Kievul cere de la Constantinopol autocefalie pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina

Rada Supremă de la Kiev a susținut joi, 19 aprilie, cu o majoritate covârșitoare, cererea președintelui Petro Poroșenko adresată Arhiepiscopului de Constantinopol, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, de a oferi autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina, scrie presa ucraineana.

„Ucraina, ca stat independent, nu doar că are dreptul, ci pur și simplu este obligată să îşi înfiinţeze biserică. Eu, în calitate de președinte, am decis să apelez la Patriarhul Bartolomeu, solicitând să acorde Tomosul de autocefalie pentru biserica locală ucraineană şi v-aş ruga şi pe dumneavoastră, dragi colegi, ca şi Parlamentul să sprijine este apel şi să facem acest lucru cât mai repede posibil” , a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

De la începutul anilor ’90, în Ucraina există Biserica Ortodoxă Ucraineană cu Patriarhia la Moscova (BU-PM), precum și bisericile nerecunoscute – Biserica Ortodoxă a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev (BU-PK) și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală (BUA).

Astfel, autoritățile ucrainene, cât și ierarhii BU-PK si BUA speră că o eventuală decizie pozitivă a Patriarhului Bartolomeu va reda crestinilor ortodocsi din Ucraina drepturle lor istorice. În acest caz, Biserica autocefală unită din Ucraina va asculta direct de Constantinopol, așa cum a fost după crestinarea Rusiei Kievene în 998 și până la 1686, când Mitropolia Kievului a fost alipită la Patriarhia Moscovei.

Principalul obstacol în calea statutului autocefal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în opinia Guvernului de la Kiev, va fi poziția Patriarhiei Moscovei, care a declarat deja că unificarea trebuie începută de la BU-PM, nu de la „părțile sale separatiste“, scrie Paginaderusia.ro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.