Voi contacta Agenția Sănătate Publică pentru ca să putem face acest lucru. Mă adresez guvernului, președintelui, parlamentului, Comisia Situații Excepționale să-mi permită acest lucru!”, s-a adresat disperat primarul.

– O doctoră angajată în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus. Reprezentanții MSMPS au declarat că femeia a fost testată pozitiv ieri, 19 martie. Deocamdată nu se cunoaște dacă această îmbolnăvire are legătură cu exercitarea obligațiunii de serviciu. Potrivit reprezentaților de la minister, starea femeii infectate este satisfăcătoare.

Întrebați despre protecția medicilor, reprezentanții ministerului Sănătății au declarat pentru Ziarul de Gardă că toți lucrătorii medicali care tratează persoanele suspecte și confirmate pozitiv cu noul coronavirus dispun de echipamente standarde care sunt folosite și de medicii din alte țări. Totodată, angajaților instituțiilor medicale li se fac teste doar dacă prezintă simptome de infectare cu noul coronavirus.
Potrivit reprezentanților de la ministerul Sănătății, la momentul de față, în R. Moldova în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice activează 30. 103 cadre, atât medici cât și personal medical.

Ora 14:40

În câteva zile, Guvernul va dispune moratoriu asupra:

 • tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență
 • controlul fiscal și financiar, privind calitatea produselor și serviciilor, parametrii tehnologici, cerințele specifice pentru genul de activitate desfășurat,
 • controlul privind respectarea normelor de protecție a muncii,
 • obligativitatea efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019 pentru entitățile economice mijlocii și mari.

Mai mult, termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale, se va prelungi cu 30 de zile, iar începând cu 1 mai 2020, va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Aceste măsuri au ca scop susțină businessul mic și mijlociu pe perioada de criză legată de răspândirea noului coronavirus.

Ora 13:10

Comisia Electorală Centrală amână alegerile locale din comuna Târnova și satul Nucăreni, care erau programate pentru 17 mai. Decizia vine ca urmare a declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova și urmează a fi revizuită după încheierea acesteia.

Amintim că starea de urgență a fost declarată pentru perioada 17 martie – 15 mai 2020, iar decizia de organizarea a scrutinului – la începutul lunii februarie.

Ora 12:20

Premierul Ion Chicu a făcut publice deciziile luate în cadrul celei de-a doua ședință a Comisiei Situații Excepționale din 20 martie 2020, de la declararea stării de urgență au fost luate decizii:

 1. Ministerele, Cancelaria de Stat, alte unități subordonate Guvernului vor avea un grafic separat special de activitate. Începând cu luni, 23 martie, acestea își vor desfășura activitatea într-un regim de lucru special – de la 7:30 dimineața, până la ora 16:0, cu pauză de masă 12:00-12:30. Raționamentul acestei decizii este de a fluidiza traficul,. în special de pasageri în transportul public, astfel ca angajații din sectorul public să-l folosească într-un timp diferit de cel care-l folosește majoritatea populații, angajații din sectorul privat și alții.
 2. Este reluată și continuă activități de comerț cu ridicata a tuturor mărfurilor. Aceasta vizează bazele en-gros, comerțul online, serviciile de livrarea la domiciliu, agenții economici care livrează echipamente și execută lucrări.
 3. Persoanele care necesită tratament împotriva Coronavirusului, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, vor beneficia de acesta.

Ora 12:00

Odată cu reîntoarcerea cetățenilor moldoveni blocați în Egipt, compania aeriană „Fly One” a adus în Republica Moldova doi cetățeni ai Ucrainei, cu zborul charter din 18 martie. Activitatea companiei contravine prevederilor Hotărârii nr.7 din 13.03.2020 privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Astfel, „Fly One” va trebui să achite o amendă de 1000 de unități convenționale, ce constituie 50 000 lei.

Amintim că, din 17 martie curent, traficul aerian prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova a fost sistat pe 17 martie. Excepție fac unele zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, să-și evacueze cetățenii din zonele afectate de noul Coronavirus.

Tot din 17 martie, se interzice și intrarea cetățenilor străini în Republica Moldova. Excepție fac:

 • cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară,
 • conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor,
 • echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren,
 • membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor internațional și membrii de familie ale acestora.

Ora 11:30

Corpul Păcii (CP) și-a evacuat ieri voluntarii care își fac serviciul pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit anunțului, acțiunea este una temporară și a fost condiționată de numărul în creștere al restricțiilor de călătorie din întreaga lume, care afectează grav capacitatea CP de a transfera voluntarii în locurile de evacuare medicală.

