Guvrenul intentioneaza sa dezvolte transportul naval in Moldova

Incurajati de o usoara crestere in 2007 a transportului de marfuri si persoane pe cale fluviala, Guvernul intentioneaza sa dezvolte aceasta ramura a servicilor de transport adoptand Conceptia dezvoltarii transportului naval in Republica Moldova.

Documentul prevede adaptarea la cerintele si exigentele impuse de modernizare, eficientizare, precum si racordarea serviciilor de transport fluvial in cadrul complexului ramurii de transport. Astfel, in prima etapa (2008 – 2009), Ministerul Transporturilor si Gospodariei Drumurilor urmeaza sa pastrze si dezvolte caile navigabile interne, sa supravegheze si controleze asupra sigurantei navigatiei si sigurantei ecologice, precum si sa creeze si modernizeze regulile unice de activitate pe caile navigabile interne. In a doua eatapa (2009-2011), se presupune intrarea in sistemul european si mondial de transport prin organizarea transportarii marfurilor pe coridoarele internationale de transport.

Pentru dezvoltarea acestei ramuri de transport, vor fi elaborate mecanizme de implicare a investitorilor utilizatori ai transportului naval, care sint interesati de procesul de reconstruire si reamenajare a cailor navigabile interne cit si prin reinoirea flotei.

Serviciul de transport fluvial a suferit o serie de restructurari, mai ales dupa conflictul armat din regiunea de est cind Portul fluvial Bender si Ribnita au devenit practic inoperabile.

In prezent, Republica Moldova detine doua cai navigabile interne de scurgere libera de importanta internationala – Nistru si Prut:
E 80 – 07 – riul Prut, de la estuar pina la or. Ungheni (407,0 km);
E 90 – 03 – riul Nistru de la portul Belgorod-Dnestrovsk (Ucraina) pina la portul Bender (228 km), incluzind 2 porturi moldovenesti de importanta internationala cu indicativul:
P 80 – 62 – portul Giurgiulesti (133 km) in calitate de complex portuar in proces de constructie pe fluviul Dunarea;
P 90 – 03 – 02 – portul Bender (228,0 km) pe riul Nistru.

Pe caile navigabile interne ale Republicii Moldova este posibila efectuarea transportului marfurilor prin intermediul garniturilor compuse din remorchere-impingatoare si barje cu capacitatea de incarcare pina la 1000 tone pe riul Nistru si pina la 600 tone pe riul Prut.

La momentul actual, In Republica Moldova, exista un port maritim si 4 porturi fluviale:
a) Portul International Liber Giurgiulesti – pe sectorul maritim al fluviului Dunarea;
b) Portul Ungheni – amplasat pe riul Prut, administrat de Intreprinderea de Stat “Portul Fluvial Ungheni”;
c) Portul Fluvial Bender – pe riul Nistru;
d) Portul Fluvial Ribnita – pe riul Nistru;
e) Raionul de marfuri Varnita – pe riul Nistru.

Indicatori 2006 2007 2006/2007 
Tone mărfuri (mii tone) 141,5 166,5 117,6%
Tone/km mărfuri (mii tone-km) 102,7 489 107,7%
Călători (mii) 102,7 119,2 116%

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.