Gândurile bărbatului care tocmai a făcut prima traducere a cărții „1984” de la căderea URSS

PE SCURT

George Orwell este iarăși relevant, într-un mod nou, iar cea mai cunoscută carte a sa rămâne la fel de sufocantă ca întotdeauna”, scrie, pe Bloomberg, Leonid Bershidsky, cel care a tradus primul cartea lui George Orwell „1984” după căderea URSS.

Autorul povestește despre cum era tradusă această carte în perioada URSS, când a descoperit-o prima dată și ce rol avea „Fratele mai mare” în cărțile cenzurate.

PE LUNG

Leonid Bershidsky este autor de editoriale la Bloomberg Opinion. A fost redactorul fondator al cotidianului rus Vedomosti și a fondat site-ul de opinie Slon.ru. Acesta a povestit într-un editorial cum a fost după traducerea romanului „1984” a lui George Orwell după căderea URSS. 

„A citi „1984” îndeaproape, ca rus, ca jurnalist…”

În acest an, am petrecut patru luni în „1984. George Orwell”. Nu știam ce mă aștepta după ce o editură din Moscova mi-a sugerat să traduc romanul clasic distopic în rusă, așa că am fost de acord prea ușor.

Nu doar eu am tradus. Este eminentul traducător Viktor Golyshev, a cărui versiune rusă din „1984” a câștigat cea mai mare aclamație. Își amintește că a fost bolnav cronic un an după terminarea lui.

„Nimic serios, doar un nas răcit”, mi-a spus Golyshev, care are acum 82 de ani. „Dar există ceva contaminare în acest lucru. Este o carte otrăvită, poate pentru că Orwell însuși era bolnav când a scris-o.

Probabil a fost mai mult decât atât. A citi „1984” îndeaproape, ca rus, ca jurnalist și încredințat în potențialul Rusiei de a depăși despotismul putinist la fel cum a învins soiul comunist, este atât bolnav, cât și cathartic (purificator).

La fel ca țara mea de naștere sovietică și Rusia de azi, lumea lui Winston Smith (personajul principal din roman) este plină de reguli, este de neînțeles din punct de vedere uman, dar perfect logică ca un sistem, nediscriminatoriu, crud, liric sau chiar eroic.

Devenind non- persona

Romanul a ieșit în limba engleză în 1949, dar a fost interzis în Uniunea Sovietică în orice limbă până în 1988. Din câte știu, traducerea mea în rusă va fi a cincea care va fi publicată oficial. Este o mulțime de traduceri, chiar și pentru o lucrare literară atât de faimoasă.

Fiecare versiune reflectă, de asemenea, timpul și scopul său, doi factori care sunt departe de banal când vine vorba de istoria „1984” în Rusia și rusă.

Orwell însuși a determinat soarta activității sale în Uniunea Sovietică. În 1937, redactorul unei reviste literare din Moscova i-a cerut o copie de revizuire a „Drumul spre Wigan Pier”, o carte despre situația clasei muncitoare engleze. Orwell a trimis înapoi o copie împreună cu o notă politicoasă care a arătat asocierea sa cu Partidul Muncitoresc al Unificării Marxiste.

În 1945, Orwell a înrăutățit lucrurile în relația cu Uniunea Sovietică scriind „Animal Farm”, basmul său distopic batjocorind revoluția rusă. Traducerea lui Igor Șevcenko, numită „Kolgosp Tvaryn” sau „Ferma colectivă a animalelor”, a fost vehiculată printre ucraineni în lagărele de persoane strămutate din Germania ocupată. În prefața sa, Orwell a scris:

Nu am vizitat niciodată Rusia și cunoștințele mele despre ea constau doar din ceea ce se poate învăța citind cărți și ziare. Chiar dacă aș avea puterea, nu aș dori să mă amestec în treburile interne sovietice: nu l-aș condamna pe Stalin și pe asociații săi doar pentru metodele lor barbare și nedemocratice. Este foarte posibil ca, chiar și cu cele mai bune intenții, să nu fi putut acționa altfel în condițiile existente. Dar, pe de altă parte, a fost foarte important pentru mine ca oamenii din vestul Europei să vadă regimul sovietic pentru ceea ce a fost cu adevărat.

Autoritățile sovietice de ocupație au cerut confiscarea „Kolgosp Tvaryn”. Potrivit unei biografii Orwell din 2014 ale istoricilor Yuri Felshtinsky și Georgy Chernyavsky, autoritățile americane au strâns 1.500 de exemplare de la ucrainenii strămutați și le-au predat sovieticilor, dar unele dintre cărți au rămas în circulație. Există o copie în Biblioteca Congresului. Orwell a devenit non-persona în Uniunea Sovietică.