„Corpul Păcii se angajează să readucă cât de curând voluntarii care își fac serviciul în Moldova. Personalul nostru va continua să colaboreze cu partenerii și comunitățile moldovenești pentru a se pregăti de revenirea voluntarilor cât mai curând posibil.”

Ora 11:00

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a limitat accesul utilizatorilor la 52 de site-uri care distribuie falsuri. Administratorii acestora riscă să fie pedepsiți penal.

„SIS constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”, se arată în decizia Serviciului.

Ora 10:30

Un polițist din Republica Moldova ar fi fost infectat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, în cadrul live-ului care poate fi urmărit mai jos:

Potrivit TV8, este vorba despre o polițistă de frontieră din Republica Moldova, care lucrează la Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta a fost testată pozitiv la COVID-19 și a fost transportată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pe data de 18 martie, când s-a simțit rău. Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, ceilalți colegi de-ai ei cu care a lucrat în ture sunt în prezent sub monitorizare.

Ora 9:30

– Starea celor 43 de persoane internate la „Toma Ciorbă”, variază. Șapte sunt în stare gravă, dar stabilă, 4 – satisfăcătoare, 32 – medie. Cei doi copii internați la Spitalul de Boli Infecțioase pentru copii au o evoluție medie a stării. Persoana internată la Spitalul Clinic Republican este în stare satisfăcătoare. În același timp, dintre cele trei persoane internate la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, ministra a spus că se află în stare gravă stabilă, dar și în stare medie.

– În ultimele 24h, Serviciul de asistență prespitalicească a avut 2319 chemări, dintre care a transportat 90 de pacienți cu suspecție de infectare (76 de maturi și 14 copii).

– „Guvernul are aprobat un plan de prevenire și de răspuns la COVID-19. Planul conține mai multe scenarii în care sunt implicate instituții medicale strategice, unde vor fi spitalizate persoanele. Dispunem de echipamente, medicamente destinate pentru persoanele suspecte, dar avem inclusiv și pentru cele deja infectate.” – Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

– „Noi aplicăm testele pentru toate cazurile, atât pentru cele suspecte, iar uneori de două ori, pentru a confirma că persoana nu este purtătoare de COVID-19. Noi aplicăm testele la toate etapele.” – Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

Merită menționat că Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a informat că R. Moldova dispune deocamdată de circa 1000 de teste. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime”, o transmisiune înregistrată. Acesta a vorbit și despre filtrele de verificare a persoanelor suspectate de infecție.

„Primul filtru sunt angajații poliției de frontieră. Primul caz de boală a fost depistat anume de ei. Al doilea filtru este urgența prespitalicească. Al treilea filtru este Spitalul de Boli infecțioase sau altul responsabil pentru spitalizarea pacientului. Și ultimul filtru este testul.”

Decizia a fost luată pentru a evita criza de teste, așa cum s-a întâmplat cu măștile. „În lume deja se vorbește despre o premisă a unui deficit de teste. Cu testele suntem deocamdată asigurați. La moment erau intacte 1.000 de teste. Am identificat o companie cu care suntem în dialog ca să importăm teste ca să nu avem acest deficit”, a declarat Furtună.

– Autoritățile au lansat o platformă online care prezintă situația de ultimă oră privind cazurile de Coronavirus (COVID-19) în țară. Aceasta va activa în regim non-stop și va putea fi ajustată la necesitate cu noi opțiuni și indicatori.

Platforma globală a fost adaptată pentru R. Moldova de către o companie locală la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu susținerea UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova.

În R. Moldova platforma va monitoriza mai mulți indicatori, printre care: numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 confirmate și suspecte, numărul deceselor, numărul persoanelor recuperate. Datele sunt dezagregate după vârstă, sex, proveniență geografică, timpul înregistrării cazului (ziua/luna), inclusiv cazurile confirmate în rândul femeilor însărcinate, ceea ce permite înțelegerea detaliată a situației.

Social

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

269 cazuri noi de infectare cu COVID-19

269 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 7 în Transnistria. Un caz este de import (Federația Rusă), restul- cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 789 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 708 cazuri.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că în total, până la ziua de astăzi, s-au tratat 13 033 persoane. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Acestea pe lângă alte trei înregistrate în această dimineață. Numărul victimelor a ajuns la 655.

