Connect with us
"
"

Cultură

Gândurile bărbatului care tocmai a făcut prima traducere a cărții „1984” de la căderea URSS

Publicat

pe

PE SCURT

George Orwell este iarăși relevant, într-un mod nou, iar cea mai cunoscută carte a sa rămâne la fel de sufocantă ca întotdeauna”, scrie, pe Bloomberg, Leonid Bershidsky, cel care a tradus primul cartea lui George Orwell „1984” după căderea URSS.

Autorul povestește despre cum era tradusă această carte în perioada URSS, când a descoperit-o prima dată și ce rol avea „Fratele mai mare” în cărțile cenzurate.

PE LUNG

Leonid Bershidsky este autor de editoriale la Bloomberg Opinion. A fost redactorul fondator al cotidianului rus Vedomosti și a fondat site-ul de opinie Slon.ru. Acesta a povestit într-un editorial cum a fost după traducerea romanului „1984” a lui George Orwell după căderea URSS. 

„A citi „1984” îndeaproape, ca rus, ca jurnalist…”

În acest an, am petrecut patru luni în „1984. George Orwell”. Nu știam ce mă aștepta după ce o editură din Moscova mi-a sugerat să traduc romanul clasic distopic în rusă, așa că am fost de acord prea ușor.

Nu doar eu am tradus. Este eminentul traducător Viktor Golyshev, a cărui versiune rusă din „1984” a câștigat cea mai mare aclamație. Își amintește că a fost bolnav cronic un an după terminarea lui.

„Nimic serios, doar un nas răcit”, mi-a spus Golyshev, care are acum 82 de ani. „Dar există ceva contaminare în acest lucru. Este o carte otrăvită, poate pentru că Orwell însuși era bolnav când a scris-o.

Probabil a fost mai mult decât atât. A citi „1984” îndeaproape, ca rus, ca jurnalist și încredințat în potențialul Rusiei de a depăși despotismul putinist la fel cum a învins soiul comunist, este atât bolnav, cât și cathartic (purificator).

La fel ca țara mea de naștere sovietică și Rusia de azi, lumea lui Winston Smith (personajul principal din roman) este plină de reguli, este de neînțeles din punct de vedere uman, dar perfect logică ca un sistem, nediscriminatoriu, crud, liric sau chiar eroic.

Devenind non- persona

Romanul a ieșit în limba engleză în 1949, dar a fost interzis în Uniunea Sovietică în orice limbă până în 1988. Din câte știu, traducerea mea în rusă va fi a cincea care va fi publicată oficial. Este o mulțime de traduceri, chiar și pentru o lucrare literară atât de faimoasă.

Fiecare versiune reflectă, de asemenea, timpul și scopul său, doi factori care sunt departe de banal când vine vorba de istoria „1984” în Rusia și rusă.

Orwell însuși a determinat soarta activității sale în Uniunea Sovietică. În 1937, redactorul unei reviste literare din Moscova i-a cerut o copie de revizuire a „Drumul spre Wigan Pier”, o carte despre situația clasei muncitoare engleze. Orwell a trimis înapoi o copie împreună cu o notă politicoasă care a arătat asocierea sa cu Partidul Muncitoresc al Unificării Marxiste.

În 1945, Orwell a înrăutățit lucrurile în relația cu Uniunea Sovietică scriind „Animal Farm”, basmul său distopic batjocorind revoluția rusă. Traducerea lui Igor Șevcenko, numită „Kolgosp Tvaryn” sau „Ferma colectivă a animalelor”, a fost vehiculată printre ucraineni în lagărele de persoane strămutate din Germania ocupată. În prefața sa, Orwell a scris:

Nu am vizitat niciodată Rusia și cunoștințele mele despre ea constau doar din ceea ce se poate învăța citind cărți și ziare. Chiar dacă aș avea puterea, nu aș dori să mă amestec în treburile interne sovietice: nu l-aș condamna pe Stalin și pe asociații săi doar pentru metodele lor barbare și nedemocratice. Este foarte posibil ca, chiar și cu cele mai bune intenții, să nu fi putut acționa altfel în condițiile existente. Dar, pe de altă parte, a fost foarte important pentru mine ca oamenii din vestul Europei să vadă regimul sovietic pentru ceea ce a fost cu adevărat.

Autoritățile sovietice de ocupație au cerut confiscarea „Kolgosp Tvaryn”. Potrivit unei biografii Orwell din 2014 ale istoricilor Yuri Felshtinsky și Georgy Chernyavsky, autoritățile americane au strâns 1.500 de exemplare de la ucrainenii strămutați și le-au predat sovieticilor, dar unele dintre cărți au rămas în circulație. Există o copie în Biblioteca Congresului. Orwell a devenit non-persona în Uniunea Sovietică.

Desigur, asta a însemnat că traducerea „1984” nu a putut fi publicată în Uniunea Sovietică. În 1958, potrivit istoricului Arlen Blum, expert în cenzura rusă, Departamentul de ideologie al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic a comandat de fapt o traducere și un tiraj de câteva sute de exemplare numerotate (numele traducătorului nu a fost menționat), strict pentru distribuirea către oficiali de partid de rang înalt, care trebuiau să cunoască mai bine inamicul decât masele – către Partidul Interior, așa cum ar fi spus Orwell.

Dar cartea era oricum prezentă în Uniunea Sovietică. Există două modalități principale de a citi-o: în engleză, dacă cineva a strecurat o copie dincolo de polițiștii de frontieră și în prima traducere rusă publicată peste hotare. Prima apariție a fost la mijlocul anilor ’50 la Frankfurt la o o editură condusă de Uniunea Muncii People, o organizație anti-sovietică pentru emigranți.

Comoara din dulap

Am aflat prima dată despre existența „1984” pe când aveam 11 sau 12 ani. Căutând într-un dulap din apartamentul nostru din Moscova, m-am împiedicat de o grămadă de reviste îngălbenite Possev, pline de povești despre dizidenți curajoși și opresiune comunistă. Mama mea a fost înfuriată atunci când m-a descoperit stând pe podea, cuprins de literatura interzisă și a luat revistele ca să nu mă laud cu asta la școală. Dar am văzut deja lista de cărți pe care editura le vindea – „1984” era pe ea – și am memorat titlurile, astfel încât să pot cere copiile neoficiale cunoscute sub numele de samizdat.

Numele traducătorilor erau, conform copertei, V. Andreev și N. Vitov. Ambele sunt pseudonime.

Dar traducerea Andreev-Vitov și-a servit scopul. La fel s-a întâmplat și cu diferite versiuni de amatori. De exemplu, o altă versiune a apărut la Roma în 1966 realizată de scriitorul și jurnalistul sovietic Serghei Tolstoi. Aceasta se scursese în mod misterios în Occident și apoi în Uniunea Sovietică.

Nu puțini oameni au avut grijă de stil atunci când au primit doar o scriere sau o fotocopie abia citită pentru o noapte. După cum și-a amintit regretata disidenta Valeria Novodvorskaya în 2009, în unele versiuni ale traducerii, Big Brother a fost redat ca Starshiy Brat, care se traduce literalmente ca „Fratele mai mare”. Ea a spus că „clar că era Stalin” sau o figură temătoare precum Yuri Andropov, șeful KGB care a ajuns rapid la conducerea națională după moartea lui 1982 a lui Leonid Brejnev.

Novodvorskaya zicea: Orwell era comoară pentru samizdat. Când am văzut pentru prima dată „1984” la începutul anilor ’70, romanul era scris pe o hârtie uzată, din carton, țesută. Traducerile au fost proaste, scris, în mod clar, acasă. În unele locuri era scris „teleekran”, „telekran”, chiar „telescreen”. Dar era clar că este o cameră de filmări, un ochi care nu doarme niciodată, un observator.

Până în 1984, romanul a mers perfect. Un corespondent sovietic, Melor Sturua și guru de propagandă, a scris în ziarul guvernamental Izvestia, explicând că, în timp ce Orwell a însemnat romanul ca o „caricatură a sistemului nostru ”, a încheiat el prezicând falimentul moral al Occidentului.

Ideologii sovietici târzii, care încă îl considerau un propagandist anti-sovietic, făceau treptat publicarea oficială a „1984” inevitabilă. Era o dovadă că sistemul sovietic era înfiorător.

Înapoi în URSS

Traducerea lui Golyshev (cel care a tradus romanul în URSS și a avut cea mai aclamată versiune a romanului) mă trimite înapoi în țara în care am crescut, Uniunea Sovietică. Nu vreau să merg acolo. Treizeci de ani mai târziu, este mai ușor să te distanțezi între „1984” și viața sovietică.

Regimurile, inclusiv cel actual rus, încearcă diverse bucăți din rețeta oceanică. Ei caută dușmani externi, cer loialitate oarbă, folosesc metode de propagare, supraveghere și suprimare din ce în ce mai sofisticate. Poate fi foarte rău, mai rău decât chiar în anii 40.

„Noi am calculat greșit”, a scris Novodvorskaya în 2009. „Orwell stă pe rafturile librăriei, este anul 2009, dar pacea este din nou război… Rusia vrea din nou să fie„ cizma care călcă pe fața umanității ” și „Fratele cel Mare” V.V. Putin rânjește pe afișe și portrete”.

Foto: Chicago Tribute

Cultură

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri în cadrul celui de-al doilea sezon al proiectului „Antinostalgia – privind spre viitor”, lansat de Radio Europa Liberă.

Scriitoarea a povestit despre regimul comunist, represiunile din această epocă, despre importanța memoriei și a păstrării gândirii critice „cu propriul cap”, dar și despre primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței din lume a cărei fondatoare este.

Totodată, renumita scriitoare a acordat un scurt interviu pentru Moldova.org, în care a vorbit despre nostalgie, rezistența prin cultură, despre șansa ratată a Republicii Moldova și de ce suntem un popor vegetal.

PE LUNG

  • În Moldova cred că sunt unii dintre cei mai nostalgici cetățeni. Ce facem cu cei care regretă destrămarea URSS?

Dar tinerii? Tinerii știu ce să regrete? Adică, ei nu au o imagine corectă a comunismului, dar una falsă au? Ce regretă?

  • V-ați întâlnit cu tinerii, care au părinți care au crescut în epoca comunismului, fără să știe despre ororile regimului… 

De asta am făcut Memorialul de la Sighet (n. r. Primul memorial al victimelor comunismului și al Rezistenței din lume ). Și de aceasta subliniam că trebuie să se facă o deosebire dintre un muzeu al comunismului cum este cel de la Praga, în care se vorbește în general cine au fost lideri, de Lenin, ș.a. și memorialul victimelor comunismului, care nu este un muzeu al luptei dintre Lenin și Troțki, dintre Gheorghiu Dej și Ana Pauker. Este un muzeu din punct de vedere al victimelor. Deci un muzeu al represiunilor comuniste. 

La drept vorbind, singurul tip de istorie adevărată a comunismului este istoria represiunii comuniste. Pentru că asta a făcut în cele din urmă comunismul, să dispară ca sistem politic -s-a bazat exclusiv pe represiune, pe forță, schimbarea oamenilor cu forța. Chiar dacă susțineau că îi obligau să fie fericiți. Oricum nu reușeau să-i facă fericiți. Dar oamenii nu trebuie obligați.

  • Dar cum să facem ca generația tânără să înțeleagă asta? Creăm un memorial, facem dezbateri?

Părerea mea e că nu avem cum să-i convingem, dacă nu reușim să-i transformăm în niște intelectuali. Adică, în niște oameni care să gândească și să asimileze cultura. Abia după ce îți dai seama, prin cultură, cum s-a născut comunismul, cum a evoluat, ce s-a întâmplat, ajungi să înțelegi și cât de monstruos a fost. Pentru că altfel toate rămân niște cifre. 600 mii de morți, atât se spune în cartea neagră a comunismului. E o cifră absolut teoretică. E important să se înțeleagă că moartea unui om este la fel de importantă ca moartea a o sută de mii de oameni. Dar pentru asta trebuie să ai o gândire critică. 

