LIVE TEXT/ +73 cazuri noi de COVID-19. Focar în AMU Râșcani unde 14 lucrători medicali sunt infectați

UPDATE. 17:50

102 decese

A fost înregistrat al 102 deces cauzat de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 59 ani din raionul Ștefan-Vodă. A fost internată în stare gravă la data de 24 aprilie, în cadrul spitalului raional Căușeni. Comorbidități: hipotiroidie. Obezitate gr.I.

UPDATE. 17:40

Două frigidere pentru lucrătorii
medicali și pacienții de la Căușeni

Problema frigiderului din cadrul Secției Boli Infecțioase a Spitalului Raional Căușeni a fost rezolvată, anunță jurnalista Renata Lupăcescu.

Potrivit ei, soția președintelului Raionului Căușeni, Corina Gorban directoare a companiei Testare Prim Auto” a livrat deja un frigider spitalului, iar Primăria orașului Căușeni, în colaborare cu diaspora, vor aduce și ei un refrigerator pentru acestă secție.

Renata Lupăcescu mai povestește că în ultima oră mai mulți agenți economici din Căușeni, inclusiv  companii caritabile din Chișinău erau în căutarea unui frigider potrivit pentru Secția de Boli infecțioase ale Spitalului Raional Căușeni.

Enlarge

colaj
Așa arată frigiderul vechi a secției.
Foto: Renata Lupăcescu

Citește mai jos despre frigiderul vechi a Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Raional Căușeni.

UPDATE. 17:30

„Relațiile bilaterale moldo-române
au la bază un fundament strategic”

Cercetătorul politic Dionis Cenușă a comentat asistența pe care o va oferi România Republicii Moldova cu prilejul celor zece ani de Parteneriat Strategic între București și Chișinău. Intrăm într-o fază nouă a narațiunii publice și politice, în care nu doar ajutorul UE, dar și cel venit din România, va fi contrapus asistenței acordate de Rusia și China”, a declarat expertul.

https://www.facebook.com/dionis.cenusa/posts/10157220210718133

UPDATE. 17:10

+73 cazuri noi de COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre alte 73 de cazuri noi de COVID-19. Dintre acestea, 31 cazuri sunt la Chișinău, 18 în Transnistria, 8 la Cahul, 4 la Taraclia, 3 la Strășeni, câte 2 cazuri la Căușeni și Bălți, câte un caz la Criuleni, Fălești, Râșcani, Sângerei, Ungheni.

Din numărul total de cazuri de infectare confirmate din această zi, 20 sunt în rândul lucrătorilor medicali: asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 8, felceri-5, medici– 2. Cei mai mulți lucrători medicali confirmați cu COVID-19 sunt din cadrul serviciului de Asistență Medicală Urgentă, sectorul Râșcani din Capitală unde sunt 14 cazuri de infecție cu COVID-19, devenind astfel un nou focar de coronavirus.

De asemenea, autoritățile au anunțat că ieri 816 lăcașe s-au abținut de la slujbele religioase, în 564 s-a desfășurat slujbe religioase. În cinci dintre ele au fost desfășurate slujbe religioase cu mai mult de 10 persoane. Potrivit premierului, aceste cinci biserici au încălcat regulile și a sugerat că preoții ar fi fost sancționați.

UPDATE. 16:10

Cum vor preleva medicii de familie probe la COVID-19

În scopul confirmării diagnosticului la persoanele cu suspecție la infecția COVID-19, încadrate în tratament la domiciliu (Ordinul 388), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat instrucțiunea privind testarea persoanelor la domiciliu, care nu întrunesc criteriile de spitalizare, practica fiind preluată din experienţa internaţională.

În acest sens, au fost create la nivel de Centre de Sănătate raionale/Centre ale Medicilor de Familie/Asociații Medicale Teritoriale, echipe mobile de prelevare a probelor biologice de la pacienții care întrunesc criteriile definiției de caz suspect COVID-19, încadrați în tratament la domiciliu, din teritoriul de deservire a raionului/sectorului din municipiu.