UE și OMS au oferit R.Moldova unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu COVID-19

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu COVID-19, ce conține măști medicale și respiratoare, ochelari și halate de protecție,  a sosit astăzi în țară. Livrarea a 1,5 milioane unități de echipamente personale de protecție, finanțate de Uniunea Europeană și procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conține 1 210 000 măști medicale, 348 000 respiratoare N95, 16 200 ochelari de protecție și 36 000 halate de protecție. Toate echipamentele livrate corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie din instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului. Acesta este primul lot cu echipamente personale de protecție, în țară urmând să ajungă și alte echipamente de protecție – 330 000 de mănuși și dispozitive medicale – 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12 000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de EURO.

17 cazuri de COVID-19 la Mănăstirea din Chițcani. Un preot a decedat, iar un călugăr a fugit

17 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate la Mănăstirea Noul Neamț din satul Chițcani, anunță presa de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, un preot a decedat din cauza complicațiilor survenite în urma infectării. Totodată, unul dintre călugării de aici a încălcat regimul de carantina și a părăsit mănăstirea. Acesta era infectat cu COVID-19. Locul aflării acestuia nu a fost stabilit. Reprezentanții Tiraspolului susțin că au anunțat autoritățile de la Chișinău despre acest caz.

Familiile medicilor decedați de COVID-19 vor primi ajutor financiar de până la 100 mii lei în Găgăuzia

Găgăuzia: Familiile lucrătorilor medicali, decedați de COVID-19, vor primi ajutor financiar de până la 100 mii lei din bugetul local. Decizia a fost luată la ședința Comitetului Executiv de la Comrat. Astfel, familiile lucrătorilor medicali cu minori vor primi câte 100 000 de lei. În restul cazurilor vor fi alocate câte 50 000 de lei. Până acum, în Găgăuzia au decedat patru lucrători medicali, scrie Gagauzinfo.md.

Vinăriile din țară încep să-și deschidă ușile pentru oaspeți

Una câte una, vinăriile din țară au început să-și redeschidă ușile și să primească vizitatori. Cu respectarea
tuturor măsurilor de siguranță, de la distanța socială și până la dezinfectarea lucrurilor, unele crame și-
au adaptat meniul, altele au limitat numărul de oameni care se pot afla concomitent în același loc. În acest context,  Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a lansat un challenge pe rețelele de socializare, la care oricine poate lua parte. Pentru aceasta este necesar să: Postezi o poză de la una din vinăriile din țară pe care ai vizitat-o. Pozele pot fi distribuite pe pagina ta personală de Facebook sau Instagram; Scrii un text scurt despre cum te-ai simțit acolo și ce amintiri ai de la acea vinărie, iar textul trebuie să fie însoțit de hashtagul #revincudrag ; Adaugi link-ul de la postarea ta în comentariile concursului de pe pagina de Facebook Wine of Moldova și poți câștiga un set de 3 vinuri produse de vinificatorii moldoveni.

358 de pacienți sunt în stare gravă. Trei persoane au decedat

În dimineața zilei, Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat că 358 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 27 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 1001 pacienți sunt în stare de gravitate medie. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 439 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1321 în Transnistria.

Alte 240 persoane au fost tratate şi externate. În total, 13 033  persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 652.

Citește mai departe

Alegeri

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Publicat

pe

De către

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri prezidențiale, planificate pentru data de 1 noiembrie 2020. 

Cu votul în străinătate mi se pare că anul acesta o să fie destul de dificil, și în est și în vest, pentru că dacă o să fie al doilea sau al treilea val de Covid-19, multe țări nu o să permită deschiderea secțiilor de votare. Cel mai probabil votul va fi în interiorul țării. Asta e situația”. 

Potrivit experților, Dodon ar încerca în acest mod să pregătească terenul pentru a justifica deschiderea unui număr redus de secții peste hotare, în special în țări unde diaspora nu îi este atât de favorabilă din punct de vedere electoral. 

„Chiar și Igor Dodon înțelege că dacă peste hotare o să voteze mai puțini, el o să aibă șanse mai mari să câștige. Preferabil, pentru el e să fie șase mii de secții în Rusia, chiar dacă acolo o să vină doar câte un singur alegător și desigur nici una în Marea Britanie, Germania, Italia și altele”, a spus expertul organizației WatchDog.MD, Valeriu Pașa .

Ce atribuții în deschiderea secțiilor are Dodon?

