„La izvorul Osoiencelor” – Horeşti, Făleşti (FOTO)

Satul Horeşti din raionul Făleşti a fost pentru o zi capitala folclorului autentic. Un adevărat regal al melodiilor şi dansurilor strămoşeşti s-a desfăşurat duminică, 24 iunie, la baştina celor cinci surori Osoianu. Festivalul-concurs Naţional „La izvorul Osoiencelor”, ajuns la a doua ediţie, a adunat 13 dinastii de familie din diferite zone ale Moldovei. Totodată, mai mulţi meşteri populari şi-au expus lucrările executate cu migală şi pasiune.

Mai bine de patru ore în scenă s-au produs artişti din diferite generaţii. Toţi au adus de-acasă ce au avut mai bun – cântece frumoase, dansuri deosebite şi costume populare excepţionale.

Membrii juriului au constatat un plus valoric în comparaţie cu ediţia precedentă, desfăşurată în vara lui 2009 , iar meritul este al surorilor Osoianu.

Etnograful şi etnologul Tudor Colac, preşedintele juriului a remarcat: „Am fost impresionaţi de tot ceea ce am auzit şi văzut. Am ascultat cântecul nostru tradiţional, cântecul de grup. Moldovenii dintotdeauna au cântat fie în faţa casei, la poartă, pe şanţ, la şezători, la clăci, la munci. Am văzut tarafuri de toată frumuseţea, care au adus instrumentele tradiţionale. Nu au uitat de cobză, de fluier, de ţambal, de vioară, de nai. Este de excepţie ce am auzit – două doine. Cu părere de rău nu au răsunat balade. Am auzit, însă, superbe cântece lirice – de dragoste, de glumă, păstoreşti, de ostăşie. M-am bucurat foarte mult că la Festival, cel puţin şase formaţii, au adus în scenă cântecul familial – despre părinţi, tată şi mamă, fraţi şi surori”.

Premiul Mare al Festivalului-concurs „La izvorul Osoicencelor” l-a obţinut familia Popescu din Tartaul, Cantemir. Potrivit etnografului Tudor Colac, preşedintele juriului, dinastia din această localitate de la Sudul Moldovei a impresionat toţi juraţii, renumiţi folclorişti. „Ei, mai ales cei mici, au demonstrat că folclorul trebuie trăit şi nu doar cântat sau dansat”, a menţionat Tudor Colac.

Tuturor participanţilor li s-au oferit diplome de excelenţă. Mai multe dinastii s-au ales cu menţiuni şi premii speciale acordate de structuri de stat, dar şi agenţi economici.

Recitalul verişoarelor şi surorilor Osoianu a fost unul din cele mai emoţionante momente ale Festivalului de la Horeşti. Elena, Valentina, Iulia, Romela şi Maria au şi lăcrimat, mai ales atunci când au interpretat cântece despre părinţi (părinţii celor cinci surori sunt în lumea umbrelor). Valentina Osoianu a spus că evenimentul a fost unul de excepţie şi a promis că ediţia a III-a va fi una şi mai bună, cu mulţi participanţi, cu lume care ţine la folclorul neamului.

Festivalul „La izvoarele Osoiencelor” a permis şi o cunoaştere mai bună a satului Horeşti. Cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze Muzeul satului şi cel al şcolii, aflate în incinta gimnaziului din localitate, precum şi Casa-muzeu a familiei Osoianu.

Vă promit că veţi mai afla multe lucruri interesate despre Horeşti. În una din zile vom porni la drum spre aceasta bătrână localitate basarabeană.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.