Echipele au fost instruite privind modul de prelevare a probelor biologice, în scopul evitării riscului contaminării în procesul de prelevare, utilizarea echipamentului de protecție, dar și transportarea probelor. Astfel de instruiri vor fi organizate periodic, pe tematici bine-ţintite.

În componența echipei mobile se includ cel puțin doi asistenți medicali, iar activitatea echipei mobile este coordonată de către un medic de familie/asistent medical principal.

Personalul care va colecta probele biologice la COVID-19 va utiliza echipament de protecție personală destinat pentru asigurarea îngrijirii directe a pacienților cu COVID-19, (Respirator N95 SAU FFP2 SAU FFP3 standard, ori echivalent; halat; mănuși; vizier SAU ochelari de protecție; șorț).

Mai multe informații despre testarea de laborator a paciențior încadrați în tratament la domiciliu, vedeți aici.

Totuși, nu este clar ce se întâmplă după prelevarea probelor. În Ordinul menționat, nu este scris ce se întâmplă ulterior cu aceste probe. De exemplu, specialiștii din Strășeni transportă probele la Chișinău.

UPDATE. 15:45

Au nevoie de frigider

Lucrătorii medicali din raionul Căușeni internați în secția de boli infecțioase ale Spitalului, roagă autoritățile publice locale, inclusiv cetățenii să îi ajute la procurarea unui frigider pentru păstrarea produselor alimentare a pacienților, transmite jurnalista Renata Lupăcescu.

UPDATE. 15:25

Sfaturi din penitenciar: cum să reziști în izolare

Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din cadrul Penitenciarului 9 Pruncul este destinată consumatorilor de droguri. Pe lângă lupta cu drogurile, deținuții studiază și se pregătesc pentru viața de după eliberare. Astăzi au venit cu sfaturi pentru cei care se află în carantină și îți spun cum să faci față izolării în timpul pandemiei.

Rezidenții cresc roșii, confecționează origami, studiază limba engleză, compun versuri sau învață să cânte la chitară. Alții citesc sau traduc și redactează texte.

„Și numaidecât îi ajut pe alții. Sunați pe cineva. Încurajați-i, susțineți-i, amuzați-i. Ajutându-i pe ceilalți ne ajutăm pe noi înșine și devenim un pic mai fericiți”, a menționat unul dintre rezidenții Comunității.

Rezidenții respectă măsurile de prevenție a infecției cu COVID-19 recomandate de către OMS. Își spală mâinile cu săpun cât mai des, își verifică temperatura cât mai des, strănută și tușesc în pliul cotului. De asemenea, ei spală riguros vesela și o dezinfectează de două ori pe săptămână, aerisesc încăpările cât mai des și dezinfectează suprafețele din cadrul Comunității de patru ori pe zi.

Moldova.org a scris anterior un reportaj despre cum funcționează Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din cadrul Penitenciarului 9 Pruncul și cum aceasta contribuie la combaterea recidivei în rândul deținuților.

Citește: Catharsis, penitenciar și recidivă

UPDATE. 14:55 

România trimite în Republica Moldova o echipă de medici, materiale de protecție și medicamente

Președintele României a anunțat despre ajutor acordat Republicii Moldova.

În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a declarat președintele.

UPDATE. 14:30

Satul Carahasani a ieșit din carantină

De astăzi activitatea posturilor de securitate la intrare și celor mobile în satul Carahasani a fost stopată, iar cetățenii pot circula fără restricții, care au fost instituite de Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada regimului de carantină pe data de 1 aprilie 2020.

Au ajuns măștile la Ungheni

Cele 40 mii de măști de protecție din China, promise autorităților unghenene, au ajuns la destinație, transmite expresul.md.