Decizia de deschidere a unor secții de vot peste hotare se ia de către CEC, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, care, printr-o hotărâre de Guvern aprobă decizia și dă banii. Decizia de obicei este argumentată de anumite calcule pe care le au despre concentrarea de cetățeni în anumite regiuni din anumite țări, date întocmite de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Totodată, suplimentar se mai fac și sondaje și cereri cu privire la înregistrarea suplimentară, tot pentru a argumenta dacă unele secții merită sau nu deschise. 

Astfel, pentru Parlamentarele din 2019 au fost deschise în afara țării 125 de secții de vot, iar în 2016, la prezidențiale au fost 100 de secții de vot peste hotare. Pentru că în turul II la prezidențialele din 2016 au fost cazuri în care mai mulți cetățeni nu au putut vota din cauza epuizării buletinelor de vot, s-a luat decizia ca în acele secții să fie ridicat numărul de buletine de la 3000 la 5000. 

Din alineatele de mai sus probabil ai înțeles deja că președintele nu are nici o atribuție în acest proces. Președintele nu se poate implica decât la nivel de contact cu cetățenii din diasporă și contact cu autoritățile din alte țări pentru a facilita procesul de deschidere a unor secții. Șeful statului are atribuții în politica externă, iar negocierea deschiderii secțiilor de vot pentru ca mai mulți cetățeni să voteze este una din ele. 

Dar atribuțiile președintelui se opresc aici din punct de vedere Constituțional. 

Context cu semne de întrebare

Declarația lui Dodon a venit și în contextul în care cu o zi înainte fostul său partid politic, al cărui lider informal încă este, promova în Parlament o inițiativă de modificare a Codului Electoral care ar fi venit să diminueze durata zilei de vot cu două ore. Astfel, în noua redacție a Codului Electoral, ziua de vot începe la ora 8:00 și se termină la ora 20:00, față de 7:00 și 21:00 cât este acum. 

Unul din argumente referitoare la micsorarea orelor de vot a fost dat de către socialistul Vlad Bătrîncea. 

„Sunt sute de cazuri când oamenii la unele secții de votare, membrii ai comisiilor, nu rezistă fizic. Leșină. Sunt cazuri când poliția caută să semneze procesul verbal de aceea că omul fizic nu a rezistat, s-a dus acasă.”, a zis acesta.

Grija socialistului față de funcționarii electorali a fost imediat taxată de către deputații din opoziție. „Odată în patru ani vă pătrunde această grijă față de cei care leșină. Asta e o minciună, colega, în stilul vostru al propagandei”, a spus deputatul PAS, Igor Grosu. 

Cât de reală este restricționarea votului?

Declarațiile președintelui, puse în contextul inițiativei PSRM, au stârnit mai multe semne de întrebare și în rândurile experților din domeniul electoral. Întrebat de Europa Liberă de declarația lui Dodon cu privire la secțiile de vot de peste hotare, expertul Pavel Postică, director al ONG-ului Promo-Lex, care are o tradiție bogată în ceea ce privește monitorizarea procesului electoral, spune că „ar fi imposibil”. 

„Orice stat al lumii nu poate interzice desfășurarea procesului electoral în incinta ambasadelor și consulatelor. Poate la secțiile suplimentare să fie unele restricții, interdicții sau limitări. Dar cel puțin în sediul misiunilor diplomatice, votul în străinătate cu siguranță va fi și trebuie să fie pus în aplicare. Tocmai de asta, în condiții de pandemie, este necesar de examinat posibilitatea desfășurării scrutinului pe parcursul mai multor zile”, a spus acesta. 

Votul pe mai multe zile, mai ales în contextul pandemiei este o propunere cu care este de acord și expertul Watchdog.md, Valeriu Pașa. 

Cum au organizat alții votul în pandemie? 

„În Polonia de exemplu, s-a votat practic doar prin poștă la alegerile care au fost zilele trecute (prezidențiale, turul II n.r.). Doar unele țări care au permis, gen Croația s-au deschis secții de vot. Tot a depins în funcție de ce a dat țara respectivă. Asta în primul rând. În al doilea rând, nici autoritățile poloneze nu au prea vrut să asigure dreptul la vot al cetățenilor din diaspora, tot de frica faptului că cel de la guvernare s-a temut să nu piardă fotoliul dacă era mai permisiv cu votul diasporei. Cam asta ar fi situația și la noi”, a spus Valeriu Pașa. 

Alegerile poloneze urmau să aibă loc în luna mai a acestui an, dar au fost amânate pentru luna iulie 2020. Opoziția poloneză în general a cerut a cerut amânarea alegerilor până în 2021. A existat și inițiativa de a organiza votul integral prin poștă, însă această prevedere cădea sub incidența unei decizii anterioare a Curții Constituționale care interzicea schimbările la legislația electorală cu mai puțin de 6 luni înainte de scrutin. 

Pe timp de pandemie și în Statele Unite anumite alegeri în interiorul partidelor au fost organizate prin corespondență. Votul prin corespondență este practicat în mai multe state, dar recent a ajuns ținta atacurilor președintelui Donald Trump, care spune că „se recoltează voturi pentru democrați”, atunci când unii activiști merg la alegători pentru a-i încuraja să voteze. 

La alegerile prezidențiale din 2016, de exemplu, în unele state precum California, aproape 90% din alegători au votat prin poștă. În statul Washington și Oregon, toate alegerile au fost organizate pe bază de vot prin corespondență în 2016. 

Mai multe zile de vot? 

În România recent Camera Deputaților a adoptat un proiect care prevede prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică – pentru românii din diaspora. Vineri se votează între orele locale 12–21, iar sâmbătă și duminică între orele 7–21. De asemenea, românii din străinătate care se află la rând sau în secția de votare la ora 21, când se închid secțiile, pot să voteze până la maximum ora 23:59. 

În Macedonia, care urmează să aibă alegeri pe 15 iulie 2020, în mijlocul pandemiei, procesul de vot se va desfășura doar cu „respectarea procedurilor stricte” referitoare la pandemie. Cetățenilor din grupurile de risc și celor infectați cu COVID-19 li se va permite să voteze și pe 13 și 14 iulie. Alegerile peste hotare se desfășoară timp de trei zile, în raza secțiilor de vot deschise în cadrul ambasadelor. 

Experiența de organizare a alegerilor în Pandemie poate fi preluată chiar și din Rusia. Timp de 5 zile, de pe 25 iunie până pe 1 iulie rușii s-au putut deplasa la secțiile de vot, pentru a vota în cadrul unui referendum de modificare a Constituției care îi dădea posibilitate lui Putin să candideze la alte două mandate de președinte, după 2024. Alegătorilor li se măsura temperatura la intrarea în secția de vot, iar muncitorilor din secțiile de vot li se dădea echipament de protecție și se încuraja distanțarea socială. 

Chiar dacă rezultatele au fost puse la îndoială, chiar și această experiență ar putea fi luată drept exemplu de către autoritățile noastre, dacă ceea ce își doresc cu adevărat este să asigure dreptul propriilor cetățeni la vot. 

Cum funcționează votul prin corespondență în România

România, care s-a confruntat cu aceleași probleme ca și Republica Moldova în ceea ce privește organizarea alegerilor în diasporă (de exemplu aglomerări la secțiile de vot), a implementat la alegerile prezidențiale din 2019 votul prin corespondență. Pentru prima oară la acest serviciu s-au înregistrat doar de 41 de mii de persoane, asta în timp ce sursele neoficiale spun că peste hotarele țării locuiesc 3,6 milioane de români (inclusiv cetățeni ai R. Moldova). 

La alegerile prezidențiale din România, care au avut loc pe 10 și 25 noiembrie, procedura a început încă de pe parcursul anului 2019. Astfel, până pe 15 septembrie românii s-au putut înregistra pe un site creat de organele electorale de la București (în prezent este deschisă procedura cu privire la votul românilor din străinătate privind alegerea senatului și a camerei deputaților din 2020, asta deși o dată încă nu a fost stabilită). Tradițional însă, acest deadline final de înregistrare nu trebuie să treacă de mai mult de 15 zile înainte de începerea perioadei electorale. 

Alegătorul completează formularul ce conține mai multe date personale, iar după o confirmare vor primi prin poștă următoarele materiale: 

 • două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin, prevăzute cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea, în care sunt introduse plicul interior și certificatul de alegător;
 • două plicuri interioare și două autocolante, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal documentele 
 • două buletine de vot, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.
 • Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până la 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul.

De asemenea, pentru diaspora, statul Român a permis organizarea a mai multor zile de vot (vineri, sâmbătă și duminică) dar și deschiderea a mai multor secții peste hotare. 

Citește mai departe

Social

13 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 57 cazuri noi de infectare și șapte decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

57 cazuri noi de infectare și șapte decese

57 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 2 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 551 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 439 cazuri, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În total, până la ziua de astăzi, s-au tratat 12 793 persoane.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Cea mai tânără vicitimă avea 40 de ani, cea mai în vârstă – 75 de ani. Bilanțul deceselor a urcat la 649.

