Connect with us
"
"

Sănătate

LIVE TEXT / Încă 17 cazuri noi. Transportul public din Chișinău va fi restricționat în weekend

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 18:30

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, anunță despre restricționarea transportului public în weekend.

Ora 17:20

– Încă 17 cazuri noi de infectare cu coronavirus.

Ora 15:40

– Orașul Sângerei ar putea intra în carantină. O femeie recent revenită din Marea Britanie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Aceasta a contactat cu aprox. 21 de persoane până a fi internată. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Sângerei, în comun cu primarul orașului, Arcadie Covaliov.

– O doctoră care activează în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost confirmată pozitic cu noul coronavirus, ieri 19 martie. Deocamdată nu se cunoaște dacă această îmbolnăvire are legătură cu exercitarea obligațiunii de serviciu. Potrivit reprezentaților de la Ministerul Sănătății, starea femeii infectate este satisfăcătoare.

Ora 14:40

În câteva zile, Guvernul va dispune moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență și va suspenda controlul fiscal și financiar, privind calitatea produselor și serviciilor, parametrii tehnologici, cerințele specifice pentru genul de activitate desfășurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecție a muncii, transmite portalul Anticorupție.md.

Ora 13:10

Comisia Electorală Centrală amână alegerile locale din comuna Târnova și satul Nucăreni, care erau programate pentru 17 mai.

Ora 12:20

Ministerele și Cancelaria de stat vor avea program special pentru a nu se intersecta în transportul public cu cetățenii care lucrează în instituții private, persoanele neasigurate vor beneficia de servicii medicale gratuite împotriva COVID-19, iar unii agenți economici care au activitate de de comerț cu ridicata își pot relua activitatea.

Ora 12:00

Compania „Fly One” trebuie să achite o amendă în mărime de 50 de mii de lei pentru că a adus doi cetățeni ucraineni în Republica Moldova.

Ora 11:30

Corpul Păcii și-a evacuat ieri voluntarii care își fac serviciul pe teritoriul Republicii Moldova.

Ora 11:00

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a limitat accesul utilizatorilor la 52 de site-uri care distribuie falsuri. Administratorii acestora riscă să fie pedepsiți penal.

Ora 10:30

Unul dintre oamenii infectați cu COVID-19 este o polițistă de frontieră din Republica Moldova, care lucrează la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ora 9:30

Dintre cele 49 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19, 28 sunt de import (Italia, Anglia, Franța, Cehia, Elveția și Ucraina), iar 21 sunt persoane care s-au infectat în Republica Moldova (Chișinău, Soroca, Hâncești). Informațiile au fost făcute publice astăzi dimineața de către ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu.

Autoritățile au lansat o platformă online care prezintă situația de ultimă oră privind cazurile de Coronavirus (COVID-19) în țară. Aceasta va activa în regim non-stop și va putea fi ajustată la necesitate cu noi opțiuni și indicatori.

PE LUNG

Ora 18:30

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, anunță despre restricționarea transportului public în weekend.

Sâmbătă și duminică, autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie, de la ora 7:00 până la 10:00, după care va fi sistat. La ora 16:00 va fi reluat până la ora 19:30, după, iarăși va fi sistat.

Sâmbătă și duminică transportul public va fi restricționat.Astfel, autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie, de la ora 7:00 până la 10:00, după care va fi sistat.La ora 16:00 va fi reluat până la ora 19:30, după, iarăși va fi sistat.De luni, transportul public, va lucra în regim obișnuit.Aceste măsuri sunt luate pentru a evita îmbolnăvirile în masă cu COVID-19.Stați acasă și nu riscați cu sănătatea dumneavoastră, a celor apropiați și a celor din jur.

Geplaatst door Ion Ceban op Vrijdag 20 maart 2020

De luni, transportul public, va lucra în regim obișnuit. Aceste măsuri sunt luate pentru a evita îmbolnăvirile în masă cu COVID-19.

Ora 17:20

– Încă 17 cazuri noi de infectare cu coronavirus. 12 dintre ele sunt cu transmitere locală. 8 cazuri sunt din Chișinău, 1 – Hâncești, 1 – Ștefan Vodă, 2 – Sângerei.

5 cazuri sunt de import. Unul dintre cazuri este din Rusia, celelalte patru – din Ucraina. Cei patru cetățeni au fost în Ucraina, în excursie la mănăstire. În total, avem 66 de cazuri de infecție cu coronavirus. De asemenea, au fost făcute 90 de teste.

Igor Dodon a declarat că autoritățile sunt pregătite pentru creșterea numărului de cazuri. „Noi suntem în așteptare și înțelegem că ar putea fi câteva sute de cazuri în câteva săptămâni. Nu trebuie să ne relaxăm”.

