„Întoarceți copiii la părinții lor”. Zelenski i-a cerut lui Putin să-i elibereze pe marinarii reținuți în strâmtoarea Kerci

PE SCURT

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să-i elibereze pe marinarii ucraineni reținuți de polițiștii de frontieră din Rusia în strâmtoarea Kerci în noiembrie 2018.

Toți avem copii. Întoarceți copiii la părinții lor “, a spus joi Zelenski la un briefing, adresându-se președintelui rus.

PE LUNG

La același briefing, Zelenski a criticat de asemenea Ministerul de Externe al Ucrainei pentru faptul că Diplomația de la Kiev, fără a informa președintele țării, și-a manifestat protestul față de o notă venită din partea Rusiei. Moscova solicita oferirea unor garanții scrise privind participarea Ucrainei la continuarea urmăririi penale a marinarilor ucraineni în conformitate cu legislația rusă.

„Nu am văzut niciodată răspunsul nostru la nota Federației Ruse. Deoarece domnul Klimkin (ministrul de externe al Ucrainei) nu consideră că este necesar să discute astfel de probleme cu președintele Ucrainei “, a spus Zelenski.

Potrivit presei de la Kiev, în răspunsul său, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că nota cu propunerea Federației Ruse este una cinică și „agravează disputa dintre Ucraina și Rusia cu privire la imunitățile navelor militare”.

La rândul său, Zelennski declară că astfel de acțiuni ale Ministerului de Externe „ar putea pune în pericol întoarcerea marinarilor ucraineni”.

La 25 mai Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării a decis că Rusia trebuie să îi elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri în 25 noiembrie 2018 în Strâmtoarea Kerci. La rândul său, Moscova a refuzat să facă acest lucru. Partea rusă declară că această problemă este în afara jurisdicției Tribunalului Internațional.

Marinarii au fost ridicaţi de pe trei nave, împotriva cărora marina militară rusă a deschis focul, în timp ce treceau prin strâmtoarea care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Instanţa din Hamburg a cerut Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii şi a afirmat că atât Moscova, cât şi Kievul trebuie să se abţină de la orice acţiuni care ar putea agrava diferendul bilateral.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.