Ministerul Educaţiei a propus şapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021

Ministerul Educaţiei a propus pentru consultări publice şapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021. Ministrul Igor Șarov a precizat că soluţiile sunt diferite pentru fiecare şcoală, iar fiecare instituţie de învăţământ va lua deciziile corespunzătoare. Modelul 1 presupune – prezența fizică a tuturor elevilor, cu respectarea măsurilor de prevenire COVID-19. Lecțiile vor dura câte 30 de minute, pauzele vor fi mai mari, vor fi  create mai multe intrări și ieșiri în școală; modelul  2 – învățământul în 2 schimburi. Clasele primare și cele gimnaziale vor avea prioritate pentru primul schimb; modelul 3 –  învăţarea combinată.  Va avea loc împărțirea în zile de prezență și în comunicare la distanță.De ex, luni, miercuri și vineri – prezența claselor primare. Clasele gimnaziale: marți, joi și sâmbătă – prezența la școală, restul -online; modelul 4 – învăţarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic, Aceasta presupune împărțirea clasei în 2 grupe;  modelul 5 – învăţarea alternantă, săptămânal. Elevii din clasă vor fi împărțiți în jumătate. Astfel, o săptămână vor studia de la distanță, apoi o săptămână în sălile de clasă.  modelul 6 – învăţarea la distanţă de tip online şi modelul 7 – învăţarea mixtă, care presupune îmbinarea a 2 sau mai multe modele propuse mai sus.

Cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria

Ambasada Republicii Moldova la Budapesta a informat despre modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Ungariei. Noile măsuri vizează clasificarea statelor de proveniență a resortisanților pe trei categorii – roșu, galben şi verde şi limitarea, în consecință, a trecerii frontierei de către persoanele care sosesc din aceste țări, respectiv: zona verde – intrarea permisă fără restricții, zona galbenă – intrarea permisă cu restricții și zona roșie – intrare interzisă.

Potrivit informațiilor prezentate de autoritățile ungare, Republica Moldova a fost inclusă pe lista statelor roșii și, în consecință, cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria.  În categoria roșie au fost incluse următoarele țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, precum și alte țări din Asia, Africa şi America de Sud. Traficul de tranzit şi transportul de mărfuri fac excepție de la aceste reguli, precum şi deplasările oficiale, totodată, controlul sanitar poate avea loc şi în asemenea cazuri.

Premierul Chicu: Dacă ne ducem la Orheiland, în Italia nu ne ducem

Premierul Ion Chicu a declarat, după ședința dconducerii de vârf a țării, că restricțiile impuse de situația pandemică se vor menține atâta timp cât situația „nu revine sub control în Europa și la noi”. „Noi, ca societate, cetățeni, trebuie să manifestăm responsabilitate pentru că atâta timp cât noi nu vom respecta regulile, vom prefera să mergem în microbuze și autocare la Orheiland, calea în Ungaria și Italia nu poate fi deschisă… Dacă noi nu o să respectăm vom sta închiși în căsuța noastră. Putem să ne indignăm cât dorim, putem să blamăm Guvernul, putem să blamăm miniștrii, dar dacă nu respectăm, dacă ne ducem la Orheiland, în Italia nu ne ducem, asta trebuie să o înțelegem”, a menționat Chicu. Mai mult, premierul nu a exclus reintroducerea restricțiilor în domeniul HoReCa. „În Europa se introduc restricții, inclusiv HoReCa, inclusiv alte activități, din păcate va trebui să o facem și noi dacă ajungem în această situație”, a mai spus premierul.

458 cazuri de infectare și șapte decese

458 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sțmbătă și duminică în Republica Moldova. Dintre acestea 18 cazuri au fost confirmate în Transnistria. Toate cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 2814 teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 382 cazuri.

Din numărul total de cazuri din cele două zile, 31 sunt lucrători medicali. Până duminică, 12 667 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a șapte decese.  Astfel, bilanțul vitimelor răpuse de COVID-19 a ajuns la 642.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie5 ore în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

Social7 ore în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

Social13 ore în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

AlegeriO zi în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

OpiniiO zi în urmă

Viorica Ataman: „Turismul din Moldova nu-i tocmai child-friendly”

Viorica Ataman e una dintre cele mai bune cunoscătoare a destinațiillor autohtone, a colindat Republica Moldova în lung și în...

Social2 zile în urmă

13 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 57 cazuri noi de infectare și șapte decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică5 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031