Igor Dodon – Moldova se transforma intrun nou lider economic regional

Prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al economiei şi comerţului al RM, a răspuns la întrebările corespondentului agenţiei NOVOSTI-MOLDOVA Vadim Drelinschi.

– Care este prognoza economică a Dvs pentru Moldova în 2008? Care ar putea fi sporirea PIB în anul curent?

– În corespundere cu pronosticul prealabil al principalilor indici macroeconomici pe anii 2009-2011, elaboraţi de Ministerul Economiei şi Comerţului şi prezentat la 22 februarie 2008 Ministerului Finanţelor pentru calcularea prognozei pe durată mijlocie a cheltuielilor şi a proiectului bugetului pentru 2009, produsul intern brut (PIB) în 2008 se aşteaptă în volum de circa 66 miliarde de lei în preţuri curente, cu o sporire în comparaţie cu 2007 de 6 procente în preţuri comparabile. Noi însă considerăm că, reieşind din actualizarea acestor pronosticuri, am putea obţine un spor minimal de 7 la sută.

La elaborarea acestor prognoze Ministerul Economiei şi Comerţului a pornit de la următoarele presupuneri: afluxul mijloacelor investitorilor străini şi majorarea investiţiilor din contul mijloacelor întreprinderilor şi bugetului vor contribui la sporirea investiţiilor în capitalul social ca minimum cu 12 la sută, condiţiile climaterice destul de favorabile vor contribui la creşterea producţiei agricole cu 7%, anularea de către Rusia a embargoului la produsele vinicole, precum şi alţi factori vor permite de a asigura o creştere a producerii industriale cu 8 la sută. Sporirea producerii mărfurilor va conduce la majorarea exportului din republică cu 27 procente.

Încasările valutare continue de peste hotare şi majorarea substanţială a investiţiilor străine directe vor contribui la majorarea cererii, rămînînd unul dintre cei mai principali factori ai creşterii economice. Concomitent, ei vor mai exercita o presiune inflaţională considerabilă asupta economiei Moldovei.

Ca rezultat, rata medie anuală a inflaţiei, în corespundere cu prognoza Ministerului Economiei şi Comerţului, coordonată cu Banca Naţională a Moldovei, se aşteaptă la nivelul de 11,8 procente. Majorarea continuă a preţurilor mondiale la agenţii energetici, creşterea cererii de consum, cauzată de sporirea veniturilor populaţiei, precum şi necesităţile economiei ţării în mărfuri cu caracter investiţional, va contribui la sporirea importului.

– Ce influenţă, în viziunea Dvs, asupra situaţiei economice a ţării ar putea avea criza mondială, pe care o prezic toţi experţii pentru economia mondială în acest an?

– Deoarece economia Republicii Moldova este în esenţă o economie de piaţă şi deschisă, iar capacitatea pieţei interne şi posibilităţile industriale destul de reduse în prezent, rămîne înalt nivelul dependenţei economiei de influenţa proceselor economice şi politice, care au loc în lume şi, în primul rînd, în ţările vecine şi statele-principali parteneri comerciali. Astfel, majorarea continuă a preţurilor mondiale la resursele energetice şi reducerea ofertei de produse alimentare conduce la sporirea preţurilor pe piaţa internă. În legătură cu aceasta, o importanţă deosebită au chestiunile privind securitatea almentară şi energetică a ţării.

Tendinţele negative, care au loc în economia americană şi pe pieţele financiare deocamdată reflectă situaţii indefinite. De asemenea, criza mondială ar putea influenţa asupra dezvoltării în ţările Uniunii Europene şi asupra înrăutăţirii posibilităţilor de dezvoltare a celor mai mari companii-exportatoare ruse a resurselor de materie primă, care se vor confrunta cu situaţii complicate în finanţarea proiectelor lor, dar în ce priveşte economia Rusiei în ansamblu, ea nu este ameninţată de această criză, deoarece există rezerve suficiente sub forma Fondului de Stabilizare şi rezerve valutare internaţionale.

E important de menţionat că această criză va influenţa nemijlocit puţin asupra pieţei financiare a Moldovei, precum şi asupra pieţei titlurilor de valoare în legătură cu dezvoltarea ei insuficientă.

Măsurile, întreprinse de autorităţile SUA, UE şi altor ţări, permit să sperăm că economia Statelor Unite va reuşi să evite regresul (recesiunea) serios, iar economia mondială deşi va suporta prejudicii extrem de grave, dar va menţine indicii pozitivi ai creşterii. Astfel, creşterea economică (dar şi a cererii de consum), prognozată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru anul 2008 în zona euro (cu 2,1 procente), în Rusia (cu 6,5 la sută), în Ucraina (cu 5,4%) creează premise pentru majorarea exportului de mătfuri moldoveneşti în aceste ţări şi, respectiv, pentru creşterea producerii în Republica Moldova.

– Care sunt posibilităţile de investire în economia Moldovei şi care este creşterea reală a investiţiilor în prezent?

– În ultimii ani volumul investiţiilor în capitalul social s-a majorat treptat şi la data de 1 ianuarie 2008 a constituit 14,9 miliarde de lei. Numai în ultimii trei ani sporul investiţiilor în capitalul social s-a majorat cu circa două treimi (în 2005 cu 21,4%, în 2006 – cu 23,5 procente şi în 2007 – cu 19,9%).

Peste 53 de procente din volumul total al investiţiilor în capitalul statutar (circa 8 miliarde de lei) le constituie mijloacele agenţilor economici şi populaţiei.

A doua sursă ca importanţă de investiţii sunt mijloacele investitorilor străini – 3,3 miliarde de lei sau 22,1 la sută.

Mijloace substanţiale au fost investite, de asemenea, de la Bugetul de Stat şi bugetele unităţilor administrativ-teritoriale – circa 1,75 miliarde de lei, ceea ce depăşeşte cu 22,5 procente indicele anului 2006. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.