LIVE TEXT/ +87 cazuri de COVID-19. 135 de persoane, diagnosticate prin telefon

PE SCURT

18:00

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

În ultimele zile au fost înregistrați peste trei mii de șomeri, numărul lor total fiind de 21 de mii.

14:20

În Glodeni activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

11:45

Primarul Chișinăului anunță despre un proiect în care vor fi monitorizați pacienții cu COVID-19 ce se tratează în carantină, acasă. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

10:45

Chicu a anunțat că măsurile din Legea nr. 56, declarată ieri neconstituțională, care nu pot fi votate de către Comisia Situații Excepționale, vor fi promovate repetat în Guvern. Iar dacă până la 26 aprilie nu depășim cifra de trei mii de cazuri de COVID-19, din ziua următoare vor fi reluate majoritatea activităților economice.

9:45

21% din totalul testelor făcute pentru depistarea infecției cu COVID-19 au fost pozitive. 17 persoane sunt conectate la respirația artificială și în stare gravă sunt 188 de persoane. Încă 27 de persoane au fost tratate.

  • 6 072 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt în autoizolare la domiciliu
  • În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205  au declarat că vor achita prima de asigurare medicală.
  • În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

PE LUNG

UPDATE. 18.00

1799 cazuri de COVID-19

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

Autoritățile au ținut să menționeze că în această listă vor fi incluse doar persoanele infectate cu COVID-19, testate în laborator, întrucât în această dimineață s-a anunțat despre 135 de persoane care se tratează acasă și cărora li s-a stabilit diagnoza prin telefon de către medicii de familie.

De asemenea, autoritățile au anunțat că în acest sfârșit de săptămână vor fi aduse din China 53 de tone de produse necesare pentru lupta cu COVID-19. Vor fi aduse peste 80 de mii de teste la COVID-19, peste 280 de mii de măști, peste 600 de mii de perechi de mănuși și peste 200 de mii de ecrane de protecție. Președintele Dodon a ținut să menționeze că această livrare este posibilă datorită unui avion pus la dispoziție gratis de Federația Rusă.

De asemenea, autoritățile au declarat că numărul de șomeri înregistrați în Republica Moldova sunt 21 de mii și că în ultimele zile au fost înregistrați 3 812 persoane. Ajutorul de șomaj promis de către autorități este de 2 775 de lei.

De asemenea, în primele 13 zile ale lunii aprilie au fost cumpărate 2 100 prime de asigurare medicală. Totuși, doar în ultimele 24 de ore au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

UPDATE. 14:40

3 posturi fixe în Glodeni

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, începând cu ziua de astăzi, 14 aprilie 2020, în orașul Glodeni este instituită starea de carantină.

Astfel, în localitate activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

Accesul în și din localitate este restricționat, iar locuitorii trebuie să respecte regimul de autoizolare la domiciliu și măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului.

La moment în regim de carantină se află orașul Ștefan Vodă, s. Carahasani, s. Talmaza, orașul Soroca și orașul Glodeni.

Menționăm că pentru nerespectarea normelor de protecție și măsurile de autoizolare, dar și pentru alte acțiuni interzise în perioada stării de urgență, Poliția Națională a documentat peste 800 de persoane fizice și juridice, agenți economici și transportatori.

În prezent, la evidența MAI sunt înregistrate 18 922 persoane aflate în autoizolare, zilnic peste 6000 de cetățeni sunt verificați la domiciliu, iar toate aceste acțiuni sunt realizate de peste 9 mii angajați ai Ministerului.

UPDATE. 11:45

Monitorizarea sănătății pacienților
cu COVID-19 se va face online

Monitorizarea stării de sănătate a pacienților care se află în autoizolare/carantină/tratament la domiciliu va fi realizată prin intermediul unui sistem online. Anunțul a fost făcut de către primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Platforma va permite medicilor de familie din capitală să aibă acces la un centru unic/instituțional unde vor fi colectate și introduse toate informațiile cu privire la persoanele care necesită monitorizare la domiciliu. Specialiștii vor putea urmări în timp real starea de sănătate a acestora. Persoanele vor introduce singuri datele cu privire la simptomele care le manifestă zilnic.

Soluția vine să rezolve problema colectării informațiilor cu privire la starea de sănătate a pacienților, datele fiind centralizate. Modulul va oferi posibilitatea medicilor să monitorizeze la distanță starea pacienților, iar în caz de urgență să fie redirecționați la instituțiile abilitate.

Persoanele care nu vor avea posibilitatea să completeze datele online, vor fi în continuare sunați de către medicii de familie. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

Este posibil ca imaginea să conţină: ecran

UPDATE. 10:45

Dacă până la 26 aprilie nu depășim 3 000 cazuri,
vor fi reluate majoritatea activităților economice

După ce ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 56 prin care Guvernul Chicu își asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, premierul Chicu a venit cu o replică. Acesta a declarat că Comisia Situații Excepționale a votat măsurile ce țin de suportul cetățenilor, iar celelalte măsuri incluse în lege, care nu pot fi aprobate de CSE, vor fi promovate repetat în guvern săptămâna aceasta.

Citește mai multe detalii: Legea prin care Guvernul Chicu își
asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, declarată neconstituțională

Printre ele:

– impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, care din 2013 este estorcată la aeroport de la fiecare cetățean. Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul;

– Diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA.

– Eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free. Gafa admisă în august 2019 a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine.

– Impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase – nu după valoarea indicată în acte. Aceasta va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe.

– Păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului. Apropos, această măsură a fost inclusă în lege la solicitarea mai multor asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români” .

Chicu a anunțat că Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, de unde vor fi redirecționate mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului.

Dacă în perioada de până la 26 aprilie nu depășim cifra de 3000 cazuri active, din 27 aprilie reluăm marea majoritate a activităților economice. Inclusiv – HORECA”, a declarat Chicu.

UPDATE. 9:45

17 persoane intubate

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că în total, au fost făcute
8 149 teste pentru COVID-19, în condiții de laborator, dintre care au fost confirmate 1 712, asta înseamnă că 21% dintre teste au fost pozitive. Dintre acestea, 123 sunt de import.  În această dimineață, a fost anunțat faptul că 135 se tratează acasă, numărul total ajungând la 1 847 cazuri de COVID-19.

Din totalul de 1 847 cazuri:

188 pacienți sunt în stare gravă, dintre care

17 pacienți sunt conectați la respirația artificială

488 pacienți sunt în stare medie

1001 pacienți sunt în stare satisfăcătoare, dintre care:

135 pacienți sunt tratați acasă

134 persoane tratate, în total

36 decese, în total.

În seara zilei de ieri a fost înregistrat un nou deces din cauza infecției COVID-19. Este vorba despre o femeie, 63 ani, din Ștefan Vodă. Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic Republican pe data de 3 aprilie, în stare gravă, având alte maladii cronice concomitente. Numărul deceselor ajungând la 36.

Ieri, după ce au fost investigate 273 de probe, s-au confirmat 50 de cazuri de infecție cu COVID-19, cifra celor infectați ajungând la 1 712.

Ministrul Voicu a raportat că angajații MAI au verificat 6 072 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu și au fost identificate 3 453 persoane care au avut contact cu COVID-19.

Peste 18 milioane de lei au fost donați
pentru lupta cu COVID-19

În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

Circa 13,5 milioane lei din donațiile persoanelor fizice și juridice, oferite pentru finanțarea cheltuielilor urgente legate de combaterea pandemiei de COVID-19, au fost transferate în Fondul de Intervenție al Guvernului.

Aproape 6 milioane de lei au fost alocați pentru achiziționarea a 51 428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

Au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205
au declarat că vor achita prima de asigurare medicală

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 231 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 420 traversări persoane, dintre care 711 treceri la frontiera moldo-română, 483 treceri la frontiera cu Ucraina și 226 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 493 traversări persoane;
PTF Otaci – 226 traversări persoane
PTF Aeroport Chișinău – 226 traversări persoane (rute charter);
PTF Tudora – 163 traversări persoane:
PTF Sculeni – 141 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 231 persoane și completate 1 420 fișe epidemiologice individuale.

La fel, au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului COVID-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Roma, fiind înregistrați 218 pasageri moldoveni.

Foto principală: China Daily, via Reuters

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare