Galeta cu piersici și migdale

Noroc, dragii mei. Simțiți cum pleacă vara? În această săptămână de gustar, Bojica a trimis piersici, din acelea dulci și suculente, care te transformă într-un animal când îi devorezi deasupra chiuvetei, ca să nu murdărești totul în jur. Te-ai regăsit în această descriere? M-am gândit că ar fi păcat să avem un adevărat rai al piersicilor la Ștefan Vodă și să nu gătim măcar o rețetă până s-au terminat. Tot dintr-o livadă din Ștefan Vodă vin și migdalele pe care le voi folosi.

Vara asta am avut norocul să trec prin câteva livezi de piersici din Moldova și să mănânc pe săturate fructele direct de pe pom. Cele mai populare soiuri de la noi se numesc Cardinal și Rubin. Eu prefer nectarinele, mai verzișoare. Dar mai avem în Moldova un soi de piersici gigantice și galbene, extrem de gustoase, care se curăță ușor de pe sâmbure. Iată această piersică este un adevărat VIP (very important peach) și se numește Redhaven. Piersicile mi se asociază cu cel mai bun compot de iarnă, care se termina primul. Scoteam în decembrie, de revelion, borcanul de 3 l din beci, iar fructele în ele arătau ca proaspăt culese. Maică-mea obișnuia să facă și rezerve de dulceață de piersici, cu nuci de caise. Acea dulceață era bunătatea pământul, pusă pe clătita caldă și înghițită dintr-o răsuflare.

Eu azi vreau să gătim o galetă. Iar ingredientul care va face diferența este făina de porumb, mai mășcată și grunjoasă, care dă o textură rustică aluatului, plus semințele de susan, care îți vor rămâne între dinți și îți vor lăsa în gură un gust plăcut de ulei de susan. 

Ingrediente:

Pentru aluat: 

3 ouă

4 lng zahăr

1 lng de sare

180 g unt

făină de porumb + făină de grâu sau ovăs (cât să se dezlipească aluatul de degete)

4 lng apă rece 

100 g semințe de susan

esență de vanilie

Pentru umplutură:

200 g făină de migdale

2 ouă

4 lng zahăr

esență de migdale

1 kg de piersici

Etape:

  1. Ne apucăm de aluat. Untul rece îl tai cubulețe și îl razi cu ouăle, zahărul, sarea și esența de vanilie. 
  2. Adaugă apa rece, amestecă bine și începe a introduce făina, amestecând cu mâna până simți că aluatul începe să se închege și se dezlipește de mâini. 
  3. Adaugă semințele de susan, fă o cocă din aluat, pune-o într-un bol și transfer-o la frigider, cât faci umplutura.
  4. Amestecă făină de migdale cu zahărul, ouăle și esența de migdale.
  5. Spală bine piersicile și taie-le felii nu foarte subțiri.
  6. Scoate aluatul de la frigider și întinde-l cât mai subțire (3 mm) sub forma unui disc pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. 
  7. Întinde pe suprafața discului de aluat pasta de migdale într-un strat subțire și aranjează feliile de piersică în cercuri, astfel ca să-ți rămână 3 cm de aluat neacoperit pe margine pentru a face bordura. Lipește bordurile galetei.
  8. Încălzește cuptorul la 220 grade și pune galeta la copt pentru 30 min. 

Dacă ți se pare mare porția de aluat, păstrează din el o bucată pentru altă săptămână. 

Poți adăuga deasupra galetei și migdale întregi, ele vor da bine la textura finală a acestui desert. Poți combina cu coacăză acrișoară sau afine. Te avertizez că galeta iese tare bună, dar supraveghează copiii, că ai mei s-au scăpat la ea și au ciugulit toate piersicile care erau deasupra. Rețeta asta e numai bună de gătit în weekend, cu aluatul făcut în avans și ținut la frigider. 

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.