LIVE TEXT/ 122 cazuri noi de infectare. Zero cazuri noi în r. Ștefan Vodă

PE SCURT

Ora 17:20

  • Astăzi au fost realizate 598 teste, în urma cărora au fost depistate 122 cazuri de cazuri pozitive. Astfel, totalul numărul de infectări înregistrate în Republia Moldova ajunge la 1560 de cazuri.
  • Astăzi, în raionul Ștefan Vodă, unde 3 localități să află în carantină, nu a fost înregistrat niciun caz nou de infectare.
  • La ziua de astăzi, avem 75 de persoane tratate, 30 de decese cauzate de coronavirusul de tip nou și alte 1455 de cazuri active.
  • Amintim că astăzi și-a început activitatea Centrul de triere de la Moldexpo. Acolo au fost redirecționate 25 de persoane.
  • Astăzi, dintre cele 1400 de biserici de pe teritoriul Republicii Moldova, 323 dintre acestea au oficiat slujbe doar cu participarea preoților, iar două dintre ele inclusiv cu participarea credincioșilor. În cazul celor din urmă a intervenit poliția.

Ora 15:00

Un tânăr care activează în cadrul Asistenței Medicale de Urgență, Eugen Cebotari, cere ca angajații sistemului medical să fie dotați cu echipamentul necesar. Acesta declară că angajații Asistenței Medical de Urgență sunt dotați cu măști de protecție din bumbac, pe care sunt nevoiți să le poarte câte două odată.

La scurt timp după publicare acestei adresări pe pagina sa de Facebook, tânărul a șters-o. Deocamdată, ministra Sănătății nu a venit cu o reacție.

Ora 14:25

Femeia care a fugit din spitalul Sf. Arhanghel Mihail, în acestă dimineață, a revenit singură la spital. Potrivit primelor informații, motivul evadării acesteia ar fi fost condițiile din spital.

Ora 13:20

O femeie de 39 de ani infectată cu Covid-19 a fugit din spitalul din Chișinău unde era internată. Aceasta riscă să fie amendată cu până la 25 de mii de lei.

Ora 11:40

O femeie de 63 de ani din orașul Tiraspol a murit răpusă de noul tip de coronavirus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale confirmă decesul din regiunea transnistreană, menționând că detalii vor fi prezentate mai târziu.

Ora 10:50

Centrul COVID amenajat la sanatoriul „Constructorul” și Institutul Mamei și Copilului au rămas în această dimineață fără curent, după un incendiu la o stație electrică din sectorul Botanica. Suplimentar, aproximativ 40 de mii de consumatori din sectorul Botanica fără energie electrică.

Ora 10:20

În perioada 13 – 18 aprilie, pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să revină acasă, vor fi organizate șase zboruri charter din Roma, Amsterdam, Veneția, Paris, Londra și Berlin.

Ora 8:40

  • Dintre cele 1438 de cazuri de infecție Covid-19, doar 120 sunt de import.
  • În stare gravă sunt 153 de persoane.
  • Ieri au fost externate 19 persoane.

PE LUNG

Ora 15:00

Un tânăr care activează în cadrul Asistenței Medicale de Urgență, Eugen Cebotari, cere ca angajații sistemului medical să fie dotați cu echipamentul necesar. Acesta declară că angajații Asistenței Medical de Urgență sunt dotați cu măști de protecție din bumbac, pe care sunt nevoiți să le poarte câte două odată. Ochelarii de protecție care ar urma să fie aruncați după ce sunt utilizați, de fapt sunt reutilizați, asta după ce acești sunt dezinfectați. Sacoșele speciale în care urma să fie depozitat echipamentul deja utilizat au fost înlocuite cu pungi de gunoi.

„Înainte să afirmați că noi suntem singurii responsabili de faptul că ne infectăm, convingeți-vă că asigurați cadrele medicale cu un echipament decent pentru a lupta cu acest virus”, a declarat Eugen Cebotari în adresa ministrei Viorica Dumbrăveanu.

https://www.facebook.com/chisinau.fail/videos/702551647218117/?__xts__%5B0%5D=68.ARAsjOO-7vI22X8TeBXd01sx_TyGDKxthgskkW6UOMZV1a95Ilx8FjPiFO8HKPFX7_TMMhqGaeolYTXzJjKnfbyCj5s52vRH9MDSFZZkfWzurczwaOaCRpKkbXDNPetGs-h80Cth6HYG6lxzueeFtTRmfnSvoaAc9xwkJBOGkp4Z1euO-D5J4-UiVbKdx09nFztgI7F4p5JIJx2DZLoDQEp065bZP7NH77EmFwj4RkjQ40Ep74R1Wr6XI228NeuNl3hTLob2htBYlj-EkzBj7VE7px4lHQ5vbyKNp35Vg7FH27i2kyPmXeEGLKpaOAzQR5J-uc_xti87_hURONstrGqTY9BV_KAIzF4&__tn__=H-R

La scurt timp după publicare acestei adresări pe pagina sa de Facebook, tânărul a șters-o.

Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a venit deocamdată cu o reacție.

Ora 13:20

O femeie de 39 de ani infectată cu Covid-19 a fugit din spitalul din Chișinău unde era internată. Poliția a fost alertată la ora 11:20 de către reprezentanții spitalului. Cazul a fost înregistrat, iar la moment se stabilesc toate circumstanțele care au determinat femeia să părăsească spitalul. Aceasta riscă să fie amendată cu până la 25 de mii de lei.

Ora 11:40

O femeie de 63 de ani din orașul Tiraspol a murit răpusă de noul tip de coronavirus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale confirmă decesul din regiunea transnistreană, menționând că detalii vor fi prezentate mai târziu.

Așa-zisele autorități de la Tiraspol anunță că femeia era internată la spitalul de boli infecțioase din Slobozia. Pacienta avea pneumonie bilaterală și suferea concomitent și de alte maladii. Potrivit acestora, în prezent, în spitalul din Slobozia se află la tratament 93 de persoane cu COVID-19. Șase pacienți sunt la reanimare, dintre care trei la respirație asistată. Până în prezent, din cele 30 decese asociate cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova, cinci sunt înregistrate în stânga Nistrului.

Ora 10:50

Centrul COVID amenajat la sanatoriul „Constructorul” și Institutul Mamei și Copilului au rămas în această dimineață fără curent, după un incendiu la o stație electrică din sectorul Botanica.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 06:43, iar pompierii au intervenit rapid, reușind să stingă incendiul spre ora 8:40. Compania „Premier Energy” a implicat mai mulți operatori ai serviciului dispecerat pentru realimentarea prin scheme de rezervă a consumatorilor afectați, iar cele două instituții medicale au fost realimentate cu curent electric deja la ora 08:00.

În prezent, se realizează lucrări de restabilire a echipamentului deteriorat pentru ca toți consumatorii afectați să fie reconectați la energia electrică.

Ora 10:20

În perioada 13 – 18 aprilie, vor fi organizate șase zboruri charter din Roma, Amsterdam, Veneția, Paris, Londra și Berlin.

13 aprilie – Roma, ora 13:10 – preț bilet 145 euro

14 aprilie – Amsterdam, ora 14:10 – preț bilet 154 de euro

15 aprilie – Veneția, ora 17:00 – preț bilet 129 euro

16 aprilie – Paris, ora 14:00 – preț bilet 203 euro

17, 18 aprilie – Londra și Berlin (orele nu a fost specificate)

Conform procedurii stabilite de către Comisia Situații Excepționale, de bilete pentru cursele menționate vor beneficia cetățenii Republicii Moldova care s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor. Prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea cetățenii din următoarele categorii: studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățenii aflați în dificultate.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova reiterează că, începând cu 29.03.2020, cetățenii pot să se înscrie pe listele de așteptare pentru cursele aeriene de repatriere accesând link-ul corespunzător pentru fiecare stat pe paginile online ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Moldovei.

Ora 8:40

Dintre cele 1438 de cazuri de infecție Covid-19, iar dintre acestea doar 120 sunt de import. Până la momentul actual au fost realizat 6839 de teste. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Chișinău – 463, Ștefan Vodă – 178, Soroca – 164, Glodeni – 57, Orhei – 50, Fălești – 48, Hâncești – 38, Cahul – 35, Ialoveni – 34, Căușeni, Taraclia – 15, Strășeni – 14, Criuleni – 13, Bălți – 11, Anenii Noi, Sângerei, Telenești – 10, Ungheni – 9, Călărași, Edineț – 8, Rezina – 7, Briceni, Cantemir, Comrat – 5, Râșcani – 3, Dondușeni, Florești, Leova, Nisporeni – 2, Cimișlia, Dubăsari, Șoldănești – 1. În stânga Nistrului sunt înregistrate 91 de cazuri de infecție Covid-19.

În stare gravă sunt 153 de persoane, 443 sunt în stare medie. Ceilalți sunt în stare satisfăcătoare. La moment, 12 persoane sunt la respirație asistată, 6 sunt la Spitalul Clinic Republican, 6 – la Institutul de Medicină urgentă.

În total tratate 75 de persoane. Ieri au fost externate 19 persoane.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare