LIVE TEXT/ 83 cazuri noi cu COVID-19. Bilanțul a ajuns la 3980 persoane infectate

Ora 17:00

Au fost înregistrate 83 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus

Pe parcursul zilei de astăzi au fost înregistrate 83 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, după procesarea a 801 probe de laborator. Toate cazurile de infectare sunt cu transmitere locală.

Distribuţia noilor cazuri de COVID-19 pe teritoriul ţării arată în felul următor: Chişinău – 18, Dubăsari – 10, Bălţi – 5, Sîngerei – 5, Cahul – 3, Căuşeni – 3, Ceadâr-Lunga – 3, Comrat – 2, Drochia – 2, Hânceşti – 2, Soroca – 2, Anenii Noi – 1, Călăraşi – 1 , Criuleni – 1, Edineţ – 1 , Făleşti – 1, Râşcani – 1, Străşeni – 1, Ungheni – 1, Transnistria – 20 cazuri noi de infecţie cu noul Coronavirus.

Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 3980 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 13 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 4, medici – 4.  Cei mai mulți lucrători medicali confirmați cu COVID-19, sunt din cadrul SCM „Sfînta Treime” – 4 cazuri.

Pâna la ziua de azi, 1272 persoane au fost tratate, iar 122 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 16:00

Purtatul măștii de protecție, obligatoriu în transportul public din Chișinău

De luni, transportul public revine la normal, iar taxatori la muncă. Din această zi, toți pasagerii vor fi obligați să poarte măști medicinale/confecționate manual sau materiale reutilizabile (fulare, eșarfe, alte articole vestimentare). 

O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, se reia comerțul cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri prin unitățile comerciale Excepție fac doar cele amplasate în piețe sau centre comerciale. Piețele nu se deschid, inclusiv cele auto.

De asemenea, unitățile de alimentație publică pot să reia activitatea comercială doar prin comercializarea produselor la pachet și regim de catering. Aici se includ și gheretele, unitățile care comercializează produse la geam.

„Solicit ca angajatorii să scoată la locul de muncă personalul strict necesar, iar cel care să muncească de acasă, să o facă”, a menționat edilul.

Ora 13:40

Alte trei decese din cauza COVID-19. Una dintre victime este un medic din Fălești

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor trei decese din cauza COVID-19.  Este vorba despre un bărbat din Bălți și o femeie din Cahul. Una dintre vicitime este un medic din Fălești.

Astfel, COVID-19 a răpus viața unui bărbat de 66 ani, din Bălți. Internat la data de 7 aprilie, în cadrul spitalului din Bălți. Comorbidități: Hipertensiune arterială, ictus cerebral, boală cronică renală. A decedat și o femeie de 49 ani, din Cahul. Internată  la data de 22 aprilie în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă. Diagnosticul final: Pneumonie interstițială polisegmentară bilaterală, evoluție gravă. Insuficiență respiratorie progresivă. Sindrom de detresă pulmonară. Șoc septic.

Ministerul a anunțat și despre trecerea în nefiinţă a medicului traumatolog Igor Cheptea, care a activat în cadrul spitalului raional Fălești, fiind confirmat cu infecția COVID-19. „Domnul Cheptea a fost un specialist valoros pentru întreg sistem medical. De-a lungul carierei sale a tratat mii de pacienți.  Exprimăm sincere condoleanţe familiei și colegilor”, se arată în mesajul instituției.

Numărul deceselor din cauza COVID-19 s-a ridicat la 122 de persoane.

Ora 13:15

COVID-19 în cifre în Republica Moldova

Perioada medie de incubație a noului coronavirus în Republica Moldova este 5-6 zile. Rata de contagiozitate este de 2,2  persoane.

Vârsta medie  a pacienților infectați este de de 47 ani. 58,4 la sută dintre persoanele infectate sunt femei.

Totodată, 58% dintre pacienți provin din mediul urban.

Din toate cele 3 897 de cazuri de coronavirus, doar 4 la sută de import.

Vârsta medie a persoanelor decedate din cauza COVID-19 este 66 de ani. 51 la sută dintre victime sunt bărbați.

58 la sută dintre persoanele decedate au avut două sau mai multe comorbidități.

În total sunt infectați 988 de lucrători medicali. Rata infectării ajustată la 1000 de funcții este de:

  • 25 la 1000 de medici
  • 19 la 1000 de asistenți medicali
  • 30 la 1000 de infirmieri

Datele au fost prezentate de mnistra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei conferințe de presă.

Ora 13:00

183 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Irlanda în Republica Moldova

Pe data de 1 mai 2020, 183 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Irlanda în Republica Moldova, cu cursa charter Dublin-Chișinău. Zborul charter a fost autorizat de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și operat de compania “WIZZ AIR”.

Lista pasagerilor a fost elaborată în conformitate cu prevederile Dispoziției a Comisiei pentru Situații Excepționale, fiind acordată prioritate studenților, persoanelor aflate la tratament medical și persoanelor aflate în dificultate extremă.

Ora 12:20

Elveția, OMS şi PNUD oferă suport de peste 580 mii dolari pentru combaterea COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului

Elveţia, Organizația Mondială a Sănătății şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare oferă suport pentru prevenirea şi controlul răspândirii noului coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului. Suportul Elveției în mărime de peste 580 000 de dolari va ajuta Republica Moldova în lupta sa contra epidemiei.

10 aparate mobile de ventilare artificială destinate unităților de terapie intensivă vor fi livrate Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale. Echipamentul a fost achiziționat de PNUD Moldova din fondurile acordate de Elveția.

Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să coordoneze şi să monitorizeze acțiunile de răspuns la COVID-19.

Sunt fortificate capacitățile instituțiilor de asistență medicală primară şi de îngrijire a mamei şi copilului de pe ambele maluri ale Nistrului în acțiunile de prevenire şi de control a epidemiei. Noul pachet de asistență include şi consolidarea serviciilor de consiliere psihologică pentru populație și lucrătorii medicali pe perioada epidemiei, precum şi după remisiune. OMS a elaborat algoritme și ghiduri de consiliere şi intervenție în probleme psiho-emoționale și de sănătate mintală, desfășurând instruiri on-line pentru psihologi şi personalul non-medical. În acest context, au fost create echipe de suport psihologic arondate instituțiilor medicale incluse în răspunsul la COVID-19.

Ora 11:00

Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 în R.Moldova este de 47 de ani

Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova este de 47 de ani. Preponderent, sunt afectate femeile, a anunțat astăzi la o conferință de presă ministra Sănătății, Muncii și protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. Totodată, cei mai mulți dintre pacienți sunt din mediul urban – 58%.

Ministra a mai spus că rata fatalității este de 3,1%. Vârsta medie a peroanelor decedate este de 66 de ani.  În 98% dintre cazuri, victimele sufereau de încă cel puțin o afecțiune , iar 58% – două sau mai multe comorbidități.

Până în prezent, au fost înregistrate 3 897 de cazuri de coronavirus, dintre care 1 272 au fost tratate. 119 persoane au murit.

400 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost repatriați din Marea Britanie și Federația Rusă

219 cetățeni moldoveni au fost repatriați ieri din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu cursa charter Londra-Chișinău. Tot ieri 180 de moldoveni au revenit acasă din Federația Rusă cu o cursă charter Moscova – Chișinău.

Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat că lista pasagerilor a fost elaborată în conformitate cu prevederile Dispoziției nr. 6 din 26 martie curent a Comisiei pentru Situații Excepționale, fiind acordată prioritate studenților, persoanelor aflate la tratament medical și persoanelor aflate în dificultate extremă.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie a menționat că va continuaă să examineze solicitările parvenite din partea cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile în Marea Britanie, pentru asigurarea repatrierii lor cu următoarele curse charter Londra-Chișinău, care vor avea loc la datele de 3, 9 și 16 mai.

În același timp, Ambasada R.Moldova din Federația Rusă a precizat că pentru data de 5 mai și respectiv 12 mai curent, sunt preconizate două rute charter Moscova-Chișinău.

Chișinău: transportul public municipal va fi sistat în perioada 01-03 mai

Vineri, sâmbătă și duminică ( 01-03 mai), transportul public municipal, troleibuze și autobuze, va fi sistat, a anunțat Primăria Chișinău. Măsura este aplicată în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în rândul locuitorilor capitalei.

Totodată, de luni, 04 mai, activitatea troleibuzelor și autobuzelor va fi reluată în regim obișnuit, pe durata întregii zile, cu prezența taxatorilor și achitarea biletului de călătorie.

De asemenea, pentru a reduce riscul epidemiologic de transmitere a infecției COVID-19, începând cu data de 4 mai , în mijloacele de transport în comun din municipiul Chișinău, devine obligatorie acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție de unică folosință sau reutilizabile (fulare, eșarfe sau alte articole vestimentare).

„Nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei de tragere la răspundere contravională și/sau penală a persoanelor vinovate”, a atenționat municipalitatea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.