Igor Boţan: „Toţi sunt conştienţi că diferendul transnistrean este un conflict de elite”

Analistul politic şi Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan, consideră că astăzi cetăţenii ambelor maluri ale Nistrului sunt conştienţi de faptul că diferendul transnistrean reprezintă un conflict de elite şi nu este bazat pe disensiuni etnice sau religioase.

„Să nu uităm că acum 20 de ani situaţia era de altă natură. Atunci toţi trăiau cu un sentiment de frică pentru viitorul lor. Moldovenii nu puteau înţelege de ce vorbitorii de limbă rusă nu-i susţineau în mişcarea de eliberare naţională, iar aceştia din urmă nu înţelegeau de ce moldovenii respingeau temerile vorbitorilor de limbă rusă privind viitorul lor. Cu timpul, toţi au înţeles că diferendul produs nu era unul bazat pe conflict de etnii sau religii, ci un conflict „al elitelor”, a declarat Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul menţionează că pe parcursul timpului autorităţile separatiste au schimbat problematica diferendului. Iniţial se vorbea de faptul că Transnistria era ultimul bastion al URSS-ului, astfel încât elitele din stânga Nistrului luptau pentru păstrarea Uniunii Sovietice. După destrămarea URSS-ului se vorbea deja despre faptul că Transnistria reprezintă un avanpost al Rusiei în Balcani. După căderea regimului Miloşevici în Iugoslavia, separatiştii din stânga Nistrului deja cereau recunoaşterea independenţei în plan internaţional.

„Acum atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol, autorităţile înţeleg că e necesar de a depune eforturile necesare pentru întărirea măsurilor de încredere, înlăturarea obstacolelor în formarea unei relaţii economice, în comunicarea cetăţenilor”.

Expertul recunoaşte că nu putem spera la o rezolvare rapidă a acestui diferend. „Conflictul transnistrean este internaţionalizat până la extremă. Cu atât mai mult că autorităţile de la Chişinău au temeri privind o rezolvare rapidă a acestei probleme şi asta pentru că participarea a 400 de mii de cetăţeni transnistreni la alegerile legislative ar putea modifica esenţial cursul politicii externe al Republicii Moldova”, menţionează Boţan.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare