Connect with us
"
"

Sănătate

LIVE TEXT/ +73 cazuri noi de COVID-19. Focar în AMU Râșcani unde 14 lucrători medicali sunt infectați

Publicat

pe

UPDATE. 17:50

102 decese

A fost înregistrat al 102 deces cauzat de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 59 ani din raionul Ștefan-Vodă. A fost internată în stare gravă la data de 24 aprilie, în cadrul spitalului raional Căușeni. Comorbidități: hipotiroidie. Obezitate gr.I.

UPDATE. 17:40

Două frigidere pentru lucrătorii
medicali și pacienții de la Căușeni

Problema frigiderului din cadrul Secției Boli Infecțioase a Spitalului Raional Căușeni a fost rezolvată, anunță jurnalista Renata Lupăcescu.

Potrivit ei, soția președintelului Raionului Căușeni, Corina Gorban directoare a companiei Testare Prim Auto” a livrat deja un frigider spitalului, iar Primăria orașului Căușeni, în colaborare cu diaspora, vor aduce și ei un refrigerator pentru acestă secție.

Renata Lupăcescu mai povestește că în ultima oră mai mulți agenți economici din Căușeni, inclusiv  companii caritabile din Chișinău erau în căutarea unui frigider potrivit pentru Secția de Boli infecțioase ale Spitalului Raional Căușeni.

Enlarge

colaj
Așa arată frigiderul vechi a secției.
Foto: Renata Lupăcescu

Citește mai jos despre frigiderul vechi a Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Raional Căușeni.

UPDATE. 17:30

„Relațiile bilaterale moldo-române
au la bază un fundament strategic”

Cercetătorul politic Dionis Cenușă a comentat asistența pe care o va oferi România Republicii Moldova cu prilejul celor zece ani de Parteneriat Strategic între București și Chișinău. Intrăm într-o fază nouă a narațiunii publice și politice, în care nu doar ajutorul UE, dar și cel venit din România, va fi contrapus asistenței acordate de Rusia și China”, a declarat expertul.

In Moldova sunt sute de mii de cetateni cu dubla cetatenie, iar relatiile bilaterale moldo-romane au la baza un…

Geplaatst door Dionis Cenusa op Maandag 27 april 2020

UPDATE. 17:10

+73 cazuri noi de COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre alte 73 de cazuri noi de COVID-19. Dintre acestea, 31 cazuri sunt la Chișinău, 18 în Transnistria, 8 la Cahul, 4 la Taraclia, 3 la Strășeni, câte 2 cazuri la Căușeni și Bălți, câte un caz la Criuleni, Fălești, Râșcani, Sângerei, Ungheni.

Din numărul total de cazuri de infectare confirmate din această zi, 20 sunt în rândul lucrătorilor medicali: asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 8, felceri-5, medici– 2. Cei mai mulți lucrători medicali confirmați cu COVID-19 sunt din cadrul serviciului de Asistență Medicală Urgentă, sectorul Râșcani din Capitală unde sunt 14 cazuri de infecție cu COVID-19, devenind astfel un nou focar de coronavirus.

De asemenea, autoritățile au anunțat că ieri 816 lăcașe s-au abținut de la slujbele religioase, în 564 s-a desfășurat slujbe religioase. În cinci dintre ele au fost desfășurate slujbe religioase cu mai mult de 10 persoane. Potrivit premierului, aceste cinci biserici au încălcat regulile și a sugerat că preoții ar fi fost sancționați.

UPDATE. 16:10

Cum vor preleva medicii de familie probe la COVID-19

În scopul confirmării diagnosticului la persoanele cu suspecție la infecția COVID-19, încadrate în tratament la domiciliu (Ordinul 388), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat instrucțiunea privind testarea persoanelor la domiciliu, care nu întrunesc criteriile de spitalizare, practica fiind preluată din experienţa internaţională.

În acest sens, au fost create la nivel de Centre de Sănătate raionale/Centre ale Medicilor de Familie/Asociații Medicale Teritoriale, echipe mobile de prelevare a probelor biologice de la pacienții care întrunesc criteriile definiției de caz suspect COVID-19, încadrați în tratament la domiciliu, din teritoriul de deservire a raionului/sectorului din municipiu.

Echipele au fost instruite privind modul de prelevare a probelor biologice, în scopul evitării riscului contaminării în procesul de prelevare, utilizarea echipamentului de protecție, dar și transportarea probelor. Astfel de instruiri vor fi organizate periodic, pe tematici bine-ţintite.

În componența echipei mobile se includ cel puțin doi asistenți medicali, iar activitatea echipei mobile este coordonată de către un medic de familie/asistent medical principal.

Personalul care va colecta probele biologice la COVID-19 va utiliza echipament de protecție personală destinat pentru asigurarea îngrijirii directe a pacienților cu COVID-19, (Respirator N95 SAU FFP2 SAU FFP3 standard, ori echivalent; halat; mănuși; vizier SAU ochelari de protecție; șorț).

Mai multe informații despre testarea de laborator a paciențior încadrați în tratament la domiciliu, vedeți aici.

Totuși, nu este clar ce se întâmplă după prelevarea probelor. În Ordinul menționat, nu este scris ce se întâmplă ulterior cu aceste probe. De exemplu, specialiștii din Strășeni transportă probele la Chișinău.

UPDATE. 15:45

Au nevoie de frigider

Lucrătorii medicali din raionul Căușeni internați în secția de boli infecțioase ale Spitalului, roagă autoritățile publice locale, inclusiv cetățenii să îi ajute la procurarea unui frigider pentru păstrarea produselor alimentare a pacienților, transmite jurnalista Renata Lupăcescu.

UPDATE. 15:25

Sfaturi din penitenciar: cum să reziști în izolare

Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din cadrul Penitenciarului 9 Pruncul este destinată consumatorilor de droguri. Pe lângă lupta cu drogurile, deținuții studiază și se pregătesc pentru viața de după eliberare. Astăzi au venit cu sfaturi pentru cei care se află în carantină și îți spun cum să faci față izolării în timpul pandemiei.

Rezidenții cresc roșii, confecționează origami, studiază limba engleză, compun versuri sau învață să cânte la chitară. Alții citesc sau traduc și redactează texte.

„Și numaidecât îi ajut pe alții. Sunați pe cineva. Încurajați-i, susțineți-i, amuzați-i. Ajutându-i pe ceilalți ne ajutăm pe noi înșine și devenim un pic mai fericiți”, a menționat unul dintre rezidenții Comunității.

Rezidenții respectă măsurile de prevenție a infecției cu COVID-19 recomandate de către OMS. Își spală mâinile cu săpun cât mai des, își verifică temperatura cât mai des, strănută și tușesc în pliul cotului. De asemenea, ei spală riguros vesela și o dezinfectează de două ori pe săptămână, aerisesc încăpările cât mai des și dezinfectează suprafețele din cadrul Comunității de patru ori pe zi.

Moldova.org a scris anterior un reportaj despre cum funcționează Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din cadrul Penitenciarului 9 Pruncul și cum aceasta contribuie la combaterea recidivei în rândul deținuților.

Citește: Catharsis, penitenciar și recidivă

UPDATE. 14:55 

România trimite în Republica Moldova o echipă de medici, materiale de protecție și medicamente

Președintele României a anunțat despre ajutor acordat Republicii Moldova.

În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a declarat președintele.

UPDATE. 14:30

Satul Carahasani a ieșit din carantină

De astăzi activitatea posturilor de securitate la intrare și celor mobile în satul Carahasani a fost stopată, iar cetățenii pot circula fără restricții, care au fost instituite de Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada regimului de carantină pe data de 1 aprilie 2020.

Au ajuns măștile la Ungheni

Cele 40 mii de măști de protecție din China, promise autorităților unghenene, au ajuns la destinație, transmite expresul.md.

Pe 19 aprilie, lotul de măști a fost preluat direct de la Aeroportul din Chișinău de către viceprimarul Dionisie Ternovschi. Iar la sfârșitul săptămânii trecute, viceprimarul însoțit de consilierii municipali, au mers și au distribuit 18 200 de măști.

Astfel, la Spitalul raional Ungheni au fost donate 3000 de măști, Sectorului Comunal și JCI Ungheni – 4000 de măști, Centrului Sănătate Ungheni, Consiliuliu Raional Ungheni și Inspectoratului de Poliție au fost donate câte o mie de măști. Câte 500 de măști au primit Direcția Situații Excepționale, Biroul Vamal Ungheni, Poliția de Frontieră direcția Vest, ÎM Apa – Canal, ÎM AVE Ungheni, Centrul medicilor de familie Dănuțeni, SAMU Ungheni și Centrul medicilor de familie ”AlfaMed”. Iar Comgaz Plus a primit 200 de măști de protecție.

UPDATE. 14:00

354 de persoane se tratează la domiciliu

Șefa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi a anunțat că trei secţii din cadrul Spitalul Clinic Municipal nr.1 sunt în carantină. Potrivit specialistei, în instituție sunt sptalizate 89 de persoane cu coronavirus, 4 fiind în stare gravă, iar 48 în stare medie.