Ora 15:40

– Orașul Sângerei ar putea intra în carantină, după ce o femeie de 59 de ani, revenită acasă pe 16 martie din Marea Britanie, a dat o petrecere cu ocazia zilei sale de naștere, înainte de a-i apărea simptomele. Autoritățile au identificat 21 de persoane cu care aceasta ar fi intrat în contact. Potrivit primarului orașului Arcadie Covaliov, citat de Deschide, femeia s-a simțit rău abia miercuri și a chemat ambulanța, fiind transportată la Chișinău.

„Sperăm să fie primul și ultimul caz în Sângerei. Rezultatul testelor pentru coronavirus a fost pozitiv. Noi am identificat cercul de persoane cu care a contactat pacienta. Este vorba despre 21 oameni.”

Două dintre persoanele cu care a intrat în contact femeia au fost, de asemenea, transportate la spital cu simptome de COVID-19. Deocamdată nu este clar dacă acestea au fost sau nu contaminate.

„Comisarul, președintele raionului mi-aU spus să nu ieșim din limita atribuțiilor, deoarece Comisia Națională pentru Sănătate Publică și Comisia pentru situații excepționale iau asemenea decizii. (…) Eu nu pot aștepta să mai avem cazuri, se știe ce înseamnă carantină! Voi mai apela o dată președintele Comisiei Situații Excepționale din raion pentru ca să-i spun acest lucru. Astăzi a fost adunare cu toți primarii. Eu sunt într-o dilemă, sincer vă spun. Eu apelez încă o dată, voi lua deja de unul singur această decizie de a institui carantină în localitate. Voi contacta Agenția Sănătate Publică pentru ca să putem face acest lucru. Mă adresez guvernului, președintelui, parlamentului, Comisia Situații Excepționale să-mi permită acest lucru!”, s-a adresat disperat primarul.

– O doctoră angajată în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus. Reprezentanții MSMPS au declarat că femeia a fost testată pozitiv ieri, 19 martie. Deocamdată nu se cunoaște dacă această îmbolnăvire are legătură cu exercitarea obligațiunii de serviciu. Potrivit reprezentaților de la minister, starea femeii infectate este satisfăcătoare.

Întrebați despre protecția medicilor, reprezentanții ministerului Sănătății au declarat pentru Ziarul de Gardă că toți lucrătorii medicali care tratează persoanele suspecte și confirmate pozitiv cu noul coronavirus dispun de echipamente standarde care sunt folosite și de medicii din alte țări. Totodată, angajaților instituțiilor medicale li se fac teste doar dacă prezintă simptome de infectare cu noul coronavirus.
Potrivit reprezentanților de la ministerul Sănătății, la momentul de față, în R. Moldova în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice activează 30. 103 cadre, atât medici cât și personal medical.

Ora 14:40

În câteva zile, Guvernul va dispune moratoriu asupra:

 • tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență
 • controlul fiscal și financiar, privind calitatea produselor și serviciilor, parametrii tehnologici, cerințele specifice pentru genul de activitate desfășurat,
 • controlul privind respectarea normelor de protecție a muncii,
 • obligativitatea efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019 pentru entitățile economice mijlocii și mari.

Mai mult, termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale, se va prelungi cu 30 de zile, iar începând cu 1 mai 2020, va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Aceste măsuri au ca scop susțină businessul mic și mijlociu pe perioada de criză legată de răspândirea noului coronavirus.

Ora 13:10

Comisia Electorală Centrală amână alegerile locale din comuna Târnova și satul Nucăreni, care erau programate pentru 17 mai. Decizia vine ca urmare a declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova și urmează a fi revizuită după încheierea acesteia.

Amintim că starea de urgență a fost declarată pentru perioada 17 martie – 15 mai 2020, iar decizia de organizarea a scrutinului – la începutul lunii februarie.

Ora 12:20

Premierul Ion Chicu a făcut publice deciziile luate în cadrul celei de-a doua ședință a Comisiei Situații Excepționale din 20 martie 2020, de la declararea stării de urgență au fost luate decizii:

 1. Ministerele, Cancelaria de Stat, alte unități subordonate Guvernului vor avea un grafic separat special de activitate. Începând cu luni, 23 martie, acestea își vor desfășura activitatea într-un regim de lucru special – de la 7:30 dimineața, până la ora 16:0, cu pauză de masă 12:00-12:30. Raționamentul acestei decizii este de a fluidiza traficul,. în special de pasageri în transportul public, astfel ca angajații din sectorul public să-l folosească într-un timp diferit de cel care-l folosește majoritatea populații, angajații din sectorul privat și alții.
 2. Este reluată și continuă activități de comerț cu ridicata a tuturor mărfurilor. Aceasta vizează bazele en-gros, comerțul online, serviciile de livrarea la domiciliu, agenții economici care livrează echipamente și execută lucrări.
 3. Persoanele care necesită tratament împotriva Coronavirusului, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, vor beneficia de acesta.

Ora 12:00

Odată cu reîntoarcerea cetățenilor moldoveni blocați în Egipt, compania aeriană „Fly One” a adus în Republica Moldova doi cetățeni ai Ucrainei, cu zborul charter din 18 martie. Activitatea companiei contravine prevederilor Hotărârii nr.7 din 13.03.2020 privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Astfel, „Fly One” va trebui să achite o amendă de 1000 de unități convenționale, ce constituie 50 000 lei.

Amintim că, din 17 martie curent, traficul aerian prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova a fost sistat pe 17 martie. Excepție fac unele zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, să-și evacueze cetățenii din zonele afectate de noul Coronavirus.

Tot din 17 martie, se interzice și intrarea cetățenilor străini în Republica Moldova. Excepție fac:

 • cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară,
 • conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor,
 • echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren,
 • membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor internațional și membrii de familie ale acestora.

Ora 11:30

Corpul Păcii (CP) și-a evacuat ieri voluntarii care își fac serviciul pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit anunțului, acțiunea este una temporară și a fost condiționată de numărul în creștere al restricțiilor de călătorie din întreaga lume, care afectează grav capacitatea CP de a transfera voluntarii în locurile de evacuare medicală.

„Corpul Păcii se angajează să readucă cât de curând voluntarii care își fac serviciul în Moldova. Personalul nostru va continua să colaboreze cu partenerii și comunitățile moldovenești pentru a se pregăti de revenirea voluntarilor cât mai curând posibil.”

Ora 11:00

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a limitat accesul utilizatorilor la 52 de site-uri care distribuie falsuri. Administratorii acestora riscă să fie pedepsiți penal.

„SIS constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”, se arată în decizia Serviciului.

Ora 10:30

Un polițist din Republica Moldova ar fi fost infectat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, în cadrul live-ului care poate fi urmărit mai jos:

Potrivit TV8, este vorba despre o polițistă de frontieră din Republica Moldova, care lucrează la Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta a fost testată pozitiv la COVID-19 și a fost transportată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pe data de 18 martie, când s-a simțit rău. Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, ceilalți colegi de-ai ei cu care a lucrat în ture sunt în prezent sub monitorizare.

Ora 9:30

– Starea celor 43 de persoane internate la „Toma Ciorbă”, variază. Șapte sunt în stare gravă, dar stabilă, 4 – satisfăcătoare, 32 – medie. Cei doi copii internați la Spitalul de Boli Infecțioase pentru copii au o evoluție medie a stării. Persoana internată la Spitalul Clinic Republican este în stare satisfăcătoare. În același timp, dintre cele trei persoane internate la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, ministra a spus că se află în stare gravă stabilă, dar și în stare medie.

– În ultimele 24h, Serviciul de asistență prespitalicească a avut 2319 chemări, dintre care a transportat 90 de pacienți cu suspecție de infectare (76 de maturi și 14 copii).

– „Guvernul are aprobat un plan de prevenire și de răspuns la COVID-19. Planul conține mai multe scenarii în care sunt implicate instituții medicale strategice, unde vor fi spitalizate persoanele. Dispunem de echipamente, medicamente destinate pentru persoanele suspecte, dar avem inclusiv și pentru cele deja infectate.” – Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

– „Noi aplicăm testele pentru toate cazurile, atât pentru cele suspecte, iar uneori de două ori, pentru a confirma că persoana nu este purtătoare de COVID-19. Noi aplicăm testele la toate etapele.” – Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

Merită menționat că Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a informat că R. Moldova dispune deocamdată de circa 1000 de teste. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime”, o transmisiune înregistrată. Acesta a vorbit și despre filtrele de verificare a persoanelor suspectate de infecție.

„Primul filtru sunt angajații poliției de frontieră. Primul caz de boală a fost depistat anume de ei. Al doilea filtru este urgența prespitalicească. Al treilea filtru este Spitalul de Boli infecțioase sau altul responsabil pentru spitalizarea pacientului. Și ultimul filtru este testul.”

Decizia a fost luată pentru a evita criza de teste, așa cum s-a întâmplat cu măștile. „În lume deja se vorbește despre o premisă a unui deficit de teste. Cu testele suntem deocamdată asigurați. La moment erau intacte 1.000 de teste. Am identificat o companie cu care suntem în dialog ca să importăm teste ca să nu avem acest deficit”, a declarat Furtună.

– Autoritățile au lansat o platformă online care prezintă situația de ultimă oră privind cazurile de Coronavirus (COVID-19) în țară. Aceasta va activa în regim non-stop și va putea fi ajustată la necesitate cu noi opțiuni și indicatori.

Platforma globală a fost adaptată pentru R. Moldova de către o companie locală la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu susținerea UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova.

În R. Moldova platforma va monitoriza mai mulți indicatori, printre care: numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 confirmate și suspecte, numărul deceselor, numărul persoanelor recuperate. Datele sunt dezagregate după vârstă, sex, proveniență geografică, timpul înregistrării cazului (ziua/luna), inclusiv cazurile confirmate în rândul femeilor însărcinate, ceea ce permite înțelegerea detaliată a situației.

