Importul de resurse energetice a crescut cu 18,3%, iar Romania este unul dintre principalii furnizori de resurse energetice in RM

Magazinul economic ECO titreaza: „Importul de resurse energetice a crescut cu 18,3%”.

„Importul de resurse energetice (fara energia electrica) inregistrat in anul 2007 a insumat 644,70 mil. USD (preturi FOB), depasindu-l cu 18,3 la suta pe cel din anul precedent, se mentioneaza in Balanta de plati a Republicii Moldova pentru anul 2007 (date preliminare)”, scrie ECO, cu referinta la pagina WEB a Bancii Nationale a Moldovei.

ECO scrie ca, potrivit balantei de plati, „cresterea importului de resurse energetice a fost determinata, in special, de majorarea preturilor la carburanti”. „Daca importul fizic de gaze naturale s-a redus cu 8 la suta, valoarea acestuia a crescut cu 19,3 la suta”.

Cat despre carbunele importat in Moldova, cantitatea acestuia „a crescut doar cu 5,4%, in timp ce valoarea carbunelui, a crescut real cu 31,4%”. In acelasi timp, „s-a majorat importul de combustibil diesel – cu 7,5 la suta si de benzine auto – cu 7,4 la suta”. In realitate insa „valoarea motorinei importate a crescut insa cu 18,4%, iar a benzinei – 20,3%”.
ECO scrie ca „cea mai mare reducere s-a inregistrat la importul de pacura – de 2,2 ori”, ca rezultat al „activitatii micii rafinarii de la Comrat gestionata in prezent de compania Valiexchimp, care a produs anul trecut peste 7 mii tone de pacura”.

In continuare, ECO scrie ca „principalii furnizori de resurse energetice au fost Rusia (36,3 la suta), Romania (33,9 la suta), Ucraina (18,5 la suta) si Belarus (7,3 la suta)”.
„Din Romania s-au importat 77,6% din benzinele auto, 43,6% – din motorina si 29% din pacura. Din Ucraina s-au importat 66,4% din carbune, 63,6% din pacura, 36,9% – din motorina si 3,6% din benzine auto. De asemenea, 100% din importurile de energie electrica in valoare de 87,33 mil. USD s-au efectuat din Ucraina. Cantitatea de energie electrica importata a fost de 2,9 mlrd. kWh, cu 1,7 la suta mai mare decat in anul precedent”, mai noteaza ECO. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.