Desigur, asta a însemnat că traducerea „1984” nu a putut fi publicată în Uniunea Sovietică. În 1958, potrivit istoricului Arlen Blum, expert în cenzura rusă, Departamentul de ideologie al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic a comandat de fapt o traducere și un tiraj de câteva sute de exemplare numerotate (numele traducătorului nu a fost menționat), strict pentru distribuirea către oficiali de partid de rang înalt, care trebuiau să cunoască mai bine inamicul decât masele – către Partidul Interior, așa cum ar fi spus Orwell.

Dar cartea era oricum prezentă în Uniunea Sovietică. Există două modalități principale de a citi-o: în engleză, dacă cineva a strecurat o copie dincolo de polițiștii de frontieră și în prima traducere rusă publicată peste hotare. Prima apariție a fost la mijlocul anilor ’50 la Frankfurt la o o editură condusă de Uniunea Muncii People, o organizație anti-sovietică pentru emigranți.

Comoara din dulap

Am aflat prima dată despre existența „1984” pe când aveam 11 sau 12 ani. Căutând într-un dulap din apartamentul nostru din Moscova, m-am împiedicat de o grămadă de reviste îngălbenite Possev, pline de povești despre dizidenți curajoși și opresiune comunistă. Mama mea a fost înfuriată atunci când m-a descoperit stând pe podea, cuprins de literatura interzisă și a luat revistele ca să nu mă laud cu asta la școală. Dar am văzut deja lista de cărți pe care editura le vindea – „1984” era pe ea – și am memorat titlurile, astfel încât să pot cere copiile neoficiale cunoscute sub numele de samizdat.

Numele traducătorilor erau, conform copertei, V. Andreev și N. Vitov. Ambele sunt pseudonime.

Dar traducerea Andreev-Vitov și-a servit scopul. La fel s-a întâmplat și cu diferite versiuni de amatori. De exemplu, o altă versiune a apărut la Roma în 1966 realizată de scriitorul și jurnalistul sovietic Serghei Tolstoi. Aceasta se scursese în mod misterios în Occident și apoi în Uniunea Sovietică.

Nu puțini oameni au avut grijă de stil atunci când au primit doar o scriere sau o fotocopie abia citită pentru o noapte. După cum și-a amintit regretata disidenta Valeria Novodvorskaya în 2009, în unele versiuni ale traducerii, Big Brother a fost redat ca Starshiy Brat, care se traduce literalmente ca „Fratele mai mare”. Ea a spus că „clar că era Stalin” sau o figură temătoare precum Yuri Andropov, șeful KGB care a ajuns rapid la conducerea națională după moartea lui 1982 a lui Leonid Brejnev.

Novodvorskaya zicea: Orwell era comoară pentru samizdat. Când am văzut pentru prima dată „1984” la începutul anilor ’70, romanul era scris pe o hârtie uzată, din carton, țesută. Traducerile au fost proaste, scris, în mod clar, acasă. În unele locuri era scris „teleekran”, „telekran”, chiar „telescreen”. Dar era clar că este o cameră de filmări, un ochi care nu doarme niciodată, un observator.

Până în 1984, romanul a mers perfect. Un corespondent sovietic, Melor Sturua și guru de propagandă, a scris în ziarul guvernamental Izvestia, explicând că, în timp ce Orwell a însemnat romanul ca o „caricatură a sistemului nostru ”, a încheiat el prezicând falimentul moral al Occidentului.

Ideologii sovietici târzii, care încă îl considerau un propagandist anti-sovietic, făceau treptat publicarea oficială a „1984” inevitabilă. Era o dovadă că sistemul sovietic era înfiorător.

Înapoi în URSS

Traducerea lui Golyshev (cel care a tradus romanul în URSS și a avut cea mai aclamată versiune a romanului) mă trimite înapoi în țara în care am crescut, Uniunea Sovietică. Nu vreau să merg acolo. Treizeci de ani mai târziu, este mai ușor să te distanțezi între „1984” și viața sovietică.

Regimurile, inclusiv cel actual rus, încearcă diverse bucăți din rețeta oceanică. Ei caută dușmani externi, cer loialitate oarbă, folosesc metode de propagare, supraveghere și suprimare din ce în ce mai sofisticate. Poate fi foarte rău, mai rău decât chiar în anii 40.

„Noi am calculat greșit”, a scris Novodvorskaya în 2009. „Orwell stă pe rafturile librăriei, este anul 2009, dar pacea este din nou război… Rusia vrea din nou să fie„ cizma care călcă pe fața umanității ” și „Fratele cel Mare” V.V. Putin rânjește pe afișe și portrete”.

Foto: Chicago Tribute

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.