Pentru mine, rezistența prin cultură e principalul tip de rezistență. Deci, principalul este să ții vie în mintea tinerilor cultura lumii, ca să înțeleagă singuri despre ce e vorba. Nu să-i manipulezi tu, băgându-le în cap, adevărul de un fel sau de altfel. 

  • Dar ce facem cu cei de vârsta medie și mai înaintată? Mai avem șanse ca să-și schimbe poziția?

Asta cred că nu e o chestiune de politică, cât de psihologie, uneori maladivă. Îmi amintesc, după revoluție, în România, eram la țară, emisiunile de televizor erau 24 ore din 24 și tot felul de oameni apăreau la televizor. Spre surprinderea mea, un vecin al nostru țăran, nea Marin, îl ura pe unul singur din cei care apăreau la televizor – pe Andrei Pleșu. Și la început nu reușeam să înțeleg de ce îl ura pe Pleșu, de ce pe el? Și în cele din urmă am înțeles și mi s-a părut ceva extraordinar. Pleșu era omul a cărui limbaj se deosebea cel mai mult de limbajul de lemn. Era un om care vorbea extraordinar de viu și colorat și, într-un mod paradoxal, nea Marin care se obișnuise cu limbajul de lemn, nu îl înțelegea pe-al lui Pleșu. În schimb, pentru că Pleșu era un tip cu umor și mereu puțin ironic i se părea că își bate joc de el. Pentru că pe de o parte nu înțelegea ce spune și pe de altă parte înțelegea ironia. 

Pornind de la aceasta, m-am gândit că oamenilor le e mai greu să accepte chiar binele, dacă nu sunt obișnuiți cu el, decât răul cu care sunt obișnuiți. Iar celor care au ajuns în ‘89 la peste 50 de ani le era efectiv foarte greu să înțeleagă că, începând de acum încolo, ei sunt responsabili pentru tot ce li se întâmplă, ei trebuie să decidă. Înainte totul era simplu. Ceaușescu era rău, Ceaușescu era vinovat de toate, ei nu erau vinovați de nimic. Brusc, în condițiile libertății, fiecare om devine vinovat pentru ceea ce i se întâmplă. Că de el depinde asta. Ceea ce este mult mai greu. A fi liber este mult mai greu decât a nu fi liber.

  • Să nu uităm, totuși că Moldova a făcut parte din Imperiul Sovietic. Mai rămân puternice amintirile când, la școală, copiilor li se spunea că țara noastră e cea mai puternică, cea mai mai mare. Iar acum sondajele arată că opțiunile pentru UE și Uniunea Euroasiatică sunt cam la același nivel…

Este clar că capacitatea de manipulare a forțelor retrograde procomuniste, pro-uniunea sovietică este imensă. De ea depinde foarte mult. Ca să nu mai zic că deocamdată ei au și banii să plătească votanții. 

Dar din ceea ce îmi ziceți dvs., mă impresionează faptul că înainte locuitorii Uniunii Sovietice puteau să fie mândri că fac parte dintr-un imperiu. Era evident că acest imperiu conținea nenumărate popoare oprimate, inclusiv poporul rus și nimeni nu se îndoia de aceasta. Un imperiu bazat pe opresiune, ca să nu mai zic în cazul Basarabiei, unde era o populație care fuseseră ocupată ca să ajungă în acest imperiu…

  • Acum România este țară liberă și Republica Moldova la fel. Credeți că am valorificat pe deplin potențialul nostru?

Acum doi ani, ați avut șansa nesperată să vă schimbați destinul. La alegerile de acum doi ani, dacă alegerile acelea ieșeau pro-europene, ați fi fost primiți în Uniunea Europeană. Ceea ce era un noroc nesperat, pentru că aveați temele nefăcute. Și România a fost primită cu temele nefăcute și încet-încet și le-a făcut. 

  • Sunteți autoarea următoarelor rânduri „Eu cred că suntem un popor vegetal, cine a văzut vreodată un copac revoltându-se?”. De ce credeți că suntem un popor vegetal?

Pentru că nu suntem un popor violent. Cred că din fire suntem mai pașnici decât alții. De aceea mai manipulabili.

  • E de bine sau de rău?

E de rău.

Citește mai departe

Cultură

Muzica în URSS / Plagiată sau inspirată?

Publicat

pe

De către

Nostalgicii după timpurile Uniunii Sovietice obișnuiesc să se mândrească și să vorbească despre cultura de atunci. Cu toate acestea, plagiatul pe acele timpuri era destul de des întâlnit.

Conform opiniei autorului acestui articol, plagiat se consideră o frază muzicală din șapte note, care vin una după alta și se repetă din punct de vedere ritmic și a înălțimii notei. Aproape în toate exemplele pe care le oferă, această regulă este respectată. Deci hai să vedem și să ascultăm acest plagiat.

  1. Isaak Dunaevski, cântecul plagiat „Cântecul băieților veseli”.

„Cântecul băieților veseli” a devenit foarte popular după apariția filmului „Băieții veseli” și mai e popular și astăzi. Hai să vedem cum sună în film:

Așa, acum ascultă cântecul revoluționarilor mexicani, care a apărut cu douăzeci de ani mai devreme. Se crede că Isaac Dunaevski a auzit-o în înregistrările aduse de regizorii Alexandrov și Eisenstein din Mexic în anii 1930-31. Ceea ce este interesant, în cantece chiar și tonurile coincid. Și, de asemenea, în piesă se simt acordurile banjo-ului mexican, destul de exotic pentru muzica sovietică din acei ani. Plagiat.

2. Arkady Ostrovsky, plagiatul „Fie soare întruna”.

Faimosul cântec „Fie soare întruna” aparține, după cum se crede, compozitorului Arkady Ostrovsky. Pentru cei care n-au auzit cântecul, vedeți aici:

La drept vorbind, cântecul este un plagiat al piesei, lansate cu patru ani mai devreme, „Gabrielle” al formației „Hootenanny Singers”:

Alte exemple de plagiat le puteți găsi pe pagina autorului acestei „destăinuiri”.

Citește mai departe

Cultură

Cum a devenit filozoful german Immanuel Kant „dușman și trădător al pământului rusesc”

Publicat

pe

De către

În ultimele luni, filosoful german Immanuel Kant a devenit obiect de dispute aprigi în Federația Rusă, care au dus chiar și la vandalisme, totul din cauza aeroportului din orașul Kaliningrad.

Iurii Gudîmenko, un internaut rus a pus în context conflictul, prezentând într-un mod ironic și cronologic legătura dintre ruși, orașul Königsberg (astăzi Kaliningrad) și filosoful german, Immanuel Kant.

Iată relatarea internautului:

Cronologia conflictului:

1255 – este fondat castelul Königsberg de către Ordinul Teuton, care încetul cu încetul s-a lărgit până a devenit oraș în toată legea.

1724 – după aproape cinci sute de ani de la fondarea castelului, în Königsberg se naște Immanuil Kant, care va deveni unul din cei mai cunoscuți filosofi ai planetei.

1758 -1762 – în procesul războaielor dintre Prusia și Rusia, orașul trece sub dominația rusă pentru o perioadă de patru ani. Ulterior, acesta a fost retrocedat Prusiei. Este prima apariție, pe aceste meleaguri, a armatelor rusești și a rușilor în număr mare. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ei nu mai călcaseră pe acele pământuri.

Deși, în lucrările sale, Kant nu le prea acordă atenție rușilor, până la vârsta de 30 ani, el a trăit printre ruși.

Enlarge

227_Koenigsberg_in_Preussen
Orașul Königsberg în Evul Mediu

1804 – Kant își găsește sfârșitul tot la Königsberg. Rușii aici nu mai erau de vreo 40 ani.

1935 – În Prusia de Răsărit (Al Treilea Reich), nu departe de Königsberg, se construiește aerodromul Povunden, numit după localitatea lângă care a fost construit. Kant este defunct și neclintit.

1943 -1945 – În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până la momentul când acest oraș a fost ocupat de către Armata Roșie, pe aerodrom va fi dislocată escadra a 5-a de „vânători de noapte” a Luftwaffe (forțele aeriene germane). Kant tot răposat e.

1945 – Stalin, folosindu-se de argumentele cu privire la milioanele de ostași sovietici decedați, negociază de la aliați o parte din Prusia de Răsărit, care include și orașul Königsberg. În acest mod, URSS devine singurul stat învingător, care și-a lărgit teritoriul în urma celui de-al Doilea Război Mondial. (Memorizați asta pentru momentele când vi se va povesti în repetate rânduri despre faptul că URSS a învins dușmanul absolut fără niciun interes – victimele omenești au fost prețuite de către Stalin în hectare). Königsberg a fost redenumit în Kaliningrad, iar aerodromul Povunden a fost și el redenumit în Hrabrovo. Nemții etnici, care trăiau aici de secole, au fost ridicați și trimiși în alte regiuni ale URSS. În locul lor, au fost aduși ruși. Ruinele castelului Königsberg au fost demolate și distruse, la porunca PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice). Kant mai este decedat, dar se zvârcolește în sicriu.

Enlarge

Konigsberg
Carte poștală veche

1991 – Se destramă URSS, Kaliningrad și aeroportul său trec în componența Federației Ruse.

2018 – După concursul lansat de conducerea Federației, se decide redenumirea aeroportului Hrabrovo și se lansează o votare online. Liderul, încă de la începutul votării, este Immanuel Kant. Kant simte că se va întâmpla ceva rău, începe să se foiască mai tare în sicriu.

20 noiembrie 2018 – Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse din partea republicii Tatarstan (republica Tatarstan, vezi Doamne!) declară că simpla prezență a numelui Kant în lista posibilelor nume pentru aeroport insultă veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Clasicul „buneii au luptat” nu sună, dar se citește printre rânduri. Kant se încordează și face prima turnură în sicriu.

27 noiembrie 2018 – Este vandalizat monumentul lui Kant din Kaliningrad. În jurul lui, sunt aruncate foi volante cu textul despre cum Kant „a trădat Pământul Rusesc care l-a primit – renunță la numele lui păcătos” și chemări la „scoate numele străin din documente”. Textul se încheie cu deja tradiționalul „Slavă Rusiei””. Kant, care nicicum nu a influențat la venirea și plecarea armatelor rusești și care a murit cu un veac și jumătate înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, se răscolește constant în sicriu.

Mai târziu vor stropi cu vopsea și panoul memorial, și mormântul lui Immanuel Kant. Ei, probabil, s-au speriat de sunetele și gemetele din mormânt.

Enlarge

kant-vanvalizat
monumentul lui Immanuel Kant în Kaliningrad, vandalizat.

1 decembrie 2018 – Gata! Votarea pentru numele nou al aeroportului Hrabrovo s-a încheiat. În penultima zi, nu se știe de unde, au apărut câteva zeci de mii de voturi pentru numele împărătesei rusești, Elizaveta Petrovna (nici ea nu avea sânge rusesc, da asta-i altă poveste) și Kant ajunge pe locul doi, apoi pe locul trei. Aeroportul va purta numele Elizaveta Petrovna, iar întrebarea privitor la construcția unei stații electrice pe locul mormântului lui Immanuel Kant încă se discută. El continuă să se zvârcolească în sicriu.

P.S.

„Trei lucruri umplu sufletul cu veșnic noua și adânca admirație și venerație, cu cât mai des și mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea și legea umană în mine și inevitabila absurditate a poporului rus.”

Immanuel Kant, „Critica rațiunii practice”, 1788, cu corectările autorului textului, Iurii Gudîmenko.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură2 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie3 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova3 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social4 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură4 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829