Hipnoza înlocuiește anestezia?

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — În tot mai multe spitale din Belgia și Franța, pacienții preferă hipnoza în loc de anestezie. De ce?

Pentru că prețul este mai redus, iar perioada de recuperare – mai scurtă.

Hipnoza este starea modificată a conștientului, asemănătoare cu somnul sau cu somnambulismul, provocată artificial prin sugestie, în timpul căreia controlul conștient asupra propriei comportări și contactul cu realitatea slăbesc.

Încă din antichitate, această metodă era folosită de vrăjitori și vraci pentru a-și vindeca pacienții prin ritualuri spirituale.

Inventatorul hipnozei a fost un doctor, Franz Anton Mesmer, care în 1765, după ce ieșise de la un spectacol, a văzut cum un vânzător ambulant adormea oamenii.

După ce a discutat cu acesta, vânzătorul i-a arătat o nouă invenție: magnetul. În urma unor cercetări, Mesmer a ajuns la concluzia că există un fluid universal (magnetic) care are proprietăți vindecătoare.

Încă din 1873, hipnoza era utilizată în chirurgie, un exemplu clar fiind cazul chirurgului scoțian James Esdaile, care în India opera pacienții folosind hipnoza ca anestezic.

El a descoperit că la pacienții hipnotizați, infecția apărea în doar 5% din cazuri, comparativ cu 50% care era media acelor timpuri. Dar medicina a respins aceste experimente pe motiv că era greu să instruiască toți doctorii în hipnoză.

Acum, această metodă reînvie, cu toate că nu este folosită pe larg.

Chiar dacă sunt hipnotezați, pacienții din spitalele din Belgia și Franţa primesc și un anestezic local, iar medicii încă nu aprobă folosirea exclusivă a hipnozei în cazul unor intervenţii complicate, sau pentru operații durata cărora depășește 2 ore.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.