Social

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

Publicat

pe

De către

PE SCURT

26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu vânzări de peste și animale vii și tot atâția sunt de părere că virusul a fost elaborat într-un laborator militar. 83 % dintre cetățeni susțin că se simt mai în siguranţă în Moldova decât în multe alte locuri din lume, iar mai mult de jumătate consideră că măsurile luate de autorităţile Republicii Moldova pentru prevenirea răspândirii coronavirusului sunt potrivite.

Totodată, 61 la sută dintre moldoveni spun că vor fi afectați mult și foarte mult din punct de vedere economic de situaţia actuală provocată de coronavirus. Date în acest sens arată un sondaj pe tema percepției COVID-19 printre moldoveni, realizat de compania IMAS și care a fost prezentat astăzi publicului.

PE LUNG

Cercetarea arată că, pe lângă sursa primară a infecției, părerea moldovenilor este împărțită și la capitolul cauzele răspândirii coronavirusului. 34 la sută spun că răspândirea virusului are loc din cauze strict medicale, iar 44% că răspândirea virusului este un act intenţionat, controlat de o putere politică/militară. 

La întrebarea„Cât de des aţi întâlnit în această perioadă știri false despre coronavirus?” 36 la sută din cetățenii noștri au răspuns că aproape în fiecare zi, iar 18% că cel puţin o dată pe săptămână. Știrile false, potrivit respondenților, au fost întâlnite cel mai des pe site-uri de știri (Internet) și rețelele de socializare.Totodată, 98 la sută din cei chestionați au spus că cunosc despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja de coronavirus. 87% au menționat spălatul pe mâini/dezinfecţia mâinilor, 50 despre autoizolare/carantină la domiciliu în cazul unor suspiciuni de boală. Doar 13% au spus însă despre evitarea atingerilor cu mâna în zona feţei și 7% despre sesizarea autorităţilor, a medicului de familie în cazul unor suspiciuni de boală

Legat de situaţia generată de epidemia de coronavirus, în Republica Moldova, 32 la sută din cei chestionați au spus că s-a acţionat la fel ca în alte ţări, 42% – că s-a acţionat mai bine ca în alte ţări, iar 18 % că s-a acţionat mai rău ca în alte ţări.  

Mai mult de jumătate dintre respondenți s-au arătat îngrijorați de faptul că acest virus s-ar putea răspândi masiv în ţara noastră. 35 la sută au spus că îi îngrijorează mult acest fapt, iar 47% – foarte mult.

La întrebarea „În ce măsură consideraţi că autorităţile Republicii Moldova fac tot ceea ce trebuie pentru a preveni răspândirea virusului la nivel naţional?” 43 la sută din cei chestionați au spus că în mare măsură, iar 11% în foarte mare măsură. 80 la sută dintre moldoveni consideră că este un lucru bun că Igor Dodon a declarat epidemia de coronavirus subiect de securitate naţională. 

Cât privește evoluţia evenimentelor în Republica Moldova, 22% dintre cei chestionați consideră că vor fi tot mai multe persoane infectate, iar sistemul medical nu va face faţă, 24%- că numărul de îmbolnăviri va crește, dar în proporţii la care sistemul medical poate face faţă. Totodată, 44 la sută au spus că bolnavii vor fi trataţi, iar răspândirea virusului va fi oprită în următoarele săptămâni/luni.

La întrebarea „Cât de mult sau puţin vă afectează din punct de vedere economic situaţia actuală provocată de coronavirus?”, 30 la sută dintre moldoveni au răspuns că mult, iar 31% că foarte mult.

Mai mult, întrebați cum cred că se vor descurca gospodăria lor. cu cheltuielile pentru mâncare dacă situaţia actuală se va prelungi,  39% din cei chestionați au spus că se vor descurca foarte greu/nu le va ajunge pentru strictul necesar, iar 42% că își vor permite strictul necesar de la o lună la alta.

La întrebarea „Dacă situaţia actuală se va prelungi, cum credeţi că se va descurca gospodăria dvs. cu cheltuielile pentru servicii comunale?” 43 au spus că se vor descurca foarte greu, iar  41% că se vor descurca greu de la o luna la alta.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 31 martie-8 aprilie pe un eșantion 1020 respondenți. Marja de eroare este  ±3.1%. 

Până astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate 1174 cazuri de COVID-19, 50 de persoane s-au tratat, iar 28 de persoane au decedat. 

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289.

Ora 16:45: 87 milioane de euro va oferi Uniunea Europeană Republicii Moldova, pentru a putea depăși această situație de criză.

Ora 16:34: Încă o persoană a decedat. Este vorba despre o femeie din Soroca.

Ora 15:49: Transportul public din Chișinău și Bălți va fi sistat în acest weekend.

Ora 14:22: Formele ușoare de COVID-19 vor fi tratate la domiciliu. Vor fi spitalizați doar copiii, femeile însărcinate și persoanele în etate sau cele care suferă de mai multe boli cronice.

Ora 13:09: 61% din oameni susțin că această perioadă i-a afectat sau îi afectează foarte mult pe plan economic, arată datele noului sondaj IMAS.

Ora 13:00: 31 de funcționați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt infectați cu COVID-19.

Ora 12:34: 2434 de oameni au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 1 180 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală pentru acest an.

Ora 11:50: Agenții economici sunt îndemnați să își vândă produsele online, iar fermierii pot vinde fructe, legume și semințe în fiecare zi, de la ora 6:00 până la 16:00, respectând toate măsurile de protecție și deținând actele necesare.

Ora 11:12: Mai mulți agenți economici au mărit prețurile la produsele alimentare și farmaceutice în timpul pandemiei.

Ora 10:59: Toate centrele comunitare de sănătate mintală din țară oferă suport psiho-emoțional la distanță.

Ora 10:42: 317 de angajați ai sistemului medical sunt infectați cu COVID-19. Cei mai mulți sunt din Soroca, Ștefan Vodă și Glodeni.

Ora 10:33: Întreprinderea „Floarea-soarelui” din Bălți își va suspenda activitatea după ce patru angajați sunt testați pozitiv cu COVID-19. Toți angajații întreprinderii se vor autoizola la domiciliu pentru 14 zile.

Ora 10:01: Autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Ora 09:42: Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat în această noapte. 

Ora 09:29: 1174 de cazuri de infectare cu COVID-19 sunt înregistrate în Republica Moldova. Centrul de triere de la Moldexpo își începe de astăz activitatea, iar în satul Talmaza, r. Ștefan Vodă, va fi instituit regimul de carantină.

PE LUNG

UPDATE 17:07

Au mai fost confirmate alte 115 cazuri de COVID-19 dintre care 3 sunt de import, iar alte 112 cu transmitere locală. Astfel, în total, în Republica Moldova sunt înregistrate 1289 de cazuri.

Patru localități sunt în regim de carantină. „În Ștefan Vodă continuă să fie situația alarmantă și de aceea, vom veni și acolo, ca și în Soroca, cu măsuri mult mai stricte”, a declarat premierul Ion Chicu. Totodată, Chicu a anunțat că tot astăzi, Curtea Constituțională a suspendat proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. El a menționat că din cauza acestei decizii a Curții nu vor fi aplicate unele acțiuni de susținere a unor șomeri și a unor agenți economici. Cu toate acestea, el a aruncat toată vina pe partidele de opoziție, fără a menționa de ce aceștia au depus plângerea la CC.

„Cu o reacție mai clară vom veni pe căi oficiale, după ce citim și facem cunoștință cu documentul, dar sunt sigur că Parlamentul poate vota unanim măcar mâine măsuri și mai bune de salvare a economiei și asistență pentru cetățeni. Nu vom ridica mâna pentru scheme de contrabandă cu duty free, scheme cu zăcăminte minerale și alte subiecte extrem de dubioase din asumare, care nu au nici o treabă cu gestiunea crizei. Despre ele nici Chicu, nici Dodon nu au prea povestit”, a scris pe o rețea de socializare deputatul Dumitru Alaiba.

Amintim că după ce Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege, acesta a fost invitat la ședința Parlamentului unde să vorbească despre aceste acțiuni și să răspundă la întrebările deputaților. Cu toate acestea, la ședință au lipsit deputații majorității parlamentare: PSRM și PDM, precum și deputații Partidului ȘOR. În acest sens, ședința a fost închisă, fără să înceapă, din lipsă de cvorum. Opoziția a declarat că acest lucru s-a făcut intenționat, pentru că potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare. Cu toate acestea, deputații din opoziție au declarat că sub paravanul acestei asumări de răspundere a Guvernului sunt unele decizii care nu au nicio legătură cu starea de urgență. Deputații PAS au declarat că unele decizii vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul guvernării. „Nu înțelegem acele scutiri pe care le oferă Guvernul la unele magazine Duty Free de la intrare, de ce industria tabaco beneficiază de unele facilități în această situație, cum acele modificări de taxe la unele resurse minerale contribuie la stoparea pandemiei”, au declarat ei.

Și deputații de Platforma DA au menționat că „este un vinegret, făcut artificial, special, pentru a slăbi Parlamentul și pentru a ascunde niște interese meschine care nu au legătură cu această stare de urgență”.

Deputații Pro Moldova au declarat că 90% din acest proiect de lege prevede promovarea unor scheme: de duty-free, promovarea vânzării țigărilor, elemente legate de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele. Mai mult, multe prevederi ale acestui proiect de lege intră în vigoare de la 1 iulie 2020 până la sfârșitul anului.

UPDATE 16:45

Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova 87 de milioane de euro, pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

UPDATE 16:34

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. Este vorba despre o femeie, de 53 ani, din Soroca. Aceasta a fost internată pe data de 4 aprilie, în stare gravă, la Spitalul Clinic Republican. În prezent, sunt înregistrate 29 de decese.

UPDATE 15:49

Sâmbătă și duminică, transportul public din Chișinău și Bălți va fi sistat. Decizia fost luată de către Comisia națională pentru situații excepționale. Totodată, a fost prelungit termenul de sistare a activității taxatorilor în transportul public de pasageri până în data de 24 aprilie 2020. La fel, este interzis persoanelor în vârstă de peste 63 ani, aflarea în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia:
– deplasărilor în interese de serviciu
– deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare
– deplasarea pentru asistenţă medicală, ce nu poate fi amânată
– deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate

Se vor admite deplasările în afara domiciliului a persoanelor în vârstă de peste 63 ani, cu excepția celor în interes de serviciu, doar în intervalul orar 09.00 -13.00.

UPDATE 14:22

Începând de mâine, formele ușoare de COVID-19 vor fi tratate la domiciliu. Oamenii vor fi ghidați și supravegheați telefonic de către medicii de familie. Asta doar dacă persoanele infectate nu suferă de alte boli cronice, cum ar fi: diabetul zaharat, maladii oncologice, probleme ale aparatului respirator. De asemenea, cei care se vor trata la domiciliu vor primi o fișă de monitorizare și un film în care li se va explica cum trebuie să-și măsoare corect temperatura, frecvența respirației.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, a anunțat că mâine va fi deschis centrul de triaj de la Moldexpo și vor fi intensificate testările de laborator și făcute pe mai multe platforme. Astfel, testele vor fi realizate nu doar în mun. Chișinău, dar și în Bălți și Cahul.

UPDATE 13:09

8 din 10 oameni spun că sunt afectați de știrile false, chiar și în această perioadă de pandemie. Respondenții unui sondaj realizat de IMAS spun că au crezut într-u moment dat în știrile false, după care au aflat că e o minciună. Sondajul arată că doar 9% dintre oameni sunt responsabili cu privire la răspândirea COVID-19. De asemenea, potrivit autorilor sondajului, 61% din respondenți susțin că această perioadă i-a afectat foarte mult pe plan economic.

UPDATE 13:00

31 de funcționați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt infectați cu COVID-19. Este vorba despre 7 angajați IGSU, 8 angajați IGP și 16 angajați IGPF.

UPDATE 12:34

2434 de oameni au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 396 traversări persoane, dintre care 764 treceri la frontiera moldo-română, 399 treceri la frontiera cu Ucraina și 233 treceri a frontierei aeriene (rute charter), anunță Poliția de Frontieră. 1 180 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală. Trei călători aveau febră mare și au fost preluați de medici. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a unei rute charter din Germania, fiind înregistrați 233 de pasageri moldoveni.

UPDATE 11:50

Agenții economici sunt încurajați să își vândă produsele online, iar taxele pentru magazinele online vor fi suspendate pentru perioada stării de urgență. De asemenea, zilnic, între orele 06:00-14:00, se permite comerțul ambulant gospodăriilor țărănești (de fermier), cu produse agricole vegetale de producție proprie, material săditor, semincer, (din remorcă sau automagazin), în baza schemelor de amplasare emise de preturile de sector, sau primăriile din suburbiile mun. Chișinău, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru combaterea răspândirii infecției COVID-19, cu o distanță de minimum 3m între unitățile comerciale. Totodată, se permite, zilnic între orele 06:00-17:00, desfășurarea comerțului angro cu produse agricole vegetale, material săditor, semincer de producție proprie și animale domestice, pe teritoriul amenajat din str. Cărbunari, 9, aflat în gestiunea economică a ÎM „Piața Centrală”, cu condiția respectării normelor pentru combaterea răspândirii infecției COVID -19 (minimum 3m, distantă între unitățile comerciale).

UPDATE 11:12

Reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat anunță că timp de o săptămână au găsit 25 de cazuri de scumpiri cu până la 12% ale produselor alimentare cum ar fi: pâine, lapte, hrișcă, orez, făină de grâu, fulgi de ovăz și cu o depășire cu 25 % la produsele farmaceutice (dezinfectanți). Acești agenți economici urmează să fie amendați.

UPDATE 10:59

Toate centrele comunitare de sănătate mintală din țară oferă suport psiho-emoțional la distanță în această perioadă de pandemie.
Aici găsiți lista cu aceste centre și datele de contact. 

UPDATE 10:42

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că din cei 317 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate86 sunt medici, 108 asistenţi medicali, 24 de felceri, un paramedic, șase farmacişti și 92 de persoane din personalul auxiliar. Cei mai mulți fiind angajații spitalului raional și asistenței medicale urgente din Soroca-96, Ștefan Vodă-46, Glodeni-20. 16 cazuri de infectare au fost confirmate rândul angajaților Spitalului Clinic Republican, iar 9 din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie.

