Gestionarii unor companii încasau bani pentru redobândirea frauduloasă a cetățeniei românești. Care erau taxele

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi despre pornirea urmăririi penale privind traficul de influență în cazul unor gestionari de companii private, care sub paravanul acordării consultaţiilor juridice, au pretins şi au primit bani de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, pentru redobândirea cetățeniei românești,

În cadrul procesului penal s-a stabilit că, în perioada 2013 – prezent, gestionarii acestor companii private încasau bani, susţinând că au influenţă asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatelor României din or. Odesa (Ucraina), or. Moscova (Federaţia Rusă) și Autorității Naționale pentru Cetățenie din mai multe județe ale României.

Figuranții pe dosar și-au specializat activitatea pe: depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei românești, în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse; depunerea, în regim prioritar, a Jurământului de credinţă faţă de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru obţinerea cetăţeniei române; transcrierea, în regim prioritar, a actelor de stare civilă (certificate de naștere/deces/căsătorie etc.); obținerea vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate.

Figuranții percepeau de la solicitanți pentru prestarea serviciilor respective, sume bănești în mărime de la 1500-2000 euro (pentru depunerea jurământului în regim de prioritate) și de la 10000-25000 euro (pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului),  sume care în cumul reprezintă proporţii deosebit de mari.

În urma efectuării a 30 de percheziții, la oficiile și domiciliile gestionarilor companiilor respective, procurorii anticorupție au ridicat documente, acte de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova și Federației Ruse, tehnică de calcul, telefoane mobile și mijloace bănești.

Au fost reținute 5 persoane, 4 dintre care au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu.

Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.