Connect with us
"
"

Cultură

Gândurile bărbatului care tocmai a făcut prima traducere a cărții „1984” de la căderea URSS

Publicat

pe

PE SCURT

George Orwell este iarăși relevant, într-un mod nou, iar cea mai cunoscută carte a sa rămâne la fel de sufocantă ca întotdeauna”, scrie, pe Bloomberg, Leonid Bershidsky, cel care a tradus primul cartea lui George Orwell „1984” după căderea URSS.

Autorul povestește despre cum era tradusă această carte în perioada URSS, când a descoperit-o prima dată și ce rol avea „Fratele mai mare” în cărțile cenzurate.

PE LUNG

Leonid Bershidsky este autor de editoriale la Bloomberg Opinion. A fost redactorul fondator al cotidianului rus Vedomosti și a fondat site-ul de opinie Slon.ru. Acesta a povestit într-un editorial cum a fost după traducerea romanului „1984” a lui George Orwell după căderea URSS. 

„A citi „1984” îndeaproape, ca rus, ca jurnalist…”

În acest an, am petrecut patru luni în „1984. George Orwell”. Nu știam ce mă aștepta după ce o editură din Moscova mi-a sugerat să traduc romanul clasic distopic în rusă, așa că am fost de acord prea ușor.

Nu doar eu am tradus. Este eminentul traducător Viktor Golyshev, a cărui versiune rusă din „1984” a câștigat cea mai mare aclamație. Își amintește că a fost bolnav cronic un an după terminarea lui.

„Nimic serios, doar un nas răcit”, mi-a spus Golyshev, care are acum 82 de ani. „Dar există ceva contaminare în acest lucru. Este o carte otrăvită, poate pentru că Orwell însuși era bolnav când a scris-o.

Probabil a fost mai mult decât atât. A citi „1984” îndeaproape, ca rus, ca jurnalist și încredințat în potențialul Rusiei de a depăși despotismul putinist la fel cum a învins soiul comunist, este atât bolnav, cât și cathartic (purificator).

La fel ca țara mea de naștere sovietică și Rusia de azi, lumea lui Winston Smith (personajul principal din roman) este plină de reguli, este de neînțeles din punct de vedere uman, dar perfect logică ca un sistem, nediscriminatoriu, crud, liric sau chiar eroic.

Devenind non- persona

Romanul a ieșit în limba engleză în 1949, dar a fost interzis în Uniunea Sovietică în orice limbă până în 1988. Din câte știu, traducerea mea în rusă va fi a cincea care va fi publicată oficial. Este o mulțime de traduceri, chiar și pentru o lucrare literară atât de faimoasă.

Fiecare versiune reflectă, de asemenea, timpul și scopul său, doi factori care sunt departe de banal când vine vorba de istoria „1984” în Rusia și rusă.

Orwell însuși a determinat soarta activității sale în Uniunea Sovietică. În 1937, redactorul unei reviste literare din Moscova i-a cerut o copie de revizuire a „Drumul spre Wigan Pier”, o carte despre situația clasei muncitoare engleze. Orwell a trimis înapoi o copie împreună cu o notă politicoasă care a arătat asocierea sa cu Partidul Muncitoresc al Unificării Marxiste.

În 1945, Orwell a înrăutățit lucrurile în relația cu Uniunea Sovietică scriind „Animal Farm”, basmul său distopic batjocorind revoluția rusă. Traducerea lui Igor Șevcenko, numită „Kolgosp Tvaryn” sau „Ferma colectivă a animalelor”, a fost vehiculată printre ucraineni în lagărele de persoane strămutate din Germania ocupată. În prefața sa, Orwell a scris:

Nu am vizitat niciodată Rusia și cunoștințele mele despre ea constau doar din ceea ce se poate învăța citind cărți și ziare. Chiar dacă aș avea puterea, nu aș dori să mă amestec în treburile interne sovietice: nu l-aș condamna pe Stalin și pe asociații săi doar pentru metodele lor barbare și nedemocratice. Este foarte posibil ca, chiar și cu cele mai bune intenții, să nu fi putut acționa altfel în condițiile existente. Dar, pe de altă parte, a fost foarte important pentru mine ca oamenii din vestul Europei să vadă regimul sovietic pentru ceea ce a fost cu adevărat.

Autoritățile sovietice de ocupație au cerut confiscarea „Kolgosp Tvaryn”. Potrivit unei biografii Orwell din 2014 ale istoricilor Yuri Felshtinsky și Georgy Chernyavsky, autoritățile americane au strâns 1.500 de exemplare de la ucrainenii strămutați și le-au predat sovieticilor, dar unele dintre cărți au rămas în circulație. Există o copie în Biblioteca Congresului. Orwell a devenit non-persona în Uniunea Sovietică.

Desigur, asta a însemnat că traducerea „1984” nu a putut fi publicată în Uniunea Sovietică. În 1958, potrivit istoricului Arlen Blum, expert în cenzura rusă, Departamentul de ideologie al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic a comandat de fapt o traducere și un tiraj de câteva sute de exemplare numerotate (numele traducătorului nu a fost menționat), strict pentru distribuirea către oficiali de partid de rang înalt, care trebuiau să cunoască mai bine inamicul decât masele – către Partidul Interior, așa cum ar fi spus Orwell.

Dar cartea era oricum prezentă în Uniunea Sovietică. Există două modalități principale de a citi-o: în engleză, dacă cineva a strecurat o copie dincolo de polițiștii de frontieră și în prima traducere rusă publicată peste hotare. Prima apariție a fost la mijlocul anilor ’50 la Frankfurt la o o editură condusă de Uniunea Muncii People, o organizație anti-sovietică pentru emigranți.

Comoara din dulap

Am aflat prima dată despre existența „1984” pe când aveam 11 sau 12 ani. Căutând într-un dulap din apartamentul nostru din Moscova, m-am împiedicat de o grămadă de reviste îngălbenite Possev, pline de povești despre dizidenți curajoși și opresiune comunistă. Mama mea a fost înfuriată atunci când m-a descoperit stând pe podea, cuprins de literatura interzisă și a luat revistele ca să nu mă laud cu asta la școală. Dar am văzut deja lista de cărți pe care editura le vindea – „1984” era pe ea – și am memorat titlurile, astfel încât să pot cere copiile neoficiale cunoscute sub numele de samizdat.

Numele traducătorilor erau, conform copertei, V. Andreev și N. Vitov. Ambele sunt pseudonime.

Dar traducerea Andreev-Vitov și-a servit scopul. La fel s-a întâmplat și cu diferite versiuni de amatori. De exemplu, o altă versiune a apărut la Roma în 1966 realizată de scriitorul și jurnalistul sovietic Serghei Tolstoi. Aceasta se scursese în mod misterios în Occident și apoi în Uniunea Sovietică.

Nu puțini oameni au avut grijă de stil atunci când au primit doar o scriere sau o fotocopie abia citită pentru o noapte. După cum și-a amintit regretata disidenta Valeria Novodvorskaya în 2009, în unele versiuni ale traducerii, Big Brother a fost redat ca Starshiy Brat, care se traduce literalmente ca „Fratele mai mare”. Ea a spus că „clar că era Stalin” sau o figură temătoare precum Yuri Andropov, șeful KGB care a ajuns rapid la conducerea națională după moartea lui 1982 a lui Leonid Brejnev.

Novodvorskaya zicea: Orwell era comoară pentru samizdat. Când am văzut pentru prima dată „1984” la începutul anilor ’70, romanul era scris pe o hârtie uzată, din carton, țesută. Traducerile au fost proaste, scris, în mod clar, acasă. În unele locuri era scris „teleekran”, „telekran”, chiar „telescreen”. Dar era clar că este o cameră de filmări, un ochi care nu doarme niciodată, un observator.

Până în 1984, romanul a mers perfect. Un corespondent sovietic, Melor Sturua și guru de propagandă, a scris în ziarul guvernamental Izvestia, explicând că, în timp ce Orwell a însemnat romanul ca o „caricatură a sistemului nostru ”, a încheiat el prezicând falimentul moral al Occidentului.

Ideologii sovietici târzii, care încă îl considerau un propagandist anti-sovietic, făceau treptat publicarea oficială a „1984” inevitabilă. Era o dovadă că sistemul sovietic era înfiorător.

Înapoi în URSS

Traducerea lui Golyshev (cel care a tradus romanul în URSS și a avut cea mai aclamată versiune a romanului) mă trimite înapoi în țara în care am crescut, Uniunea Sovietică. Nu vreau să merg acolo. Treizeci de ani mai târziu, este mai ușor să te distanțezi între „1984” și viața sovietică.

Regimurile, inclusiv cel actual rus, încearcă diverse bucăți din rețeta oceanică. Ei caută dușmani externi, cer loialitate oarbă, folosesc metode de propagare, supraveghere și suprimare din ce în ce mai sofisticate. Poate fi foarte rău, mai rău decât chiar în anii 40.

„Noi am calculat greșit”, a scris Novodvorskaya în 2009. „Orwell stă pe rafturile librăriei, este anul 2009, dar pacea este din nou război… Rusia vrea din nou să fie„ cizma care călcă pe fața umanității ” și „Fratele cel Mare” V.V. Putin rânjește pe afișe și portrete”.

Foto: Chicago Tribute

Cultură

Muzica în URSS / Plagiată sau inspirată?

Publicat

pe

De către

Nostalgicii după timpurile Uniunii Sovietice obișnuiesc să se mândrească și să vorbească despre cultura de atunci. Cu toate acestea, plagiatul pe acele timpuri era destul de des întâlnit.

Conform opiniei autorului acestui articol, plagiat se consideră o frază muzicală din șapte note, care vin una după alta și se repetă din punct de vedere ritmic și a înălțimii notei. Aproape în toate exemplele pe care le oferă, această regulă este respectată. Deci hai să vedem și să ascultăm acest plagiat.

  1. Isaak Dunaevski, cântecul plagiat „Cântecul băieților veseli”.

„Cântecul băieților veseli” a devenit foarte popular după apariția filmului „Băieții veseli” și mai e popular și astăzi. Hai să vedem cum sună în film:

Așa, acum ascultă cântecul revoluționarilor mexicani, care a apărut cu douăzeci de ani mai devreme. Se crede că Isaac Dunaevski a auzit-o în înregistrările aduse de regizorii Alexandrov și Eisenstein din Mexic în anii 1930-31. Ceea ce este interesant, în cantece chiar și tonurile coincid. Și, de asemenea, în piesă se simt acordurile banjo-ului mexican, destul de exotic pentru muzica sovietică din acei ani. Plagiat.

2. Arkady Ostrovsky, plagiatul „Fie soare întruna”.

Faimosul cântec „Fie soare întruna” aparține, după cum se crede, compozitorului Arkady Ostrovsky. Pentru cei care n-au auzit cântecul, vedeți aici:

La drept vorbind, cântecul este un plagiat al piesei, lansate cu patru ani mai devreme, „Gabrielle” al formației „Hootenanny Singers”:

Alte exemple de plagiat le puteți găsi pe pagina autorului acestei „destăinuiri”.

Citește mai departe

Cultură

Cum a devenit filozoful german Immanuel Kant „dușman și trădător al pământului rusesc”

Publicat

pe

De către

În ultimele luni, filosoful german Immanuel Kant a devenit obiect de dispute aprigi în Federația Rusă, care au dus chiar și la vandalisme, totul din cauza aeroportului din orașul Kaliningrad.

Iurii Gudîmenko, un internaut rus a pus în context conflictul, prezentând într-un mod ironic și cronologic legătura dintre ruși, orașul Königsberg (astăzi Kaliningrad) și filosoful german, Immanuel Kant.

Iată relatarea internautului:

Cronologia conflictului:

1255 – este fondat castelul Königsberg de către Ordinul Teuton, care încetul cu încetul s-a lărgit până a devenit oraș în toată legea.

1724 – după aproape cinci sute de ani de la fondarea castelului, în Königsberg se naște Immanuil Kant, care va deveni unul din cei mai cunoscuți filosofi ai planetei.

1758 -1762 – în procesul războaielor dintre Prusia și Rusia, orașul trece sub dominația rusă pentru o perioadă de patru ani. Ulterior, acesta a fost retrocedat Prusiei. Este prima apariție, pe aceste meleaguri, a armatelor rusești și a rușilor în număr mare. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ei nu mai călcaseră pe acele pământuri.

Deși, în lucrările sale, Kant nu le prea acordă atenție rușilor, până la vârsta de 30 ani, el a trăit printre ruși.

Enlarge

227_Koenigsberg_in_Preussen
Orașul Königsberg în Evul Mediu

1804 – Kant își găsește sfârșitul tot la Königsberg. Rușii aici nu mai erau de vreo 40 ani.

1935 – În Prusia de Răsărit (Al Treilea Reich), nu departe de Königsberg, se construiește aerodromul Povunden, numit după localitatea lângă care a fost construit. Kant este defunct și neclintit.

1943 -1945 – În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până la momentul când acest oraș a fost ocupat de către Armata Roșie, pe aerodrom va fi dislocată escadra a 5-a de „vânători de noapte” a Luftwaffe (forțele aeriene germane). Kant tot răposat e.

1945 – Stalin, folosindu-se de argumentele cu privire la milioanele de ostași sovietici decedați, negociază de la aliați o parte din Prusia de Răsărit, care include și orașul Königsberg. În acest mod, URSS devine singurul stat învingător, care și-a lărgit teritoriul în urma celui de-al Doilea Război Mondial. (Memorizați asta pentru momentele când vi se va povesti în repetate rânduri despre faptul că URSS a învins dușmanul absolut fără niciun interes – victimele omenești au fost prețuite de către Stalin în hectare). Königsberg a fost redenumit în Kaliningrad, iar aerodromul Povunden a fost și el redenumit în Hrabrovo. Nemții etnici, care trăiau aici de secole, au fost ridicați și trimiși în alte regiuni ale URSS. În locul lor, au fost aduși ruși. Ruinele castelului Königsberg au fost demolate și distruse, la porunca PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice). Kant mai este decedat, dar se zvârcolește în sicriu.

Enlarge

Konigsberg
Carte poștală veche

1991 – Se destramă URSS, Kaliningrad și aeroportul său trec în componența Federației Ruse.

2018 – După concursul lansat de conducerea Federației, se decide redenumirea aeroportului Hrabrovo și se lansează o votare online. Liderul, încă de la începutul votării, este Immanuel Kant. Kant simte că se va întâmpla ceva rău, începe să se foiască mai tare în sicriu.

20 noiembrie 2018 – Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse din partea republicii Tatarstan (republica Tatarstan, vezi Doamne!) declară că simpla prezență a numelui Kant în lista posibilelor nume pentru aeroport insultă veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Clasicul „buneii au luptat” nu sună, dar se citește printre rânduri. Kant se încordează și face prima turnură în sicriu.

27 noiembrie 2018 – Este vandalizat monumentul lui Kant din Kaliningrad. În jurul lui, sunt aruncate foi volante cu textul despre cum Kant „a trădat Pământul Rusesc care l-a primit – renunță la numele lui păcătos” și chemări la „scoate numele străin din documente”. Textul se încheie cu deja tradiționalul „Slavă Rusiei””. Kant, care nicicum nu a influențat la venirea și plecarea armatelor rusești și care a murit cu un veac și jumătate înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, se răscolește constant în sicriu.

Mai târziu vor stropi cu vopsea și panoul memorial, și mormântul lui Immanuel Kant. Ei, probabil, s-au speriat de sunetele și gemetele din mormânt.

Enlarge

kant-vanvalizat
monumentul lui Immanuel Kant în Kaliningrad, vandalizat.

1 decembrie 2018 – Gata! Votarea pentru numele nou al aeroportului Hrabrovo s-a încheiat. În penultima zi, nu se știe de unde, au apărut câteva zeci de mii de voturi pentru numele împărătesei rusești, Elizaveta Petrovna (nici ea nu avea sânge rusesc, da asta-i altă poveste) și Kant ajunge pe locul doi, apoi pe locul trei. Aeroportul va purta numele Elizaveta Petrovna, iar întrebarea privitor la construcția unei stații electrice pe locul mormântului lui Immanuel Kant încă se discută. El continuă să se zvârcolească în sicriu.

P.S.

„Trei lucruri umplu sufletul cu veșnic noua și adânca admirație și venerație, cu cât mai des și mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea și legea umană în mine și inevitabila absurditate a poporului rus.”

Immanuel Kant, „Critica rațiunii practice”, 1788, cu corectările autorului textului, Iurii Gudîmenko.

Citește mai departe

Cultură

Galerie FOTO / O zi în orașul Minsk, Belarus

Publicat

pe

Înainte de a ajunge în Minsk, vizualizasem fotografii pe internet cu acest oraș. Mi s-a părut că seamănă mult cu Tiraspolul. Cu acest gând am pornit.

Odată ajunsă, presupunerile mi s-au adeverit, doar că parțial. În celelalte părți ale orașului, mai departe de centru, clădirile sovietice mențin ideea. Totuși, când am ajuns în centru, am văzut o altă față. Există un centru vechi frumos, cu nenumărate restaurante în care să-ți petreci serile, dacă ai bani. Pentru un pahar mic de „nastoică” de coacăză, o băutură specială, am dat 4.5 ruble (vreo 35 de lei). Dar dacă ți-e foame, găsești cantine, ziua, în care poți mânca și până la 10 ruble. Mi-a plăcut că în centrul lor vechi au foarte multe zone pietonale.

Și e foarte curat! Pentru că au pedeapsa cu moartea?

A fost amuzant când îi întrebam ce să-mi iau acasă pentru amintire. Toată lumea spunea „cartoșcu”. Bine, cartofi nu mi-am luat, însă am găsit în librării cărți poștale cu Minsk. Toate erau prelucrate și arătau ideale, departe de realitate. Într-un final, am luat niște cărți poștale pictate.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social7 ore în urmă

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut...

Ecologie11 ore în urmă

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au...

Economie12 ore în urmă

Cum să calculezi ce impozite ți se rețin lunar? Explicăm

PE SCURT Sondajul S&P Global FinLit Survey arată că Republica Moldova ocupă locul 117 din 143 de statele lumii la...

SocialO zi în urmă

Moldova.org recomandă: DoR, BBC, Meduza, Dela0.ro

PE SCURT În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim...

DivertismentO zi în urmă

Rețeta săptămânii: Plăcinte la tigaie cu cartofi cruzi

PE SCURT Când nu dispui de timp ca să faci plăcintele la cuptor, nu ai prea multe ingrediente și vrei...

CulturăO zi în urmă

10 cele mai bune filme din 2019

PE SCURT Decembrie este o lună în care se întocmesc bilanțuri și topuri pentru anul ce se termină, reflectând asupra...

Externe2 zile în urmă

Despre baza secretă din Alpi, legile controversate din Rusia și „Orașul perfect”. Cele mai interesante știri externe pe scurt

PE SCURT SUA vor să folosească tehnologiile de recunoaştere facială pentru a identifica toate persoanele care intră şi ies din...

Advertisement

Politică

Justiție5 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică6 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031