De asemenea, Ministerul anunță că dintre cele 1174 de cazuri înregistrate în Moldova, 1058  sunt cu transmitere locală și 116 cazuri de import. În  regiunea transnistreană sunt înregistrate 69 de cazuri confirmate cu noul coronavirus.

În acest moment, 128 de persoane se află în stare de sănătate gravă. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate alte șapte persoane, astfel, în total sunt 50 de persoane tratate, iar alte 28 au decedat.

UPDATE 10:33

Întreprinderea „Floarea-soarelui” din Bălți își va suspenda activitatea. Această decizie a fost luată de către Comisia pentru situații excepționale a municipiului Bălți, după ce s-a confirmat infectarea a patru angajați ai întreprinderii. Astfel, toți angajații Societății pe Acțiuni „Floarea Soarelui” se vor plasa în regim de autoizolare la domiciliu de la 9 aprilie până la 22 aprilie cu excepția personalului care asigură paza întreprinderii.

UPDATE 10:01

Autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu care spune că lotul de echipamente care urma să ajungă în Moldova a „dispărut” pe drum.

UPDATE 09:42

Un bărbat de 79 de ani, din Orhei, a decedat în această noapte. Acesta a fost transferat la 8 aprilie în stare gravă la Spitalul Clinic Republican. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 28 de decese.

UPDATE 09:29

În Republica Moldova sunt înregistrate 1174 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 317 sunt cazuri de infectare a personalului medical.

Ieri, 8 aprilie, au fost înregistrate trei decese: un bărbat din r. Soroca în vârstă de 80 de ani, un bărbat din r. Glodeni în vârstă de 80 de ani și un bărbat din Tiraspol de 66 de ani. Toți sufereau și de alte boli grave. Până în prezent, 27 persoane au decedat, iar 43 persoane au fost tratate de infecție.  Tot ieri, Comisia pentru situații excepționale a decis instituirea regimului de carantină în satul Talmaza, din raionul Ștefan-Vodă, după ce 29 de locuitori au fost diagnosticați cu COVID-19. Astfel, începând cu data de 9 aprilie, ora 8:00, în satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă vor fi impuse restricțiile de circulație aferente acestui regim.

Citește mai departe

Cultură

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup pe Facebook pentru a facilita accesul la servicii de prim ajutor psihologic, oferite în mod voluntar de către profesioniștii din domeniul psihologiei. Aceștia au fost încurajați să-și ofere timpul și resursele întru susținerea membrilor societății care au nevoie acum de ajutorul psihologilor și psihoterapeuților.

Astfel, a fost creat un Registru al voluntarilor de prim ajutor psihologic, în care sunt deja înregistrați deocamdată 146 de specialiști. Membrii comunității care au nevoie de servicii de prim ajutor sunt încurajați să consulte unul dintre ei.

PE LUNG

Lista voluntarilor se actualizează și o puteți vedea mai jos. Psihologii pot fi contactați la telefon, email sau rețele de socializare, în funcție de preferințele și posibilitățile celui/celei care solicită ajutor.

De altfel, cei care au nevoie de ajutor pot să urmărească informațiile publicate în PSYCOVID – Moldova – Grup de prim ajutor psihologic voluntar.

Inițiatoarea proiectului, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie ne-a răspuns la câteva întrebări în privința ajutorului pe care cei 150 de psihologi sunt deschiși să-l asigure tuturor care-l vor solicita:

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se adresează lumea?

Este dificil să vă răspund la această întrebare deoarece nu reușim centralizăm toate datele după o zi de muncă, dar presupun că fiecare psiholog are așa o evidență zilnică a cazurilor asistate. Colegul nostru, Andrei Eșanu a elaborat un formular în baza căruia fiecare psiholog poate face notițe pentru a avea o radiografie a situației, dar din lipsa de timp, formularul nu este completat de toți psihologii. Presupun că vom putea face evaluări a situației, atunci când va trece ceva timp de la lansarea serviciului nostru.

Solicitările cel mai frecvente sunt pentru probleme de anxietate, stări de neliniște, atacuri de panică și stări depresive; îngrijorări cu privire la bunăstarea financiară a familie, griji pentru hrana și alte produse necesare copiilor și bătrânilor; incertitudini legate de locul de muncă. Totodată, există și alt grup de solicitări, care deși nu par urgențe, dar totuși sunt în opinia mea, și mă refer aici la situații de conflicte acute între parteneri sau părinți și copii. Izolarea și problemele asociate cu aceasta (probleme financiare, organizarea procesului de învățământ, lucrul de acasă etc.) din păcate pot produce dinamici extrem de disfuncționale și chiar periculoase pentru viața și siguranța unor persoane.

Totodată, în ultima săptămână s-au atestat numeroase apeluri de la persoane care au sau au avut în preajmă o persoană confirmată pozitiv la COVID-19. în cazul lor, dincolo de îngrijorările legate de o eventuală contagiune și îmbolnăvirea posibilă, se mai adaugă și multe probleme emoționale determinate de imposibilitatea de a îngriji persoana bolnavă, necunoașterea stării acesteia, lipsa legăturii cu aceasta, dacă se află în spital, etc.

De asemenea, a crescut numărul solicitărilor de la persoane care au avut/ au un deces în familie sau printre apropiați. Și în așa caz, la fel, persoanele atestă o stare gravă de neliniște privind propria stare de sănătate, dar în mod deosebit, un mare disconfort legat de ritualul de înmormântare, care dincolo de aspectele religioase, permit celor îndoliați să traverseze mai ușor perioada de doliu. În cazul persoanele decedate în urma infecției cu temutul COVID-19, acest lucru fiind interzis, rudele sunt bulversate și acceptarea morții unei persoane dragi decurge în așa condiții mult mai dramatic comparativ cu alte situații de deces.

Deși au trecut deja două săptămâni de la lansarea Grupului, unii psihologi ne-au anunțat că au fost contactați în jur de 4-6 persoane pe zi, în timp ce alții nu au avut defel solicitări în baza Registrului voluntarilor. Probabil este din cauza procesului destul de greoi. Sunt, totuși, peste 145 de psihologi voluntari înscriși și presupun că este derutant pentru un/o potențial/ă beneficiar/ă să utilizeze această listă, cu multe date (specializarea, limba vorbită, orele disponibile). Colega noastră Ana Niculaeș a inițiat lucrul la un site menit să faciliteze acest proces, sper să fie disponibil curând.

Preocuparea noastră cea mai mare la moment este să ajungă lista voluntarilor la câți mai mulți oameni, și în deosebi, la cei fără conexiune la Internet, la grupurile expuse mai mult riscurilor de vulnerabilitate în această perioadă, adică potențialele victime ale violenței în familie, bătrânii, persoanele care locuiesc singure, copiii lăsați fără supraveghere, persoanele predispuse la adicții și comportamente auto-distructive, imigranți, șomeri, etc. În acest scop, am apelat la mai multe rețele locale de ONG-uri, APL, și sperăm ca oamenii vor suna și vor căuta suport emoțional, deoarece doar pe cont propriu, o durere trece mai greu și deseori, cu sechele.

Cine sunt cei care se adresează pentru ajutor? Femei, bărbați, copii, poate?

Din datele de care dispunem la moment, majoritatea celor care au apelat au fost femei, între 30- 49 ani și 50-59 ani, vorbitoare de română, care au solicitat asistența unui psiholog preponderent la telefon și prin Messenger. Avem câțiva psihologi care lucrează și în limba rusă și chiar psihologi vorbitori de rusă, așa că limba vorbită nu poate fi un impediment, în cazul serviciului nostru voluntar. Copii și adolescenți printre solicitanți avem mai puțin, dar cred că acest lucru se explică prin faptul că și Centrele pentru copii și tineri, ONG-urile de copii, direcțiile de învățământ din municipalitate, dar și raionale, au dezvoltat rețele similare de suport și aș vrea să cred că ei se adresează acolo, și nu își reprimă suferința emoțională.

Nota redacției: Vă rugăm să ajutați la distribuția listei psihologilor, dacă puteți. #stațiacasă

Cât durează acest ajutor? bănuiesc că nu este un curs clasic de consiliere. sunt voluntari care curează o anumită persoană

Serviciul de prim ajutor psihologic, într-adevăr, nu este nici psihoterapie, și nici consiliere, ci are ca scop major restabilirea echilibrului emoțional al beneficiarului și a funcționalității sale adaptative. În unele cazuri, acest lucru se poate întâmpla dintr-o singură sesiune, iar unele persoane au nevoie de mai multe ședințe pentru a se reduce durata și intensitatea reacțiilor sale dezadaptative. Deși pare că toți avem aceleași probleme la moment (izolarea, griji pentru bunăstarea financiară, îngrijorări privind sănătatea, lipsa încrederii), fiecare ne trăim suferința în felul său și tot așa, în mod individualizat, are loc și oferirea serviciului de prim ajutor psihologic. Este la fel ca și în situațiile de urgență medicală.

Ședințele de prim ajutor psihologic se desfășoară online sau telefonic, cu sau fără video, deja depinde de cadrul preferat de cei doi implicați în proces. Potențialii beneficiari iau legătura (telefonic sau prin orice mijloc online) cu un/o psiholog/ă din lista disponibilă și în caz că psihologul respectiv este disponibil în acel moment, are loc sesiunea de oferire a primului ajutor.

Totuși, pentru că majoritatea psihologilor în această perioadă își continua activitatea profesională de bază, se poate întâmpla ca primul/ prima contactat/ă să nu fie disponibil/ă exact atunci când beneficiarul are nevoie, și în așa caz, fie se stabilește un alt interval de timp în care specialist-ul/-a poate lucra cu beneficiar-ul/-a, fie acesta este încurajat să contacteze pe altcineva din listă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură15 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social16 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment17 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social21 de ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură22 de ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930