G20 / Putin a venit la cina internațională cu paharul lui și multe țări sunt furioase pe Trump

PE SCURT

Președintele rus Vladimir Putin a adus și a băut din propria sa cană în timpul unei mese oficiale la summitul G20 din Japonia. Ce este summitul G20 și ce s-a discutat la ultima întâlnire din 28-29 iunie, citiți mai jos.

PE LUNG

Putin, aflat la putere de aproape 20 de ani, a băut dintr-un termos alb, în timp ce alți lideri au băut din paharele obișnuite de pe masă.

Acest lucru se datorează faptului că el bea constant ceai din termos, a explicat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, agenției de știri RIA Novosti.

Președintele rus a ciocnit cu președintele american Donald Trump.

Trump a băut un lichid întunecat care părea a fi cola dintr-un pahar de vin.

Gestul lui Putin de a-și aduce termosul la cina internațională a intensificat speculațiile online despre președinte că nu ar avea încredere în nimeni.

Schimbarări climaterice, inteligența artificială și alte subiecte la G20

Tensiuni asupra schimburilor comerciale și a schimbărilor climatice s-au strecurat vineri, când summit-ul G20 a început la Osaka, Japonia, transmite japantimes.co.

Summitul de două zile reunește 37 de președinți, prim-miniștri și șefi ai organizațiilor internaționale.

Enlarge

1-3
Premierul japonez Shinzo Abe, centru, vorbește în timpul unui prânz de lucru la G20, pe 28 iunie. Foto: CNN

Liderii mondiali își exprimă îngrijorarea crescută cu privire la eventualele daune asupra economiei mondiale în cazul în care un război comercial se intensifică între Statele Unite și China.

Oficialii japonezi au afirmat că o serie de țări au indicat îngrijorări semnificative cu privire la economia mondială, președintele rus Vladimir Putin, premierul indian Narendra Modi și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, exprimându-și îngrijorarea și invitându-l Trump mai degrabă să conlucreze decât să aplice în continuare tarife pentru bunurile chinezești, riscând o catastrofă economică.

În plus, există o furie a unor țări, în special a Franței, asupra încercărilor Statelor Unite de a slăbi înțelegerea aprobată la summiturile trecute legate de acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015.

Enlarge

2-3
Președintele american Donald Trump se salută cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe, centru și prim-ministrul indian Narendra Modi, pe 28 iunie. Foto: CNN

Japonia, în calitatea sa de gazdă a G20 – responsabilă de încheierea unui acord final – premierul Japoniei Shinzo Abe se confruntă cu sarcina de a placa președintele american Donald Trump, care a scos SUA din acordul de la Paris. G20 continuă să insiste asupra obiectivul de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

De asemenea, s-a discutat despre inovație, economie digitală și inteligența artificială. Primul ministru al Japoniei propune aprobarea de către G20 a ceea ce se numește “Osaka Track” pentru guvernanța datelor digitale, ceea ce ar permite ca datele electronice să treacă granițele în mod liber, ca să fie păstrate și eventual depozitate într-o singură locație.

Enlarge

3-2
Sakishima, o insulă artificială din Golful Osaka, găzduiește G20. Foto: Kyodo News

Ce este summitul G20?

Participanții summitului sunt lideri din 19 țări și Uniunea Europeană (UE). Cele 19 țări sunt Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Republica Africa de Sud, Rusia, Arabia Saudită, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii America. În plus, participă și reprezentanții organizațiilor internaționale.

Summitul G20 este cunoscut în mod oficial drept “Summitul privind piețele financiare și economia mondială”. În calitate de “forum premier pentru cooperarea economică internațională”. Reprezentând peste 80% din PIB-ul mondial, G20 a făcut eforturi continue pentru realizarea unei creșteri economice solide globale. Pe măsură ce globalizarea progresează și diversele aspecte se complică, cele mai recente summituri ale G20 s-au axat nu numai pe macroeconomie și comerț, ci și pe o gamă largă de aspecte globale care au un impact imens asupra economiei mondiale, cum ar fi dezvoltarea, energia, sănătatea, combaterea terorismului, migrația și refugiații.

Țara gazdă a summitului G20 conduce grupul pe parcursul unui an, din decembrie până în noiembrie, ca președinția a G20. Președinția G20 organizează, de asemenea, reuniuni ministeriale și grupuri de lucru relevante.

Este prima dată când Japonia preia președinția G20. Summitul G20 de la Osaka are loc în perioada 28-29 iunie, precum și reuniunile ministeriale relevante în opt orașe în 2019.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.