De asemenea, 354 de persoane infectate cu COVID-19 se tratează la domiciliu de pe 10 aprilie până astăzi. 26 sunt la etapa de vindecare.

UPDATE. 13:00

Majoritatea medicilor de familie
sunt în etate și sunt în zona de risc

Medicul de familie Petru Dodu în satele Recea, Onești și Greblești spune că în atare condiții, să scoți un ordin în care medicii de familie să participe la prelevarea probelor pentru Covid-19, mi se pare inacceptabil”, spune doctorul.

Și fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a vorbit despre acest subiect. Potrivit specialistei, această decizie ar fi o bombă.  Soluția – organizarea câtorva centre test-drive pe țară cu personal bine instruit. În zonele rurale se poate colecta char afară, nu în automobil (Slovacia relatează o așa experiență anume în comunitățile rurale)”, menționează Ala Nemerenco.

Cu referire la colectarea probelor pentru COVID19 la domiciliu fac un sumar în baza experienței medicilor de familie din…

Geplaatst door Ala Nemerenco op Maandag 27 april 2020

Și ieri medica de familie Lilia Calancea a vorbit despre decizia Ministerului.

UPDATE. 12:25

101 decese cauzate de COVID-19

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a trecut de 100.

MSMPS informează despre înregistrarea altor 3 decese din cauza COVID-19:

Deces 99: Bărbat de 64 ani, din Glodeni. Internat la data de 21 aprilie, la spitalul raional Glodeni. Comorbidități: Cardiopatie mixtă. Insuficienţă cardiacă. Vasculită sistemică.

Deces 100: Bărbat de 78 ani, din Tiraspol. Comorbidități: boală ischemică a cordului, cardiopatie aterosclerotică.

Deces 101: Femeie 79 ani, din Glodeni. Internată la data de 19 aprilie, la spitalul raional Glodeni. Comorbidități: diabet zaharat tip II. Cancer intestinal.

UPDATE. 12:20

Înzestrarea gospodăriilor cu calculatoare:
62% în mediul urban și 42% în mediul rural

Asociația Obștească Părinți Solidari” a elaborat o petiție prin care cere autorităților să asigure pentru toți elevii procesul de învățare la distanță.

Deși învățământul online a devenit obligatoriu în această perioadă, la nivel național există un număr considerabil de copii care nu au acces la internet și nici nu dispun de tehnologii informaționale necesare pentru a participa la astfel de lecții.

Potrivit sondajului „U-Report”, efectuat de CNTM la sfârșitul lunii martie 2020, la care au participat 5247 de tineri din toate regiunile țării, 45% din cei intervievați au menționat că cunosc elevi care nu au acces la tehnologii informaționale și/sau internet și nu pot participa la lecțiile online.

Potrivit BNS, în 2018, înzestrarea gospodăriilor cu calculatoare era de 62% în mediul urban și 42% în mediul rural. Totodată faptul că o familie unde sunt 2 sau mai mulți elevi dispune de un singur calculator, de asemenea poate fi considerată o barieră”, se arată în petiție. 

Asociația Obștească Părinți Solidari” solicită următoarele:

  1. Identificarea numărului de copii care, începând cu 11 martie 2020, nu au avut acces la învățământul online / la distanță.
  2. Asigurarea accesului la platformele digitale pentru toți elevii și prezentarea unor măsuri concrete privind finalizarea acestui anului școlar, astfel încât anumite categorii de elevi să nu fie discriminate.
  3. Efectuarea achizițiilor/dotării cu tehnică de calcul în regim de urgență pentru toți elevii, care nu au acces la internet și nici nu dispun de tehnologii informaționale necesare pentru a participa la la  lecțiile on-line.
  4. Asigurarea unui proces educațional eficient pe platformele digitale pentru învățământul la distanță.

Petiția o poți găsi AICI.

UPDATE. 12:00

25% dintre cei infectați cu COVID-19
sunt angajați în sistemul de sănătate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că în total, au fost confirmate 866 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care:

216 medici

317 asistenți medicali

49 felceri

1 paramedic

14 farmaciști

269 personal auxiliar

Totodată, informăm despre înregistrarea altor două decese cauzate de COVID-19:

Deces 97: Bărbat de 64 ani, din mun. Chișinău, internat la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de data de 16.04.2020. Comorbidităţi: diabet zaharat, hipertensiune arterială gr. III, insuficiență respiratorie severă.

Deces 98: Femeie în vârstă de 69 ani, din r-nul Dubăsari, Transnistria.

UPDATE. 11:15

Cei peste 200 moldoveni blocați la hotar
cu Germania s-au pornit acasă

Cele trei autocare cu moldovenii porniți sâmbătă seara din Franța și care au stat blocate la frontieră cu Germania au pornit spre casă. Cetățenii povestesc că Ambasada Franței s-a implicat, rezolvându-le problema. Ei au pornit spre casă la ora 10 (ora Franței).

Și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție despre situația în care s-au pomenit peste 200 de cetățeni ai Republicii Moldova, în Franța, la hotar cu Germania, dar și despre cei blocați la frontieră cu Polonia.

Mai mulți cetățeni au căzut pradă la unii afaceriști din domeniul transportului cu autocarele și mă refer aici la Franța, Cehia, Polonia. Au procurat bilete de la firme de turism, care nu sunt din Republica Moldova și au nimerit într-o situație dificilă în Franța la hotar cu Germania.

Potrivit premierului, autoritățile germane nu le-au permis să traverseze țara, întrucât alte țări pe care cetățenii RM urmau să le traverseze nu le-a permis să o facă.

Este regretabil că cetățenii au căzut în această capcană. Diplomații încearcă să le acorde suport, să creeze aceste coridoare și să nu stea la hotar. Mai este o problemă: pentru marea majoritatea a expirat termenul de 90 de zile în care puteau să afle în Uniunea Europeană. Noi am alocat pentru săptămâna aceasta rute suplimentare chartere, inclusiv pentru Polonia, pentru Paris și recomandăm cetățenilor să evite aceste probleme pe cale terestră. Este o mare problemă să vă porniți pe calea terestră. Prețul biletelor la avion este mai ieftin decât la autocare”, a declarat Chicu.

Foto: Dan Danilescu Foto principală: Dan Danilescu

Compania Transeric Tur care ar fi organizat întoarcerea a peste 200 de moldoveni din Franța și au rămas blocați în Germania a venit cu un comunicat de presă.

Cursa Paris – Vama Albița (România) a fost organizată de către compania cehă Katev Travel & Commercial s.r.o.. Respectiva companie prestează servicii de transport auto internațional, inclusiv în Republica Moldova, gestionând în parteneriat cu Transeric Tur SRL mai multe curse auto regulate internaționale, operabile pe segmentul Moldova, Cehia și Franța, care la moment au fost sistate dat fiind restricțiilor relative pandemiei de COVID-19. Astfel, conform relațiilor de parteneriat dintre Transeric Tur SRL și Katev Travel, fiecare dintre părți oferă suport logistic pentru promovarea și prestarea serviciilor corespunzătoare. Reieșind din aceste relații de parteneriat la moment Transeric Tur SRL oferă companiei cehe Katev Travel doar suportul logistic, informațional și publicitar necesar pentru promovarea activității acesteia în Republica Moldova, precum și în rândul cetățenilor stabiliți în Republica Cehă sau Franța. Cu alte cuvinte, Transeric Tur SRL nu s-a lansat în acțiuni de încasare a careva sume bănești de la persoanele, care urmează să beneficieze de serviciile Katev Travel. Astfel, reiterăm că toate autocarele Transeric Tur SRL se află la moment pe teritoriul Republicii Moldova și sunt pe deplin pregătite pentru organizarea curselor de repatriere. Or, setul de acte necesar efectuării acestor rute a fost depus la autoritățile de resort, cererea de autorizare a curselor de repatriere fiind lăsată fără răspuns.

UPDATE. 11:00

De pe 4 mai, transportul public
va circula în regim normal

Premierul Chicu a anunțat că mâine, miercuri și joi transportul public în Chișinău și Bălți va funcționa. Vineri, sâmbătă și duminică nu va funcționa.

Iar de luni, 4 mai, transportul public va circula în regim normal, cu taxare, așa cum a fost până la introducerea stării de urgență.

UPDATE. 10:50

Magazinele nealimentare își reiau activitatea

De astăzi își reiau activitatea magazinele nealimentare de toate tipurile cu excepția piețelor, inclusiv auto și a celor amplasate în centre comerciale sau Mall-uri își vor relua activitatea începând de luni, 27 aprilie 2020.

Potrivit deciziei CSE, activitățile cu toate tipurile de mărfuri, prin unitățile comerciale specializate vor putea fi reluate cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției de COVID-19.

Doar în municipiul Chișinău au fost înregistrate circa 30 000 de notificări de activitate comercială, inclusiv 17 172 în comerț, 1 938 în alimentație publică, 34 piețe, 6 120 prestări servicii și 4 661 notificări comerț ambulant.

UPDATE. 10:30

18 persoane sunt în stare extrem de gravă

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că au fost efectuate 16 166 de teste.

3 408 cazuri de COVID-19, dintre care:

222 persoane sunt în stare gravă, iar

18 sunt conectate la respirația artificială;

533 persoane au starea de sănătate de gravitate medie

925 persoane au fost tratate

De asemenea, ministerul a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost făcute 1 634 chemări al ambulanței.

Situația la frontieră

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 14 161 traversări, comparativ cu numărul total de persoane, înregistrat în a treia săptămână a lunii aprilie, este în descreștere cu 12%. Cea mai activă frontieră a fost cea cu România, 47% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 1 511 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 421 traversări persoane;
PTF Tudora – 150 traversări personae;
PTF Otaci – 115 traversări persoane;
PTF Sculeni – 65 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 52 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 1 511 persoane și completate 861 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 645 de Declarații pe propria răspundere privind achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Austria, fiind înregistrate două persoane.

Foto simbol: AP

Sănătate

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Publicat

pe

De către

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat de Fundația Medpark în luna martie, iar alte 80 de persoane s-au programat pentru perioada imediat următoare. Beneficiarii sunt lucrători medicali din toată țara care au suportat infecția COVID-19 în forme medii sau severe și se află în faza de convalescență. Rezultatele evaluărilor de până acum au arătat schimbări la nivelul mai multor organe, fiind valoroase din perspectiva înțelegerii impactului virusului SARS-CoV-2 asupra organismului.

  • Cei mai afectați sunt plămânii

Rezultatele investigațiilor arată că la niciunul dintre pacienții investigați funcția respiratorie nu și-a revenit complet la o lună după suportarea infecției.

Angela Selivanov, medic internist, Medpark: „Majoritatea pacienților prezentau clinic dispnee (respirație dificilă) și fatigabilitate (oboseală), deși funcția respiratorie (evaluată prin spirografie) era fără schimbări importante. Însă imagistica prin Tomografie Computerizată a arătat schimbări patologice pulmonare, așa-numite focare de tip «sticlă mată», la toți pacienții, la interval de o lună. După 2-3 luni schimbările sunt mai puțin exprimate la majoritatea pacienților, în timp ce la unii persistă modificări fibrotice drept urmare a infecției suferite și se recomandă monitorizarea ulterioară la medicul pulmonolog.”

  • Efecte asupra altor organe

La 30% din beneficiarii proiectului, la o lună după tratament, încă persistau efectele toxice ale medicamentelor administrate, reflectate prin modificarea probelor hepatice. Specialiștii Medpark consideră că aceste efecte sunt, cel mai probabil, reversibile și funcția ficatului ar trebui să se restabilească în timp. În ceea ce privește funcția inimii, la unul din zece pacienți s-au depistat dereglări de ritm, schimbări la electrocardiografie, valvulopatii sau dilatarea cavităților cordului.

  • Impactul psihoemoțional

Persoanele investigate în cadrul proiectului „Grijă pentru colegi” au beneficiat și de consultația unui psihoterapeut, deoarece stările de anxietate, depresia și frica încă persistă după stresul suferit – efecte care nu sunt de neglijat.

Doina Tcaci, asistentă medicală, spitalul raional Ștefan Vodă, beneficiară a proiectului: „Am suferit psihologic și fizic în această boală. Tare ne-am protejat de la bun început, dar s-a întâmplat. Când s-a confirmat diagnosticul a căzut cerul peste mine. Infecția aceasta s-a dovedit a fi diferită de oricare altă boală, iar unele simptome nu au dispărut nici până acum. De aceea, posibilitatea de a face aceste investigații este un mare noroc.” 

Ion Lungu, medic neurolog, spitalul raional Orhei, beneficiar al proiectului: „Ceea ce mi s-a întâmplat a fost grav. Am avut organismul atât de slăbit, încât după spitalizare nu mă puteam ține pe picioare. În 20 de zile am pierdut 20 de kilograme. Eram foarte confuz. Acest proiect m-a făcut să simt susținere, m-a făcut să înțeleg că nu suntem singuri în fața furtunii, fapt pentru care sunt foarte recunoscător.”

Proiectul „Grijă pentru colegi” continuă

Serviciile oferite în cadrul proiectului „Grijă pentru colegi” includ toate evaluările necesare pentru aprecierea stării de sănătate în urma suportării infecției COVID-19, depistarea posibilelor consecințe și corijarea acestora. Valoarea investigațiilor și consultațiilor oferite depășește 4.000 de lei pentru o persoană, costurile fiind acoperite integral de către Fundația Medpark.

Pentru informații despre proiect accesați acest link.

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate6 ore în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică7 ore în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment8 ore în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie10 ore în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social14 ore în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Lifestyle2 zile în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031