Pe 19 aprilie, lotul de măști a fost preluat direct de la Aeroportul din Chișinău de către viceprimarul Dionisie Ternovschi. Iar la sfârșitul săptămânii trecute, viceprimarul însoțit de consilierii municipali, au mers și au distribuit 18 200 de măști.

Astfel, la Spitalul raional Ungheni au fost donate 3000 de măști, Sectorului Comunal și JCI Ungheni – 4000 de măști, Centrului Sănătate Ungheni, Consiliuliu Raional Ungheni și Inspectoratului de Poliție au fost donate câte o mie de măști. Câte 500 de măști au primit Direcția Situații Excepționale, Biroul Vamal Ungheni, Poliția de Frontieră direcția Vest, ÎM Apa – Canal, ÎM AVE Ungheni, Centrul medicilor de familie Dănuțeni, SAMU Ungheni și Centrul medicilor de familie ”AlfaMed”. Iar Comgaz Plus a primit 200 de măști de protecție.

UPDATE. 14:00

354 de persoane se tratează la domiciliu

Șefa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi a anunțat că trei secţii din cadrul Spitalul Clinic Municipal nr.1 sunt în carantină. Potrivit specialistei, în instituție sunt sptalizate 89 de persoane cu coronavirus, 4 fiind în stare gravă, iar 48 în stare medie.

De asemenea, 354 de persoane infectate cu COVID-19 se tratează la domiciliu de pe 10 aprilie până astăzi. 26 sunt la etapa de vindecare.

UPDATE. 13:00

Majoritatea medicilor de familie
sunt în etate și sunt în zona de risc

Medicul de familie Petru Dodu în satele Recea, Onești și Greblești spune că în atare condiții, să scoți un ordin în care medicii de familie să participe la prelevarea probelor pentru Covid-19, mi se pare inacceptabil”, spune doctorul.

Și fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a vorbit despre acest subiect. Potrivit specialistei, această decizie ar fi o bombă.  Soluția – organizarea câtorva centre test-drive pe țară cu personal bine instruit. În zonele rurale se poate colecta char afară, nu în automobil (Slovacia relatează o așa experiență anume în comunitățile rurale)”, menționează Ala Nemerenco.

https://www.facebook.com/ala.nemerenco/posts/2540585222860394?__xts__[0]=68.ARBGkTbAhSRK57QquvBHA8xKqGbCr-IqrJrG5enw7ago9ww8BTG3ELmej79Ycfv6fsm6DSxUTZsPsCS13eA61w8i78kC7HPjp5LBRBn3oDLZE_yWcAO9sLj3CpIIGMH1610pKjtNQuSJzOvLYLuzitFvdaFGHEZHpO-054xRYlNjpMRGWu9ppFfdkuiFggdpwFTqpPjqDOIWGDjqBGitOJVD5gblJF-gH4B1JdXnUw&__tn__=-R

Și ieri medica de familie Lilia Calancea a vorbit despre decizia Ministerului.

UPDATE. 12:25

101 decese cauzate de COVID-19

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a trecut de 100.

MSMPS informează despre înregistrarea altor 3 decese din cauza COVID-19:

Deces 99: Bărbat de 64 ani, din Glodeni. Internat la data de 21 aprilie, la spitalul raional Glodeni. Comorbidități: Cardiopatie mixtă. Insuficienţă cardiacă. Vasculită sistemică.

Deces 100: Bărbat de 78 ani, din Tiraspol. Comorbidități: boală ischemică a cordului, cardiopatie aterosclerotică.

Deces 101: Femeie 79 ani, din Glodeni. Internată la data de 19 aprilie, la spitalul raional Glodeni. Comorbidități: diabet zaharat tip II. Cancer intestinal.

UPDATE. 12:20

Înzestrarea gospodăriilor cu calculatoare:
62% în mediul urban și 42% în mediul rural

Asociația Obștească Părinți Solidari” a elaborat o petiție prin care cere autorităților să asigure pentru toți elevii procesul de învățare la distanță.

Deși învățământul online a devenit obligatoriu în această perioadă, la nivel național există un număr considerabil de copii care nu au acces la internet și nici nu dispun de tehnologii informaționale necesare pentru a participa la astfel de lecții.

Potrivit sondajului „U-Report”, efectuat de CNTM la sfârșitul lunii martie 2020, la care au participat 5247 de tineri din toate regiunile țării, 45% din cei intervievați au menționat că cunosc elevi care nu au acces la tehnologii informaționale și/sau internet și nu pot participa la lecțiile online.

Potrivit BNS, în 2018, înzestrarea gospodăriilor cu calculatoare era de 62% în mediul urban și 42% în mediul rural. Totodată faptul că o familie unde sunt 2 sau mai mulți elevi dispune de un singur calculator, de asemenea poate fi considerată o barieră”, se arată în petiție. 

Asociația Obștească Părinți Solidari” solicită următoarele:

  1. Identificarea numărului de copii care, începând cu 11 martie 2020, nu au avut acces la învățământul online / la distanță.
  2. Asigurarea accesului la platformele digitale pentru toți elevii și prezentarea unor măsuri concrete privind finalizarea acestui anului școlar, astfel încât anumite categorii de elevi să nu fie discriminate.
  3. Efectuarea achizițiilor/dotării cu tehnică de calcul în regim de urgență pentru toți elevii, care nu au acces la internet și nici nu dispun de tehnologii informaționale necesare pentru a participa la la  lecțiile on-line.
  4. Asigurarea unui proces educațional eficient pe platformele digitale pentru învățământul la distanță.

Petiția o poți găsi AICI.

UPDATE. 12:00

25% dintre cei infectați cu COVID-19
sunt angajați în sistemul de sănătate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că în total, au fost confirmate 866 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care:

216 medici

317 asistenți medicali

49 felceri

1 paramedic

14 farmaciști

269 personal auxiliar

Totodată, informăm despre înregistrarea altor două decese cauzate de COVID-19:

Deces 97: Bărbat de 64 ani, din mun. Chișinău, internat la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de data de 16.04.2020. Comorbidităţi: diabet zaharat, hipertensiune arterială gr. III, insuficiență respiratorie severă.

Deces 98: Femeie în vârstă de 69 ani, din r-nul Dubăsari, Transnistria.

UPDATE. 11:15

Cei peste 200 moldoveni blocați la hotar
cu Germania s-au pornit acasă

Cele trei autocare cu moldovenii porniți sâmbătă seara din Franța și care au stat blocate la frontieră cu Germania au pornit spre casă. Cetățenii povestesc că Ambasada Franței s-a implicat, rezolvându-le problema. Ei au pornit spre casă la ora 10 (ora Franței).

Și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție despre situația în care s-au pomenit peste 200 de cetățeni ai Republicii Moldova, în Franța, la hotar cu Germania, dar și despre cei blocați la frontieră cu Polonia.

Mai mulți cetățeni au căzut pradă la unii afaceriști din domeniul transportului cu autocarele și mă refer aici la Franța, Cehia, Polonia. Au procurat bilete de la firme de turism, care nu sunt din Republica Moldova și au nimerit într-o situație dificilă în Franța la hotar cu Germania.

Potrivit premierului, autoritățile germane nu le-au permis să traverseze țara, întrucât alte țări pe care cetățenii RM urmau să le traverseze nu le-a permis să o facă.

Este regretabil că cetățenii au căzut în această capcană. Diplomații încearcă să le acorde suport, să creeze aceste coridoare și să nu stea la hotar. Mai este o problemă: pentru marea majoritatea a expirat termenul de 90 de zile în care puteau să afle în Uniunea Europeană. Noi am alocat pentru săptămâna aceasta rute suplimentare chartere, inclusiv pentru Polonia, pentru Paris și recomandăm cetățenilor să evite aceste probleme pe cale terestră. Este o mare problemă să vă porniți pe calea terestră. Prețul biletelor la avion este mai ieftin decât la autocare”, a declarat Chicu.

Foto: Dan Danilescu Foto principală: Dan Danilescu

Compania Transeric Tur care ar fi organizat întoarcerea a peste 200 de moldoveni din Franța și au rămas blocați în Germania a venit cu un comunicat de presă.

Cursa Paris – Vama Albița (România) a fost organizată de către compania cehă Katev Travel & Commercial s.r.o.. Respectiva companie prestează servicii de transport auto internațional, inclusiv în Republica Moldova, gestionând în parteneriat cu Transeric Tur SRL mai multe curse auto regulate internaționale, operabile pe segmentul Moldova, Cehia și Franța, care la moment au fost sistate dat fiind restricțiilor relative pandemiei de COVID-19. Astfel, conform relațiilor de parteneriat dintre Transeric Tur SRL și Katev Travel, fiecare dintre părți oferă suport logistic pentru promovarea și prestarea serviciilor corespunzătoare. Reieșind din aceste relații de parteneriat la moment Transeric Tur SRL oferă companiei cehe Katev Travel doar suportul logistic, informațional și publicitar necesar pentru promovarea activității acesteia în Republica Moldova, precum și în rândul cetățenilor stabiliți în Republica Cehă sau Franța. Cu alte cuvinte, Transeric Tur SRL nu s-a lansat în acțiuni de încasare a careva sume bănești de la persoanele, care urmează să beneficieze de serviciile Katev Travel. Astfel, reiterăm că toate autocarele Transeric Tur SRL se află la moment pe teritoriul Republicii Moldova și sunt pe deplin pregătite pentru organizarea curselor de repatriere. Or, setul de acte necesar efectuării acestor rute a fost depus la autoritățile de resort, cererea de autorizare a curselor de repatriere fiind lăsată fără răspuns.

UPDATE. 11:00

De pe 4 mai, transportul public
va circula în regim normal

Premierul Chicu a anunțat că mâine, miercuri și joi transportul public în Chișinău și Bălți va funcționa. Vineri, sâmbătă și duminică nu va funcționa.

Iar de luni, 4 mai, transportul public va circula în regim normal, cu taxare, așa cum a fost până la introducerea stării de urgență.

UPDATE. 10:50

Magazinele nealimentare își reiau activitatea

De astăzi își reiau activitatea magazinele nealimentare de toate tipurile cu excepția piețelor, inclusiv auto și a celor amplasate în centre comerciale sau Mall-uri își vor relua activitatea începând de luni, 27 aprilie 2020.

Potrivit deciziei CSE, activitățile cu toate tipurile de mărfuri, prin unitățile comerciale specializate vor putea fi reluate cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției de COVID-19.

Doar în municipiul Chișinău au fost înregistrate circa 30 000 de notificări de activitate comercială, inclusiv 17 172 în comerț, 1 938 în alimentație publică, 34 piețe, 6 120 prestări servicii și 4 661 notificări comerț ambulant.

UPDATE. 10:30

18 persoane sunt în stare extrem de gravă

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că au fost efectuate 16 166 de teste.

3 408 cazuri de COVID-19, dintre care:

222 persoane sunt în stare gravă, iar

18 sunt conectate la respirația artificială;

533 persoane au starea de sănătate de gravitate medie

925 persoane au fost tratate

De asemenea, ministerul a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost făcute 1 634 chemări al ambulanței.

Situația la frontieră

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 14 161 traversări, comparativ cu numărul total de persoane, înregistrat în a treia săptămână a lunii aprilie, este în descreștere cu 12%. Cea mai activă frontieră a fost cea cu România, 47% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 1 511 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 421 traversări persoane;
PTF Tudora – 150 traversări personae;
PTF Otaci – 115 traversări persoane;
PTF Sculeni – 65 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 52 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 1 511 persoane și completate 861 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 645 de Declarații pe propria răspundere privind achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Austria, fiind înregistrate două persoane.

Foto simbol: AP

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare